1 butoi de 30 l cu murături asortate
Ingrediente
3 kg
castraveți, 1 kg ardei picanți unguresti (almapaprika) sau 750 g gogoșari românești
+ 250 g ardei iuți, 1 kg rădăcină de țelină, 250 g rădăcină de hrean, 1 kg
gutui, 2 kg varză albă mică, 500 g varză roșie, 2,5 kg conopidă, 1 kg pepene
verde (lubeniță mică), 1,5 kg morcovi, 250 g usturoi.
Condimente: 100 g
piper boabe, 100 g boabe muștar, 2 legături de mărar uscat, 2 legături de
leuștean, 2 legături de frunze de țelină, 2 legături de cimbru uscat.
Saramură (25 g
sare/1 Litru apă): 310 g sare grunjoasă neiodată, circa 13 l apă rece.
Mod de
preparare
Toate legumele și fructele din lista de ingrediente se
spală în mai multe ape și se scurg bine. Ardeii se lasă întregi, iar pepenii se
feliază dacă sunt mai mari. Dacă se folosesc gogoșari atunci vor trebui tăiați
în jumătăți (fără cotoare și semințe). Castraveții se aleg să fie cam de
aceleași dimensiuni. Gutuile se spală, se decojesc, se curăță de cotoare și
semințe și se feliază. Rădăcinoasele (țelina, hreanul și morcovii) se decojesc
și se taie în bucăți potrivite. Conopida se desface în buchețele, iar varza
roșie și cea albă se taie în sferturi. Butoiul se spală foarte bine și se lasă
la aerisit. Pe fundul butoiului se pune o jumătate din frunze și ierburi
aromatice. Apoi se
clădesc toate legumele și fructele (amestecate) până se umple butoiul. Trebuie
lăsat totuși un spațiu de măcar o
Într-o găleată curată, la 10 l de apă se pun 250 g sare
neiodată. Se amestecă
bine și se toarnă în butoi peste legume. Se mai face o găleată la fel cu
prima și se toarnă până saramura acoperă bine murăturile. Deasupra se pune un
capac de plastic mai mic, care să intre pe gura butoiului, care se fixează cu o
greutate (piatră curată, bucată de marmură etc.). Aceasta va ține legumele sub
nivelul lichidului. Butoiul sau găleata se închid ermetic cu capacul din
dotare. Butoiul trebuie amplasat într-un loc răcoros, ușor accesibil și care
poate fi curățat cu ușurință. În primele 7-8 zile pornește fermentația și se
creează gaze, saramura devine tulbure și spumoasă ca o șampanie și dă pe afară
(nu mult, dar totuși se scurge ceva). Depinde și de cât de plin este butoiul. Moarea se va limpezi
de la sine după 2-3 săptămâni. Murarea efectivă durează circa 60 de
zile, dar rezistă și după 6-8 luni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu