marți, 22 iunie 2021

Gogoșari murați, gogoșari marinați opăriți

2 borcane de 800 ml cu gogoșari murați

Ingrediente

1 kg gogoșari curățați (circa 1,5 kg gogoșari întregi), 1 linguriță boabe de muștar, 2-3 baghete de rădăcină de hrean sau țelină, 1-2 ardei iuți (opțional).

Marinadă: 600 ml apă, 200 ml oțet alb simplu (de masă, de 9 grade), 50 g zahăr, 15 g sare grunjoasă, neiodată (specială pentru murături), 50 ml ulei de floarea soarelui, 1 linguriță boabe de piper, 1-2 foi de dafin

Mod de preparare

Se spală gogoșarii întregi și se scurg. Se curăță de cotoare și semințe și se taie în bucăți mari. Într-o oală mai mare se pune la fiert apa, împreună cu oțetul, sarea, zahărul, boabele de piper, dafinul și uleiul. În cratiță trebuie să rămână loc și pentru gogoșari. Se lasă marinada la clocotit 2-3 minute. Se pun feliile de gogoșari la fiert (opărit) în marindă. Se lasă gogoșarii la opărit 7-8 minute, cât să se înmoaie un pic și să se așeze mai bine în borcane. Se scot cu o spatulă perforată, se scurg bine și se mută într-un castron curat. Se poate completa marinada cu 100 ml de apă, deoarece scade la fiert. Marinada se păstrează caldă pentru a fi pusă și ea în borcane.

Se așează gogoșarii opăriți în borcane sterilizate. În fiecare borcan se pune câte un ardei iute mic, 1-2 batoane de hrean sau țelină și se presară boabe de muștar. Apoi, cu ajutorul unui polonic, se completează borcanele cu marinada caldă. Uleiul care plutește la suprafață (în oală) se culege și se împarte și el între borcane. Borcanele trebuie să fie umplute bine până sus. Se închid ermetic borcanele cu capacele din dotare, se întorc de 2-3 ori cu fundul în sus (ca să se verifice dacă nu curg și ca să se distribuie mirodeniile) și se învelesc în ștergare groase și pături. Se lasă așa la răcit până a doua zi, apoi se pun în cămară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu