Ingrediente
6-8 pulpe
superioare sau inferioare de pui sau 4 pulpe întregi sau 8-10 aripioare
întregi, 1 legătură de ceapă verde, 2 linguri ulei de floarea soarelui, 500 g
mazăre proaspătă sau congelată, sare, piper, boia dulce.
Găluște de făină: 2 ouă întregi, 200 g făină, 100 ml
lapte, ½ linguriță sare.
Pentru servire: mărar verde tocat, smântână.
Mod de
preparare
Se curăță pulpele, se spală și se tamponează bine ca să
nu fie umede când se pun la prăjit. Se curăță și se spală legătura de ceapă
verde și se clătește bine mazărea cu apa rece. Se toacă ceapa verde. Într-un
castron mic se amestecă cele doua ouă crude cu sare și făină și se subțiază un
pic cu lapte. Aluatul trebuie să fie cremos, gros, care poate fi porționat cu
lingurița (acest aluat se prepară cu 30 de minute înainte de a fierbe găluștele,
ca să aibă timp făina să se umfle puțin). Se încing 2 linguri de ulei într-o
cratiță mai largă, cu pereți destul de înalți și se așează în ea pulpele de
pui, cu partea cu pielea în jos. Se întorc după 4-5 minute. Când pulpele s-au
rumenit, se adaugă în tigaie ceapa verde tocată și se asezonează cu sare și
piper. Se amestecă ușor ca să ajungă ceapa și sub pulpe, se presează totul cu o
lingură de boia dulce de ardei și se “stinge” cu 3 căni de apă. Apa va mai
scădea la fiert și va fi absorbită de găluște. Se așează capacul, dar nu
complet, și se lasă la fiert 20 de minute. Se adaugă apoi mazărea și se
amestecă ușor. Mazărea crudă se fierbe foarte rapid, în câteva minute. Imediat,
cu ajutorul unei lingurițe muiată în sos, se porționează mici găluște din făină
și se pun la fiert direct în cratița cu papricaș, ca sa fiarba impreuna.
Se lasă sa fiarba cam 8-10 minute (se pot testa). Se
stinge focul și se presară cu mărar verde tocat. Se servește cu smântână
deasupra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu