Ingrediente
Foi de lasagna, sos bechamel, sos de carne, cașcaval.
Sos bechamel: 250 g margarină, 3 l
lapte, 1 kg făină.
Sos de carne: 500 g carne de vită și
500 g carne de porc, 1 kg roșii, ceapă, 1 pahar vin (sau apă), sare și piper.
Foi lasagna: 1 kg făină, apă, sare, 6
ouă.
Mod de
preparare
Sosul bechamel: se
pune margarina într-un vas pe foc și, când se topește, se adaugă făina, apoi
laptele, treptat, și se ia de pe foc. Cât este încă fierbinte, se adaugă cașcavalul,
puțină smântână și sare.
Sosul de carne: se călește puțin
ceapa și apoi se adaugă carnea, tăiată în bucățele mici (sau dată prin mașina
de tocat carne) și se lasă la înăbușit câteva minute, amestecând mereu. Se adaugă
vinul (sau apa) și se lasă pe foc până se evaporă. Se pun roșiile, tăiate și
decojite, sare și piper, și se lasă 3 ore la înăbușit. La nevoie, se mai adaugă
câte puțina apă.
Foile de lasagna: se amestecă ouăle
cu făina, sarea și apa, în cantitate mai mică, până devine ca o pastă ce se
poate întinde și se lasă timp de 10 minute, după care se formează 9-10 cocoloși,
care reprezintă foile de lassagna. Se întind cu sucitorul, foarte subtiri (cam
de 1 mm grosime) și apoi se fierb, timp de 3-4 minute, în apă cu sare și puțin
ulei. Se pun, apoi, direct în apă rece, pentru 2 minute și se lasă la scurs, până
se termină toate de fiert. Dacă nu se pot face mari, cât este tava, se pot face
și din câte 2-3 bucăți.
Asamblarea: se pun pe fundul tăvii 3
linguri cu sos de roșii. Se începe cu o foaie de lasagna, sos de roșii, în
amestec cu sos bechamel, cașcaval, și tot așa, până se termină cu o foaie de
lasagna. Deasupra se pune doar sos bechamel și cașcaval ras din abundență. Se ține
aproximativ 15-20 de minute în cuptorul încins în prealabil. Este gata când
devine rumenă și aurie.
Mod de servire
Se servește caldă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu