2 borcane de 800 ml cu gogoșari murați
Ingrediente
1 kg
gogoșari curățați (circa 1,5 kg gogoșari întregi), 1 linguriță boabe de muștar, 2-3 baghete de rădăcină de hrean sau
țelină, 1-2 ardei iuți (opțional).
Marinadă: 600 ml apă, 200 ml oțet alb simplu (de masă, de 9 grade), 50 g zahăr, 15 g sare grunjoasă,
neiodată (specială pentru murături), 50
ml ulei de floarea soarelui, 1
linguriță boabe de piper, 1-2 foi de
dafin
Mod de
preparare
Se spală gogoșarii întregi și se scurg. Se curăță de
cotoare și semințe și se taie în bucăți mari. Într-o oală mai mare se pune la
fiert apa, împreună cu oțetul, sarea, zahărul, boabele de piper, dafinul și
uleiul. În cratiță trebuie să rămână loc și pentru gogoșari. Se lasă marinada
la clocotit 2-3 minute. Se pun feliile de gogoșari la fiert (opărit) în
marindă. Se lasă gogoșarii la opărit 7-8 minute, cât să se înmoaie un pic și să
se așeze mai bine în borcane. Se scot cu o spatulă perforată, se scurg bine și se
mută într-un castron curat. Se poate completa marinada cu 100 ml de apă,
deoarece scade la fiert. Marinada se păstrează caldă pentru a fi pusă și ea în
borcane.
Se așează gogoșarii opăriți în borcane sterilizate. În
fiecare borcan se pune câte un ardei iute mic, 1-2 batoane de hrean sau țelină
și se presară boabe de muștar. Apoi, cu ajutorul unui polonic, se completează
borcanele cu marinada caldă. Uleiul care plutește la suprafață (în oală) se culege
și se împarte și el între borcane. Borcanele trebuie să fie umplute bine până
sus. Se închid ermetic borcanele cu capacele din dotare, se întorc de 2-3 ori
cu fundul în sus (ca să se verifice dacă nu curg și ca să se distribuie
mirodeniile) și se învelesc în ștergare groase și pături. Se lasă așa la răcit
până a doua zi, apoi se pun în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu