joi, 30 septembrie 2021

Gem de pere

2 borcane de gem de pere

Ingrediente

1 kg pere, 100 g zahăr, 100 ml apă, scorțișoară, cuișoare, vanilie, anason stelat, lămâie, un praf de sare.

Mod de preparare

Perele nu trebuie decojite deoarece în coajă este concentrată pectina – agentul natural de îngroșare (gelificare) a gemului. Se spală perele, se curăță și se taie în sferturi, apoi fiecare sfert se taie în 3-4 bucăți. Se pun perele curățate în apă cu zeamă de lămâie pentru a preveni oxidarea. Se cântărește zahărul, se pregătește lămâia și mirodeniile: batoanele de vanilie și scorțișoară, cuișoarele și stelele de anason. Se pun într-o cratiță zahărul, apa și toate mirodeniile. Deasupra se așează perele. Se pune cratița la foc mediu și se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea. Se fierbe acest gem de pere circa 20 minute, amestecând din când în când. Perele trebuie să fie moi, bine fierte. Se scot batoanele de scorțișoară și vanilie, anasonul și cuișoarele. Se lasă doar 1-2 cuișoare. Cu un mixer vertical se dau 2-3 impulsuri, ca să se transforme totul într-o pastă fină. Cratița cu piureul obținut se pune înapoi pe foc și se mai fierbe 2-3 clocote. Gem de pere este gata când este legat. Și-a păstrat o culoare frumoasă, deschisă, apetisantă. Se pune gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele. După răcire, poate fi pus în cămară.

 

miercuri, 29 septembrie 2021

Gem de piersici sau nectarine

8 borcane de 300 g de gem de piersici sau nectarine

Ingrediente

2 kg piersici (cântărite după curățarea de sâmburi), 1,4 kg zahăr, zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Se cuburile de fructe în oală și se toarnă zahărul peste ele. Se stoarce zeama unei lămâi și se pune de la început peste fructe. Aceasta are rol antioxidare (păstrează culoarea deschisă a fructelor) și anticristalizare (anti zaharisire). Se lasă pe masa de bucătărie cam 6 ore. După ce au lăsat zeamă și zahărul s-a dizolvat aproape complet, se pune oala pe foc mic și se lasă până se formează lichid suficient, astfel încât să se evite să se prindă. Se fierbe gemul de piersici sau nectarine până s-a îngroșat siropul. Se amestecă cu atenție, ca să nu se prindă. Cu ajutorul termometrului se verifică temperatura – trebuie să ajungă la 105° C. Se oprește focul.

S-a obținut un fel de dulceață de piersici și nectarine cu sirop limpede. Cu ajutorul unui blender se pasează fructele pentru a obține o marmeladă cremoasă. În câteva secunde (gemul fiind încă fierbinte) se obține consistența perfectă. Se umplu borcanele cu acest gem de piersici sau nectarine. Se închid ermetic capacele și se pun în cămară.

marți, 28 septembrie 2021

Gem de prune cu nucă

8 borcane de 300 ml cu gem de prune cu nucă

Ingrediente

2,5 kg prune (cântărite fără sâmburi), 750 g zahăr, 250 g miez de nucă.

Mod de preparare
Prunele se spală, se curăță de codițe, se scot sâmburii și se taie în sferturi. Se alege miezul de nucă. Miezul de nucă este mai gustos dacă e un pic prăjit în tigaie. Se așează prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor se pune zahărul și se lasă totul pe masă aproximativ 1,5-2 ore, până au lăsat zeamă. După ce prunele au lăsat zeamă și zahărul s-a dizolvat aproape complet, se pune oala pe foc mic, până se formează lichid suficient, astfel evitându-se ca gemul să se prindă de oală.

Se mărește flacăra de la mic la mediu și se fierbe până se îngroașă și scade, amestecându-se cu atenție, ca să nu se prindă. Se adaugă nucile (lăsate destul de mari) și se mai lasă 2-3 clocote, timp în care se amestecă încontinuu. Apoi se oprește focul. Se pune gemul în borcane și se închid ermetic capacele.

luni, 27 septembrie 2021

Gem de prune cu rom

5 borcane de 400 ml de gem de prune

Ingrediente

2 kg prune (curățate de sâmburi), 1 kg de zahar (sau 1,4 kg dacă prunele sunt foarte acre), zeama de la o lămâie, 50 ml rom superior (sau 2 fiole de esență de rom).

Mod de preparare

Prunele se spală, se curăță de codițe, se scot sâmburii și se taie în sferturi. Se așează prunele într-o cratiță încăpătoare. Deasupra lor se pune zahărul și zeama de lămâie, se amestecă, apoi se acoperă cu un ștergar și se lasă peste noapte. Peste noapte vor lăsa cam 3 degete de zeamă. Se așează cratița pe ochiul mare al aragazului și se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional. După aproximativ 12-15 minute se formează o spumă albicioasă și gemul a ajuns la fierbere. Se culege constant spuma formată la suprafață și se amestecă permanent în el pentru a ajuta la evaporarea lichidului. După aproximativ 10 minute, fructele devin sticloase, siropul e tot mai gros (a scăzut) și trebuie amestecat temeinic în oala, inclusiv la fund și pe peretii laterali. Se mai lasă pe foc încă circa 15-20 minute, amestecând constant. Se stinge focul, se trage cratita deoparte și se lasă circa 10 minute să se odihnească. Se pune romul. Alcoolul se va evapora în gemul fierbinte și va rămâne doar aroma. Se pune gemul fierbinte în borcane și se închid imediat cu capacele cu filet, și se întorc cu fundul în sus pentru 30 de minute.

 

duminică, 26 septembrie 2021

Gem de smochine cu lămâie și vanilie

3 borcane de 300 g de gem de smochine

Ingrediente

1 kg smochine, 500 g zahăr, zeama de la 1 lămâie, 2-3 felii subțiri de lâmăie (opțional), vanilie.

Mode de preparare

Se spală smochinele, se curăță de codițe și se taie în sferturi, apoi în două. Atunci gemul va fi mai omogen. Fructele astfel curățate se presară cu zahăr, se amestecă și apoi se adaugă zeama de lămâie. Se lasă bolul 24 de ore la frigider, acoperit cu un capac. Se ia o cratiță largă și se așează smochinele în ea, cu tot cu zeama lăsată. Se adaugă vanilia (eu am pastaie măcinată dar puteți pune și 1 plic de zahăr vanilat). Tot acum se pun și feliile de lămâie (opțional). Coaja lor dă o aromă plăcută. Se pune cratița la foc mediu, se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea, circa 20 minute. Am amestecat delicat din când în când. Se pune gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele.

 

sâmbătă, 25 septembrie 2021

Gem de struguri

2 borcane de 200 ml de gem de struguri

Ingrediente

1 kg struguri, 120-150 g zahăr, vanilie (1 plic zahăr vanilat sau baton, extract)

Mod de preparare

Se spală strugurii și se lasă la scurs. Se desfac bob cu bob de pe vrejuri. Boabele mici se lasă întregi, boabele mari se taie în două și se curăță de sâmburi (nu este neapărat nevoied, dar este indicat). Se cântăresc boabele de struguri și zahărul. Vanilia poate fi baton, extract sau zahăr vanilat. Se pun într-o cratiță largă (sau tigaie) boabele de strugure, zahărul și vanilia. Se lasă totul pe masă 2 ore, amestecând din când în când. După ce strugurii au lăsat suficientă zeamă, se pune tigaia la foc mediu și se lasă să ajungă la fierbere, amestecând ocazional în ea. Se lasă la fiert circa 20 minute la foc mic/mediu, amestecând din când în când, până când scade bine, și este legat. Când a scăzut și a căpătat consistență, se stinge focul. Se pune gemul fierbinte în borcane și se înșurubează capacele. După răcire poate fi pus în cămară.

 

vineri, 24 septembrie 2021

Gem de vișine mărunțite (tocate, măcinate)

3 borcane de 300 ml, aproximativ 1 kg de gem de vișine mărunțite

Ingrediente

1 kg vișine cântărite după ce-au fost curățate de sâmburi, 400-500 g zahăr.

Mod de preparare

Se spală vișinele, se curăță de codițe și de frunze, se scot sâmburii și se cântărește totul. Se trec vișinele (1 kg) prin mașina de tocat carne, folosind sita cu găurile cele mai mari. Astfel vor rămâne și bucățele mai mari de fruct în acest gem. Într-o cratiță încăpătoare (largă și înaltă) se pun vișinele mărunțite și zahărul. Se amestecă totul și se pune cratița pe foc mediu, așezată pe un disc metalic perforat, cu rol de disipare uniformă a căldurii, pentru ca gemul să se prindă. Se amestecă în mod constant, până ce gemul a ajuns la punctul de fierbere. Din acel moment se mai lasă la fiert circa 30 de minute, ca temperatura gemului să atingă 105° C și gemul să aibă consistența optimă. Se umplu borcanele cu gemul fierbinte, se înfiletează etanș capacele și se pun direct în cămară.

Acest gem de vișine este bine legat, are consistență perfectă (nu e apos) și se întinde ușor pe clătite, pancakes, gogoși sau pe felii de pâine cu unt. El poate fi folosit și la umplerea prăjiturilor sau fursecurilor, deoarece este ca o pastă.

joi, 23 septembrie 2021

Marmeladă de prune fără zahăr (magiun, silvoiz, lictar, povidlă, pegmez sau pecmez, silvoiță)

2 borcane de 320 ml cu magiun de prune

Ingrediente

1,5 kg prune

Mod de preparare

Practic este vorba despre fierberea prunelor (fără zahăr) până la formarea unei mase groase de pastă de fructe. Cel mai bun magiun este cel fiert în cazan, la foc de lemne, sau în groapă cu jăratic. Un magiun de prune reușit nu are voie să se ardă (să se prindă de oală, ceaun sau cazan) așa că trebuie amestecat non-stop. Fierberea lentă, la foc potolit poate dura și 24 de ore, în funcție de cantitatea de prune folosită. Spre final, când magiunul e deja gros, vârtos, la amestecat este nevoie de forță serioasă.

Cel mai frecvent magiunul se face din prune bistrițe, foarte coapte și dulci (acestea sunt mai seci, iar magiunul nu trebuie fiert atât de mult) sau din prunele italiene culese după prima brumă și având concentrație mare de zahăr. Magiunul de prune ar trebui să scadă la jumătate față de cantitatea inițială de fructe, dar sunt cazuri în care acesta este fiert și mai mult, până devine foarte gros. Mucegaiurile apar în medii umede și de aceea se încearcă eliminarea apei din fructe. Prin fierberea prunelor se evaporă apa din țesuturi și se concentrează pectina – agentul natural de gelifiere. Prin fierbere exagerată se pierd toate proprietățile fructelor.

Prunele se spală și se scurg bine de tot. Se scot sâmburii și se taie prunele în sferturi. Se pun într-o cratiță de inox (de minimum 30-40 cm diametru sau chiar de 50-60 cm) cu fundul gros. Acesta disipează uniform căldura. Se pune cratița pe foc mediu, având grijă să fie așezată peste un disc de metal. Și acesta contribuie la distribuirea uniformă a căldurii și previne arderea magiunului. În primele 45 de minute de fierbere prunele lasă zeamă, plutesc în ea. Se amestecă ocazional în cratiță. Când se îngroașă se reduce flacăra la minim și se amestecă mai des, cu o lingură de lemn, râcâind cu ea mereu fundul și pereții cratiței. După fix o oră și jumătate magiunul meu de prune e gata. Trebuie să poată fi trasă o linie cu lingura de lemn pe fundul cratiței iar aceasta să nu fie acoperită imediat de magiun. Timpul de fierbere depinde și de cât de zemoase sunt prunele. Magiunul se va îngroșa foarte mult după răcire. Se stinge focul și se gtrage deoparte cratița cu magiun de prune. Borcanele sterilizate se umplu cu magiunul cald și se închid imediat cu capacele prin înfiletare. Se învelesc în cârpe curate și o pătură și se lasă 24 de ore să se răcorească încet.

miercuri, 22 septembrie 2021

Marmeladă fără zahăr - pastă de fructe asortate (făcută la multicooker)

1,5 kg marmeladă fără zahăr - pastă de fructe asortate

Ingrediente

Fructe întregi: 1,2 kg mere, 1,2 kg prune, 700 g pere, 700 g piersici. 

Mod de preparare

Fructele ar fi bine să fie coapte și zemoase. Se spală fructele și se curăță de sâmburi (prunele și piersicile) și de cotoare (merele și perele). Toate fructele au rămas cu coajă. În coajă se găsesc fibre vegetale, substanțe nutritive dar și pectina atât de necesară îngroșării marmeladei. Se taie fructele în bucăți mari, care se rad cu robotul sau pot fi trecute prin mașina de tocat carne. Dacă se folosește o răzătoare clasică manuală (cu ochiuri mari) atunci se rad de la început merele și perele fără să fie tăiate în bucăți. Piersicile și prunele se pot pasa cu blenderul de mână sau cu un procesor.

Se cântăresc fructele rase (cu tot cu zeama lor) – aproximativ 3 kg. Pe capac se află o fantă de ventilare prin care este eliminat aburul creat în timpul gătirii. Acesta este un aspect foarte important deoarece trebuie eliminată de umiditatea din fructe pentru a obține o marmeladă groasă, bine legată.

Se pun fructele rase în cuva aparatului, având grijă să nu depășească gradația maximă permisă.

etapa 1 – fierbere marmeladă la multicooker – sauté –  30 de minute.

Se închide capacul, se pornește aparatul de la tasta On/Off Start și se setează primul program: Sauté. Acesta gătește la 140 C, o temperatură bună de început pentru fructele reci. Se lasă acest program timp de 30 de minute. Nu se amestecă decât la final. Marmelada a început să se înfierbânte. Se poate deschide capacul de oricâte ori, dar e mai bine să fie lăsat închis, ca să nu se piardă căldura.

etapa 2 – fierbere marmeladă la multicooker – soup/stew –  2 ore

Se setează programul de fierbere Soup/Stew (supă/tocăniță) pentru 2 ore. Acesta lucrează la 100 C. Se lasă multicooker-ul cu capacul închis și se amestecă de vreo 3 ori în marmeladă. Termostatul din dotare asigură menținerea constantă a temperaturii fără a exista riscul de ardere sau prindere.

etapa 3 – fierbere marmeladă la multicooker – manual/diy –  3 ore

Se setează funcția Manual/DIY (Do It Yourself) și am stabilit temperatura de 110 C și timpul 3 ore. Se lasă capacul deschis în această ultimă etapă pentru a accelera evaporarea apei din fructe. Se amestecă ocazional. După scurgerea acestui timp se obține o marmeladă groasă, care a scăzut la jumătate față de nivelul inițial.

Se folosește blenderul de mână și se pasează fin. S-au obținut 1,5 kg de marmeladă fără zahăr. Jumătate din ea se pune, caldă, în borcane.

etapa 4 – fierbere marmeladă la multicooker – manual/diy – 1 oră

Cealaltă jumătate de marmeladă se lasă să scadă în continuare, pe programul Manual/DIY la temperatura de 140 C și timp setat de 1 oră, cu capacul deschis și amestecând des. Marmelada scade până rămâne la jumătate. Din aproximativ 800 g rămân 400 g de pastă groasă de fructe.

Se toarnă marmelada caldă într-o cutie mică de plastic, tapetată cu folie alimentară. Se nivelează cu spatula în formă de „căramidă” și se lasă la răcit. A doua zi se poate răsturna pe o farfurie și felia după dorință.

Cea feliată este mult mai dulce, mai concentrată decât cea la borcan. Se simt prunele, merele, piersicile, perele.

marți, 21 septembrie 2021

Cătină cu miere, la borcan

2 borcane de 220 ml Cătină cu miere la borcan

Ingrediente

200 g cătină, 400 g miere de albine.

Mod de preparare
Cătina se curăță de crengi și frunze, precum și de insecte sau alte impurități, se spală, se lasă la scurs și apoi se așează fructele pe șervețele absorbante până se uscă complet. Într-un borcan curat, sterilizat, se pune cătina, astfel încât să rămână circa 5-6 mm de spațiu până la buza borcanului. Se toarnă mierea, treptat, amestecând cu un băț sau cu coada unei lingurițe pentru a învălui fiecare bobiță cu miere. Se tot adaugă miere până ce s-a umplut borcanul de tot și nu am mai există aer printre boabe. În final se scot bulele mici de aer cu ajutorul unui băț pentru frigărui și, dacă este cazul, se mai adaugă miere.

Cătina cu miere la borcan se păstrează la frigider sau într-o cămară răcoroasă și rezistă peste 12 luni.

 

luni, 20 septembrie 2021

Sirop de cătină

1 l sirop ce cătină

Ingrediente

500 g cătină, 500 g zahăr, ½ baton de vanilie (1 linguriță extract sau 1 plic de zahăr vanilat), 750 ml apă.

Mod de preparare

Cătina se curăță de crengi și frunze, precum și de insecte sau alte impurități, se spală, se lasă la scurs și apoi se pun fructele pe șervețele absorbante până se uscă complet. Se pune cătina într-o cratiță adecvată și se fierbe, aproximativ 6-8 minute, în 750 ml apă, până se deschide un pic la culoare și se înmoaie. Se pune cătina caldă (dar nu fierbinte) într-un blender sau mixer și se mărunțește până se transformă în pastă. Se trece această pastă printr-o sită deasă. Semințele se aruncă. Se adaugă zahărul și vanilia peste pasta de cătină și se pune totul la fiert pentru aproximativ 8-10 minute (la foc mic-mediu), până scade un pic și devine transparent și portocaliu. Se îmbuteliază siropul fierbinte de cătină în sticle sterlizate cu ajutorul unei pâlnii, printr-o mică strecurătoare, care să rețină eventualele mici fragmente de coajă rămase în sirop. Se închid imediat sticlele cu capacele din dotare (sterilizate și ele). Sticlele cu sirop de cătină se păstrează în cămară și rezistă bine peste 2 ani.

Se consumă diluat cu apă în raport de 1:4 – 1:5, la 50 ml de sirop se pun 200-250 ml de apă plată sau minerală.

duminică, 19 septembrie 2021

Sirop de căpșuni, zmeură, vișine, afine, mure - fără fierbere

3,5 kg sirop de căpșuni nefiert

Ingrediente

1 kg căpșuni (sau alte fructe, cântărite curățate), 10 g sare de lămâie, 700 ml apă rece, 2,250 kg zahar tos.

Mod de preparare

Acest sirop de căpșuni nefiert se prepară în 2 etape:

ziua 1

Se spală căpșunile cât timp au încă codițele, apoi se curăță și se așează într-un castron curat. Se zdrobesc, cu blenderul sau cu mixerul vertical, tranșe de căpșuni, transformându-le într-o pastă aromată. Se așează piureul de căpșuni într-un vas încăpător de plastic și se amestecă cu 700 ml de apă și 10 g de sare de lămâie. Se acoperă castronul cu un tifon curat și se lasă în cămară (nu în frigider) 24 de ore.

ziua 2

Se amestecă conținutul castronului și se strecoară printr-o sită fină. Se apasă ușor, ca să treacă și pulpa de căpșuni (fără sâmburi). Se cântărește lichidul obținut după filtrare. Se pune câte 1,5 kg zahăr la fiecare kg de sirop filtrat. Se toarnă zahărul peste sirop și se amestecă aproximativ 15 minute, ca să se dizolve, pentru că se formează o soluție suprasaturată. Se verifică cu spatula de lemn dacă mai sunt cristale de zahăr și se mai filtrează o dată siropul (de data aceasta cu zahărul în el) prin tifon pus dublu într-o strecurătoare. Siropul este gros, vâscos și extraordinar de aromat.

Se spală bine sticlele și se sterilizează în cuptor. Se introduc ude în cuptorul rece, așezate pe o tavă și se setează cuptorul la 150 de grade C. Când stropii de apă au început să sfârâie se cronometrează 2 minute. Se lasă sticlele să se răcorească complet și apoi se umplu cu sirop de căpșuni cu ajutorul unei pâlnii.

Sticlele nu se capsează, ci se leagă cu strat dublu de tifon. Se acoperă fiecare sticlă cu pătrate de tifon (puse în strat dublu), fixate cu elastice. Atât, pentru că se va forma un dop gelatinos natural, care va etanșa siropul de aerul din jur. Din cauza faptului că este legat cu tifon, el va scădea ușor în timp, formând un dop gelatinos natural (pe gâtul sticlei). Când se dorește să fie consumat siropul, este suficient să se împingă dopul natural cu coada unei lingurite. Are nevoie de 2-3 luni de maturare și poate fi păstrat în cămară timp de 2-3 ani.

 

sâmbătă, 18 septembrie 2021

Sirop de mentă

1 l sirop de mentă

Ingrediente

30-40 g frunze de mentă (4 mâini de frunze), 800 g zahăr, 600 ml apă, 40 ml suc de lămâie

Mod de preparare

Frunzele de mentă proaspăt culese se spală si se curăță de tijă, pentru că sunt folosite doar frunzele. Acestea se pun într-un blender, împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr și se mărunțesc. Se amestecă apoi și cu restul de zahăr. Vasul se acoperă cu un ștergar de bucătărie și se lasă 2-3 ore la macerat. Se adaugă apa și lămâia și se mai lasa 2-3 ore la macerat. Siropul de mentă se pune într-o cratiță (sau oală mai largă) și se pune la fiert. Se cronometrează circa 2-3 minute din momentul în care începe să clocotească, apoi se trage deoparte. Nu trebuie fiert mai mult, ci doar până se dizolvă tot zahărul. Se strecoară cu o sită deasă, căptușită cu un tifon sau un material capabil să preia bucățelele de frunze de mentă. Siropul strecurat se pune din nou la fiert și se lasă până se leagă și devine ca o miere subțire (aproximativ 5 minute). Se îmbuteliază în sticle sau borcane sterilizate și se păstrează în cămară. Dacă se desface o sticlă, ulterior se va păstra în frigider.

Menta de grădină sau de pădure se poate culege pe tot parcursul verii. Siropul este concentrat și se dilueaza cu apă, în momentul în care este consumat, în funcție de gustul fiecăruia. 

vineri, 17 septembrie 2021

Sirop de muguri de brad cu lămâie

1 l sirop de muguri de brad cu lămâie

Ingrediente

150 g muguri de brad (sau ace), 1,5 l apă, 1 kg zahăr, 1 lămâie.

Mod de preparare 

Mugurii de brad sunt practic capetele ramurilor respectiv crenguțele nou apărute primăvara. Se culeg, se cântăresc și se clătesc bine cu apă rece și se lasă să se limpezească (Dacă se folosesc rămurele de brad mature, se desprind acele de pe ele).

Se lucrează în 2 etape, desfășurate în 2 zile consecutive.

În prima zi se prepară infuzia de ace de brad. Se ia o oală de minimum 4 l și se pune în ea 1,5 l de apă rece.  Se pune oala cu apă la fiert și, când a început să clocotească, se adaugă mugurii de brad, se stinge imediat focul și se acoperă oala cu un capac. Se lasă totul nemișcat peste noapte (minimum 8 ore).

A doua zi se ridică capacul și se verifică aroma intensă de brad. Se adaugă în oală 1 kg de zahăr și o lămâie tăiată în felii. Se amestecă totul. Se pune oala cu sirop pe foc și se aduce totul la fierbere la foc moderat. Se amestecă ocazional. Trebuie urmărită consistența și culoarea siropului: să devină ușor mai gros (nu ca mierea) și să-și schimbe culoarea din incolor în roșiatic (nu maro, caramelizat). Se stinge focul și se trage oala deoparte. Se lasă siropul de brad la răcit aproximativ 30 de minute, amestecând ocazional în oală. Se strecoară cu grijă siropul și se toarnă în sticle curate, cu capac, sau borcane de 400 ml sau sticle cu gură mai largă, în care s-au pus, în prealabil feliile de lămâie. Se închid imediat cu capace și se lasă la răcorit.

Se consumă cu apă rece plată sau minerală și cuburi de gheață, sau pus în ceai. Lămâia (mai ales coaja) îi dă o notă de prospețime care duce cu gândul la limonada naturală. Este un sirop concentrat (nu suc) care, la momentul consumului, se diluează cu apă în proporție de 1:8 sau 1:10. Adică la 100 ml de sirop se pun 800 – 1000 ml apă.

joi, 16 septembrie 2021

Sirop de muguri de brad cu miere

750 ml cu sirop de muguri de brad cu miere

Ingrediente

circa 150 g muguri de brad, circa 600 ml miere naturală de albine.

Mod de preparare 

Mugurii de brad sunt practic capetele ramurilor adică crenguțele nou apărute primăvara. Se recunosc ușor prin culoarea verde deschis și țepii moi (acele lor nu sunt încă rigide). Se culeg acești „ciucurei” verzi și fragezi și se clătesc bine cu apă rece. Trebuie limpeziți pentru că au praf și mici insecte. Apoi se scurg și se lasă câteva ore la zvântat, pe un ștergar curat. Este foarte important ca mugurii să fie bine uscați, deoarece apa duce la fermentarea acestui sirop cu miere. Se pregătește un borcan curat și bine uscat, precum și mierea de albine. Se pun în borcan straturi de muguri de brad, care se acoperă cu miere. Se continuă până ce s-a umplut borcanul. La final se trântește ușor borcanul de masă, ca să iasă bulele de aer dintre straturi. Apoi se închide ermetic borcanul.

Borcanul cu miere și muguri de brad poate fi ținut în frigider sau în cămară (dacă acesta este răcoroasă și întunecată). Timpul de macerare este de circa 1 lună. La câteva zile, este bine să fie agitat borcanul, pentru a se omogeniza extractul. Mierea se va subția, iar siropul va deveni mai fluid decât a fost la început și se va tulbura ușor.

După o lună, se strecoară siropul și poate fi mutat în sticle curate, cu gura largă, sau tot în borcane. Acestea se păstrează peste 1 an în frigider sau într-o cămară rece. Acest extract natural de muguri de brad macerați în miere se consumă direct concentrat (cu lingurița) în afecțiuni respiratorii (tuse, faringită, laringită, bronșită etc.).

Siropul de miere cu muguri de brad poate fi folosit și pe post de îndulcitor în ceaiuri sau poate fi diluat cu apă plată sau minerală și consumat ca băutură răcoritoare. 

Acest sirop de muguri de brad cu miere este singurul care păstrează proprietățile terapeutice ale coniferelor, datorită faptului că nu este tratat termic. Uleiurile volatile din brad sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația), iar acestea se pierd prin fierbere, se evaporă. Și vitaminele sunt distruse prin fierbere. Uleiurile aromatice din conifere sunt utilizate de mii de ani în tratarea anumitor boli respiratorii, dermatologice sau pentru relaxarea sistemului nervos. Acest sirop face și poftă de mâncare copiilor (peste 2 ani), dar trebuie administrat cu precauție, din cauza mierii, care poate declanșa botulinism infantil.

miercuri, 15 septembrie 2021

Sirop de soc

1 litru de sirop de soc.

Ingrediente

15-20 de flori de soc, 500 ml apă, 500 g zahăr, zeama și coaja de la 1 lămâie mare

Mod de preparare

Ciorchinii de flori de soc se spală în apă rece pentru a îndepărta praful și diferitele insecte. Se lasă apoi la scurs. Se aleg florile de pe tije. Florile deschise sunt cele care se desfac mai ușor de pe tijă.

Sirop de soc cu zahăr

Se pun pe foc zahărul, apa și cojile de lămâie. Se lasă siropul să fiarbă 10 minute, la foc mic. Se stinge focul și se adaugă zeama stoarsă de lămâie. Se lasă totul la răcit până ajunge la temperatura camerei. Se adaugă apoi florile de soc și se acoperă oala cu o farfurie. Se lasă acest sirop de soc la macerat la rece (în cămară răcoroasă 3-4 zile sau la frigider 5-6 zile). Se strecoară florile. Se îmbuteliază totul în sticle sterilizate. Se umplu sticlele până sus și se închid cu capacele.

Sirop de soc cu miere sau îndulcitori pentru diabetici

Se pune pe foc apa și cojile de lămâie. Când ajunge la fierbere se lasă 5 minute apoi se oprește focul. Se lasă totul la răcit. Se adaugă îndulcitorul (zaharină - pudră sau lichidă - sau ștevia - pudră sau lichidă - sau mierea), și zeama de lămâie, după gust. Se adaugă florile de soc și se acoperă oala cu o farfurie. Se lasă la macerat la rece (cămară răcoroasă 3-4 zile sau frigider 5-6 zile). Se scoate oala cu sirop de soc de la rece și se strecoară florile.

Varianta de sirop fără zahăr, respectiv cu miere sau îndulcitori, nu rezistă în sticle. Pentru a rezista are nevoie de o proportie de zahăr-apă de 1:1, altfel siropul se va strica, se va acri sau va mucegăi. Se toarnă siropul rece, cu o pâlnie, în pungi pentru cuburi de gheață. Se leagă pungile și se pun la congelator. Rezistă fără probleme și mai mult de 1 an la congelator.

 

marți, 14 septembrie 2021

Sirop de trandafiri de Damasc (Rosa X Damascena)

800 ml sirop de trandafiri

Ingrediente

160 g petale de trandafiri (10-12 flori mari), 500 g zahăr, 600 ml apă, zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare

Se pregătesc ingredientele: trandafirii, zahărul și lămâia. Se spală trandafirii și se scutură. Se scot petalele cu grijă, să nu se rupă petalele. Într-o cratiță, se pun la fiert la foc mic 600 ml apă și petalele de trandafir. Se lasă să fiarbă circa 5 minute. În acest timp petalele s-au albit aproape complet. Culoarea și aroma lor au trecut în apa în care au fiert. Se strecoară lichidul și se storc bine petalele. Nu se aruncă, pentru că mai este nevoie de ele. În lichidul rămas se adaugă zahărul și zeama de lămâie și se pune oala înapoi la fiert. Nu se adaugă felii de lămâie, ci doar sucul. Coaja de lămâie dă o cu totul altă aromă siropului, amestecându-se cu parfumul natural al trandafirilor. Se lasă la fiert circa 10 minute, până se îngroașă siropul, fără să se dea foc foarte mare, pentru că se caramelizează și își schimbă complet gustul. Se stinge focul, se adaugă petalele și se pune repede capacul pe oală. Se lasă așa peste noapte. A doua zi se pune oala pe foc și se mai dă un singur clocot. Apoi se strecoară totul printr-o sită sau un ștergar de bucătărie. Se toarnă siropul de trandafiri, cu o pâlnie, în sticle care se închid ermetic, cu capace sau dopuri.

Siropul de trandafiri se diluează cu apă plată sau minerală, în proprorție de 1:6 până la 1:8, în funcție de cât de aromat și de dulce se dorește să fie sucul. Se servește rece, cu cuburi de gheață.

În varianta de sirop cu mai puțin zahăr, respectiv cu miere sau îndulcitori, acesta nu rezistă în sticle puse în cămară. Pentru a rezista are nevoie de zahăr. Sub cantitatea de zahăr indicată în rețetă siropul se va strica, se va acri (va fermenta) sau va mucegăi. De aceea, după ce se curăță petalele și se fierb 10 minute, se lasă la răcorit. A doua zi se strecoară sucul și se îndulcește cu zaharină, ștevie sau miere, după gust. Apoi se toarnă cu pâlnia în pungi pentru cuburi de gheață. Se leagă pungile și se pun la congelator. Acest sirop rezistă fără probleme și mai bine de 1 an la congelator. În varianta cu zahăr, în schimb, nu merită să fie pus la congelator, pentru că stă foarte bine și pe raftul din camară.

 

luni, 13 septembrie 2021

Sirop (miere) de păpădie

1 l de miere de păpădie

Ingrediente

100 g flori deschise de păpădie1 l apă rece1 kg zahăr tos sau zahăr brun, nerafinat (va fi mai închisă la culoare)1 lămâie.

Mod de preparare

Pentru recoltare florile trebuie sa fie cele galbene, tinere, deschise (să fie o zi cu soare), nu cele care au format deja seminte si puf alb, și dintr-un loc nepoluat, nu de pe o stradă circulată. Florile de păpădie, proaspăt culese, se cântăresc și apoi se spală într-o sită, ca să nu rămână nici insecte și nici praf. Se pun într-o cratiță cu 1 l de apă rece și se pun la fiert la foc mic. Din momentul în care încep să fiarbă se lasă 2-3 minute, apoi se stinge focul. Se acoperă cratița cu un capac sau cu o farfurie și se lasă la răcit și infuzat peste noapte. Se ia o strecurătoare și se dublează cu un tifon sau cu o cârpă curată. Se trece totul prin sită. Florile se storc bine cu mâna protejată cu mănuși de cauciuc. Lichidul gălbui strecurat se toarnă într-o cratiță încăpătoare. Peste el se adaugă 1 kg de zahăr. Se adaugă și zeama stoarsă de la o lămâie. Aceasta previne cristalizarea și adaugă un gust acrișor și o aromă specifică. Cratița cu sirop de papadie se pune la fiert la foc foarte mic, timp de aproximativ 20 de minute, amestecând ocazional, până scade și se îngroașă un pic, dar fără să se caramelizeze sau cristalizeze (în acest caz se adaugă un pic de apă și din nou la fiert). El se va închide la culoare în timpul fierberii, devenind ca și chihlimbarul. Siropul sau mierea de păpădie se păstrează în sticluțe sau borcane închise, în frigider.

Siropul (mierea de păpădie) se poate bea ca suc, diluat cu apă minerală sau plată sau se poate mânca pe pâine, cu un, ca o miere obișnuită. Se poate folosi pentru turta dulce, în loc de miere. Seamănă foarte bine cu mierea, și la aspect, și la consistenta, și e dulce, de aceea a fost denumită miere de păpădie (Löwenzahnhonig (germană), Dandelion honey (engleză) sau Pitypangméz (maghiară).

duminică, 12 septembrie 2021

Suc din flori de soc cu lămâie (Socată)

Un fel de limonadă, cu flori de soc, aromată, acrișoară și ușor acidulată, foarte sănătoasă.

Nu se culege niciodată soc de pe marginea șoselei, deoarece florile acestuia sunt foarte îmbâcsite cu praf și poluate cu noxe. Se poate face socată și din soc uscat (flori uscate). Aroma nu are aceeași intensitate, însă rezultatul e mulțumitor.

Nu se folosesc oale, cratițe sau bidoane din plastic opac deoarece razele soarelui sunt foarte importante în prepararea socatei. Socata se face în borcane mari, din sticla incoloră. Lumina și căldura sunt esențiale în reușita acestei rețete. În lipsa lor se pot dezvolta muceagiurile.

3 l de socată (suc de flori de soc cu lămâie)

Ingrediente

3 l apă, 60 g flori de soc (5-6 flori mari), 2-3 lămâi mari, 300-400 g zahăr, 75 ml suc de lămâie.

Mod de preparare

Pentru socată sau suc de soc este nevoie de flori de soc, curățate, spălate, scuturate. Dacă sursa e sigură, nu e nevoie să fie spălate. Se rupe tot ceea ce inseamna tija verde, până la inflorescență. Tijele verzi și groase dau un gust amărui socatei.

Mai este nevoie de lămâi, bine spălate cu apă caldă și frecate cu un burete (pentru a îndepărta stratul de ceară de pe coajă). O lămâie se stoarce și cealaltă se taie în felii subțiri. Dacă se taie în felii groase gustul, aroma și zeama nu ies din ele.

Se pregătesc toate ingredientele și un borcan încăpător. Pentru 3 litri de apă este nevoie de un borcan de 4 - 4,25 l.

Se pot pune 300-400 g de zahăr, în functie de cât de dulce se dorește să iasă socata.

Nu este necesară drojdie care să forțeze fermentația. Doar soc, lămâie, zahăr și apă. Zahărul și lămâia vor fermenta oricum. Dacă e cald și soare, socata va fi gata în 2 zile, dacă e înnorat și mai răcoare, va dura 3-4 zile fermentația.

Într-un bol suficient de încăpător se adaugă zahărul și se toarnă deasupra sucul de lămâie stors. Se amestecă bine de tot, apoi diluati treptat cu un litru de apă. Zahărul se dizolvă în apă și practic nu mai e nevoie de amestecatul în borcan, dupa ce se pun florile de soc și feliile de lămâie.

În borcanul curat, se adaugă mai întâi florile de soc, apoi feliile de lămâie. Peste ele se toarnă siropul, bine amestecat anterior.

Se completează cu restul de 2 l de apă și se amestecă totul ușor cu o lingură cu coada lungă.

Se pune într-un loc însorit și călduros și se așteaptă 2-3 zile să se facă socata. Daca e vreme urâtă afară, borcanul cu socata poate fi lăsat în casă, lângă un geam. Borcanul se va acoperi neapărat cu o farfurioară potrivită. El nu trebuie legat sau închis ermetic cu capac pentru că se formează gaze de fermentație și acestea trebuie să poată ieși.

Dupa 2-3 zile se gustă. Dacă sucul de soc este fermentat cum trebuie, se strecoară și se îmbuteliază în sticle, care se vor ține la frigider.

 

sâmbătă, 11 septembrie 2021

Suc din petale de trandafiri de Damasc (Rosa X Damascena) cu lămâie

2,5 l suc de trandafiri

Ingrediente

10 trandafiri de mărime medie (cât mai parfumați), 2 lămâi, 200 g zahăr, 2,5 l apă.

Mod de preparare

Pentru trandafirată este nevoie de un borcan de minim 3 l. Se stoarce zeama de la o lămâie și cealaltă lămâie se taie felii subțiri. Se amestecă zahărul cu sucul stors de lămâie și cu circa 300 ml apă. Astfel, zahărul se va dizolva repede și nu este nevoie să mai fie amestecat anevoios în borcanul mare. Se rup petalele trandafirilor, una câte una, și se clătesc cu apă rece din abundență pentru a se îndepărta praful și insectele care ar putea fi ascunse între petale. Se pregătește borcanul pentru sucul de trandafiri: se așează mai întâi petalele, apoi feliile de lămâie și se toarnă deasupra sucul de lămâie, în care a fost, în prealabil, dizolvat zahărul. Se amestecă bine. Deasupra se toarnă restul de apă rece și se acoperă borcanul cu o farfurioară. Se lasă acest suc de trandafiri la macerat, la soare (la cald) 2-3 zile, în funcție de vreme. Dacă e cald afară, se face mai repede, dacă e mai răcoare, durează 1-2 zile în plus. Se poate ține borcanul pe pervaz: ziua în exterior și noaptea în interior. După trecerea zilelor, se scoate cu un polonic și se strecoară trandafirata. Se pune sucul un pic la rece. Se strecoară și se transbordează în sticle cu dop. Sticlele cu trandafirată se țin la frigider și rezistă și o săptămână. În timp, trandafirata devine ușor acidulată (gazoasă).

Trandafirata se bea rece, din frigider.

vineri, 10 septembrie 2021

Limonadă cu mentă și ghimbir

Ingrediente

1 kg de lămâie, coaja de la 3-4 lămâi, 1 pumn de frunze de mentă, 650 g zahăr, 500ml apă, ghimbir cât o nucă.

Mod de preparare

Se spală bine lămâile. Se înmoaie lămâile în apă caldă și apoi se trec pe sub jet de apă, iar în final se șterg bine cu un prosop. Se rade coaja și apoi se curăță lămâile. Într-un blender, se toacă bine lămâile și coaja rasă. Se scot într-un vas la decantat. Se fierbe un sirop din zahăr cu 500 ml apă, care se lasă la răcit. În blender se mai toacă menta cu ghimbirul (care, în prealabil, a fost ras pe răzătoarea mică) și se adaugă stratul de sus din vasul cu sucul de lamaie (spuma groasă de deasupra sucului). Se amestecă siropul de zahăr cu celelalte componente (sucul limpede rămas în oală și mixul din blender – menta și ghimbir) și se lasă 2 ore la macerat la frigider. Tot siropul se filtrează  printr-o sită de 2-3 ori. Rămâne siropul concentrat de lămâie, care se poate dilua cu apă minerală sau plată. Este recomandată o diluare de 1:5, în funcție de gustul fiecaruia. Partea „groasă” care a rămas se mai poate „recicla”, adăugându-se apă și lăsându-se din nou la macerat. Limonada cu menta si ghimbir se păstreaza la frigider câteva zile. Se servește rece, cu multă gheață.

Din 2 l de concentrat, diluat în proporție de 1:5 cu apă, rezultă 10 l de limonadă de casă. 

joi, 9 septembrie 2021

Îndulcitor și gelifiant natural din mere proaspete

Se prepară un decoct (fiertură) pornind cu mere întregi, de la care se folosește atât sucul proaspăt stors cât și cojile și cotoarele. Acestea din urmă conțin cea mai mare cantitate de pectină – acel gelifiant natural care ajută la „legarea” gemului sau dulceții. Merele au atât rol de îndulcitor natural, cât și de liant sau agent de gelificare. Pectina este mai concentrată în merele verzi (necoapte) decât în cele coapte dar, în cazul de față, important este conținutul lor de fructoză (dulceața lor), așa că se aleg mere potrivit de coapte: nici chiar verzi dar nici foarte dulci.

Ingrediente

Pectină naturală din mere

1,2 kg mere potrivit de dulci, zeama de la ½ de lămâie.

Mod de preparare

Se spală merele și se îndepărtează codițele. Se decojesc merele în strat subțire cu un peeler, apoi se feliază cu dispozitivul special care îndepărtează și cotorul. Într-o cratiță se pub cojile și cotoarele. Separat se pun feliile de măr. Se folosește un storcător lent pentru a presa feliile de măr decojite (poate fi și cu centrifugă). Se obțin circa 700 ml de suc natural de mere, care se amestecă imediat cu zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie (are rol antioxidant). Cantitatea de suc natural obținută variază în funcție de cât de zemoase sunt merele și de performanțele aparatului de stors (juicer). Se toarnă sucul de mere peste cojile și cotoarele din oală și se pune totul pe foc mediu.

Se aduce totul la fierbere și se amestecă ocazional, la început, și constant, spre final, ca să nu se prindă. Din momentul în care totul a ajuns la fierbere, se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă circa 15 minute. Dacă se face o porție dublă sau triplă va dura ceva mai mult (20-35 de minute), în funcție și de dimensiunile cratiței. Se stinge focul și se trage cratița deoparte. După vreo 10 minute de răcorire se trece totul prin sită deasă. Cojile, căsuțele și semințele de mere au rămas sus. Se obțin circa 350 g de decoct de mere cu pectină naturală. Aceasta poate fi păstrată la frigider (în cutie închisă) aproximativ 1 lună.

miercuri, 8 septembrie 2021

Dulceață de ardei iuți

 

2 borcane de 300 ml cu dulceață de ardei iuți

Ingrediente

500 g ardei iuți intregi, 250 ml oțet de masă simplu (de 9 grade), 200 g zahăr, 1 vârf de cuțit sare.

Mod de preparare

Se lucreaza cu mănuți de cauciuc (latex). Se spală ardeii întregi, se scurg, se despică pe lung și se îndepartează codițele și semințele. Iuțeala este concentrată în semințe și în nervuri. Se pun fâșiile de ardei într-un castron cu apă rece (pentru a atenua iuțeala ardeilor se adaugă 100 ml de oțet în această apă). Se scurg fășiile de ardei într-o strecurătoare. Se mărunțesc în funcție de preferință. Într-o crăticioară se pune zahărul și oțetul, se pun la foc mare și se lasă săî ajungă la fierbere. Siropul trebuie sa fie legat moderat. Se adaugă bucățelele de ardei iute și un varf de cutit de sare și se reduce flacăra la mediu. Se lasă să fiarbă circa 30 de minute, amestecând din când în când. Daca ardeii sunt mai seci, au pulpa mai subțire, nu vor lăsa zeama, așa că se mai adaugă 100 – 200 ml de apă pentru că siropul va scădea foarte mult și se va carameliza. Se stinge focul și se acoperă cratița cu un ștergar de bucatarie bine udat cu apă rece și stors. Se lasă la răcorit câteva ore ca să absoarbă siropul de zahăr din jur. Se așează rece în borcane, se înfiletează bine capacele și se păstrează în cămară. Se servește cu fripturi sau brânzeturi.

marți, 7 septembrie 2021

Dulceață de ardei iuți cu ardei kapia

6 borcane de 180 ml cu dulceață de ardei iuți cu ardei kapia

Ingrediente

700 g ardei iuți curățați, 550 g ardei capia curățați, 1 kg zahăr, 10 g sare, 100 ml zeamă de lămâie.

Mod de preparare

Se lucreaza cu mănuți de cauciuc (latex). Se spală bine ardeii iuți și capia, se scurg, se taie codițe ardeiului, apoi ardeiul în două pe lung și se scot nervurile și sâmburii. Se taie ardeii iuți tăiați în feliuțe de 2-3 mm, iar cei dulci (kapia) în bucăți mai mari  și sunt transformați în pastă, folosind robotul sau blenderul de mână. Într-o oală suficient de încăpătoare se pun ardeii iuți feliați. Deasupra lor se toarnă pasta de ardei kapia, zeama de lămâie proaspăt stoarsă, zahărul și sarea. Se amestecă totul și se lasă pe masa de bucătărie circa 2 ore, pentru ca ardeii să lase zeamă. Se pune oala cu ardei pe foc mediu și se amestecă din când în când. Dupa 10 minute de fierbere efectivă am oprit focul, se acoperă oala cu o cârpă udată și stoarsă și se lasă la răcit timp de 2 ore. Se pune din nou dulceața de ardei la fiert până se leagă siropul. Se stinge focul, se ia cratița cu dulceață de ardei iuți și se lasă la răcorit circa 10 minute, apoi se pune în borcane, se închid ermetic și se păstrează în cămară. Se servește cu fripturi sau brânzeturi.

 

luni, 6 septembrie 2021

Dulceață de roșii cherry, Roma sau San Marzano

1 borcan de 400 ml Dulceață de roșii cherry, Roma sau San Marzano

Ingrediente

350 g roșii cherry, Roma sau San Marzano, 300 g zahăr, zeama de la ½ lămâie (15 ml), fulgi de chili, cardamom, piper (opțional).

Mod de preparare

Roșiile se spală, se îndepărtează codițele și se taie în jumătăți. Dacă sunt mai mari se taie în sferturi sau rondele (dacă sunt lunguiețe). Se așează într-un vas cu capac, se toarnă peste ele tot zahărul, zeama de la o jumătate de lămâie, se pune capacul, se scutură bine și se lasă roșiile la rece, timp de 4 ore. După 4 ore roșiile au lăsat suficientă zeamă și zahărul s-a dizolvat în mare parte. Se scurg roșiile într-o strecurătoare și se toarnă sucul într-o tigaie sau cratiță, care se pune pe foc și se lasă siropul la scăzut circa 5 minute (dacă roșiile au fost mai seci și nu au lăsat suc suficient, se adaugă un pic de apă, dar foarte puțină). Opțional se adaugă condimente: chili, ardei iute, cardamom, după preferință. Se pun roșiile în siropul fierbinte de zahăr și se amestecă cu grijă. Dacă roșiile au coajă groasă, se trage tigaia deoparte, iar coaja roșiilor se îndepărtează ușor, bucată cu bucată. Se lasă tigaia pe foc 2 minute după ce dulceața de roșii a început să fiarbă. Se ia tigaia de pe foc, se acoperă cu un ștergar ud și se lasă la răcit (câteva ore sau peste noapte). Se repetă operațiunea de fierbere și de odihnă de încă două ori, exact ca și mai sus. Siropul devine tot mai gros, este foarte bine legat, iar roșiile au rămas întregi, sunt confiate, și și-au păstrat forma. Dulceața de roșii se așează în borcane închise cu filet și se păstrează în cămară. Dulceața de roșii se potrivește bine alături de platouri asortate cu brânzeturi maturate sau alte aperitive sau gustări.

duminică, 5 septembrie 2021

Ardei iuți bulgărești

Ingrediente

5 kg ardei iuți, 1 l oțet, 6 căni apă (200 ml - 300 ml), 2 linguri  sare, foi de dafin, 200 g boabe de muștar alb și boabe de piper.

Mod de preparare

Se fierbe apă cu sare și se aruncă peste pișcători. Se lasă să se răcească apa (se lasă de pe o zi pe alta). A doua zi se vor fierbe la un loc: 1 litru de oțet cu 6 căni de apă (300 ml), 250 g de zahăr , 2 linguri mari de sare și tot piperul. La un borcan de 800 g se pun: 2 linguri mari de boabe de muștar alb, 4 foi de dafin și ardei iuți. Ardeii iuți se vor pune în borcan, dar să nu până ce dau afară din borcan, deoarece trebuie să se toarne în borcan compoziția de mai sus până se va umple borcanul. După aceea se astupă borcanul cu celofan și se leagă. La fel se va proceda cu toate borcanele.

 

sâmbătă, 4 septembrie 2021

Gogoșari în bulion

Ingrediente

5 kg gogoșari tăiați felii, 800 ml ulei, 600 ml oțet, 500 g zahăr, 2 borcane bulion de 320 g, 2 cești de cafea pline cu apă, boabe mustar, foi de dafin, piper boabe, sare (după gust), conservant.

Mod de preparare

Toate ingredientele se amestecă și se pun la fiert. Când începe să clocotească se introduc gogoșarii, doar cât să se oparească. Se pun pe rând, cât să-i cuprindă sosul, și se lasă până se înmoaie. Se scot și se așează în borcane, apoi se toarnă sosul, în care s-a pus conservantul (sau aspirina, aproximativ 1 pastilă la un borcan de 800 g).

vineri, 3 septembrie 2021

Adjika georgiană - pastă cu ardei iuți și usturoi - fără fierbere

 

1 borcan 150 ml cu adjika georgiană

Ingrediente

250 g ardei roșii iuți (cântăriți după curățarea de cotoare), 100 g usturoi, 25 g frunze de coriandru, 1 linguriță rasă semințe uscate de coriandru (bine zdrobite), 25 ml oțet simplu de masă (alb), 15 ml ulei, 12 g sare (neiodată, pentru murături).

Mod de preparare

Se folosesc ardeii care s-au deshidratat un pic. Se curăță usturoiul, se spală ardeii, se curăță de cotoare și semințe și se taie în bucăți potrivite. Se pun toate ingredientele în vasul robotului: ardeii iuți, usturoiul, sarea, uleiul, oțetul și un pic de pudră de coriandru uscat. Se procesează totul până ce se obține o pastă, un sos cu granulație mai fină. Pasta iese mai zemoasă atunci ardeii nu au fost deshidratați. Se pune adjika în borcan și se bagă la frigider. Adjika georgiană se păstrează în borcane (la frigider) și rezistă bine și 1 an.

Se folosește ca sos (dip, salsa) pentru cărnuri fripte pe grătar sau la tigaie, pentru fripturi la cuptor, pentru legume la grill sau fierte în abur, pentru hamburgeri sau sandvișuri, pentru marinarea de cărnuri crude (pui, porc, vită, miel) ce urmează a fi ulterior prăjite la grătar sau tigaie sau coapte la cuptor (se unge carnea cu adjika și se lasă la frigider - în pungi sau cutii închise - pentru 12-24 de ore, apoi se șterge de marinadă și se prăjește sau coace).