marți, 30 noiembrie 2021

Pește cu sos a la grec

Ingrediente

1 kg fileuri de pește (la alegere, de preferat pește alb, de apă dulce sau marin), 300 ml apă, sare, 3-4 linguri oțet, 1 ardei iute, 5 căței de usturoi, 5-6 linguri ulei, frunze de pătrunjel tocat fin, 1 lămâie feliată subțire, 8-10 boabe de piper, piper negru măcinat.

Mod de preparare

Se spală fileurile de pește în jet de apă rece, repede, ca să nu-și piardă gustul. Se zvântă în prosop și se frige pe grătarul încins sau pe plită, presărate cu sare. Se frige 2-3 minute pe fiecare parte, la foc iute, fără să se usuce (interiorul trebuie să rămână suculent). Separat, se pun pe foc într-o crăticioară apa, uleiul, 3 linguri de oțet, o feliuță de lămâie, 8-10 boabe de piper, un praf de sare (dacă peștele s-a fript fără sare) și unul de piper măcinat. Când sosul clocotește se așează cu grijă bucățile de pește fript și se lasă să clocotească până când sosul devine alb-lăptos (se completează cu apă dacă scade, astfel încât peștele să fie acoperit pe trei sferturi). Se mai adaugă sare și oțet, dacă e cazul. În timpul fierberii (la foc mediu) se scutură crăticioara, pentru a se evita prinderea. Se servește cu mămăliguță fierbinte, stropit cu mujdei de usturoi, ardei iute tocat fin, frunzele de pătrunjel verde tocat mediu presărat deasupra și feliuțe de lămâie pe fiecare fileu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu