vineri, 30 aprilie 2021

Salata italienească

Ingrediente

2 salate verzi, câteva fire de ceapă verde, câteva ridichi de lună, ulei, oțet balsamic (sau zeamă de lămâie), 2 ouă fierte tari, 100 g măsline, sare.

Mod de preparare

Se rupe în bucăți miezul salatelor și se împrăștie pe un platou lung. Se presară ceapa verde, tăiată bucățele, ridichile de lună, tăiate felii. Se toarnă sosul vinegretă, preparat din ulei, oțet (sau zeamă de lămâie) și sare. Se garnisește de jur imprejur cu felii de ouă fierte tari și măsline. Se servește imediat.

joi, 29 aprilie 2021

Salată de ouă cu ridichi și castraveți

Ingrediente

8 ouă, 6 linguri ulei, 3 linguri zeamă de lămâie, 2 lingurițe muștar, 2 linguri smântână groasă, 1 salată de lăptuci, 1 legătură ridichi de lună, 1 castravete murat, sare.

Mod de preparare
Se fierb 6 ouă tari, se pun în apă rece, se curăță și, când s-au răcit, se taie de-a lungul în sferturi. Din două gălbenușuri se prepară o maioneză la care, după terminarea uleiului, se adaugă smântâna, apoi muștarul și zeama de lămâie, pe rând, puțin câte puțin. Salata de lăptuci se desface foaie cu foaie și se spală în cât mai multe ape. Ridichile de lună se curăță de codițe și frunze, se spală, se pun la scurs pe un șervet curat, apoi se taie în felii subțiri. Castravetele murat se taie în felii subțiri (sau jumătăți de felii, dacă este mai mare). Într-o salatieră, se așează foile de salată, având grijă ca la margine să fie frunzele cele mai frumoase, și se pune deasupra un strat de maioneză, în care se așează sferturile de ou fiert. Se garnisește cu felii de ridichi de lună și felii subțiri de castravete murat.
Mod de servire
Se servește imediat, deoarece salata de lăptuci și ridichile se veștejesc repede, iar maioneza se alterează ușor.

miercuri, 28 aprilie 2021

Salată de ouă cu ficat

Ingrediente

4 ouă, 4 cartofi mari, 250 g ficat, 4 linguri ulei, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 legatură ridichi de lună, 1 ceapă de apă, sare, piper și patrunjel verde după gust.

Mod de preparare
Ouăle se fierb să fie tari, se pun în apă rece și când s-au răcit se curăță de coajă. Cartofii se spală cu peria, se pun la fiert, cu coajă cu tot, într-un vas acoperit, în apă sărată clocotită. Când sunt gata se scot, se curăță imediat de coajă și se lasă să se răcească. Ficatul se spală repede cu apă, se taie în fâșii nu prea late, care se prăjesc în ulei. Ceapa de apă se curăță, se spală și se toacă mărunt. Ridichile de lună se curăță de frunze și codițe, se spală bine și se pun la scurs pe un șervet curat. Pătrunjelul verde se curăță, se spală și se toacă mărunt. După ce ouăle și cartofii s-au răcit, se dau prin mașina de tocat, se sărează, se piperează, se toarnă în compoziție uleiul în care s-a prăjit ficatul, precum și zeama de lămâie, și totul se freacă bine. Se amestecă apoi ceapa tocată și se gustă pentru a se vedea dacă mai este nevoie de sare sau piper. Se pune salata pe o farfurie plată, dându-i-se forma dorită. De jur împrejur, se aranjează bucațelele de ficat prăjit și ridichiile de lună, tăiate felii subțiri. Se servește imediat.

 

marți, 27 aprilie 2021

Păstrăv cu migdale

Ingrediente

¼ linguriță praf de muștar, 4 păstrăvi (200 g fiecare), 90 g unt, ½ pahar migdale decojite și sărate, ½ pahar vin alb, 5 linguri suc de lămâie, ½ linguriță mărar uscat, piper măcinat, ¼ pahar făină.

Mod de preparare

Se curăță păstrăvii, se spală și se taie aripioarele. Se șterg bine cu hârtie absorbantă. Se tăvălesc în făină amestecată cu piper, mărar uscat și praf de muștar. Cu o pensulă, se pune suc de lămâie pe păstrăvi, după care se tăvălesc iarăși prin făină. Se pune untul la topit într-un vas destul de încăpător și se prăjesc migdalele până devin aurii, după care se scot pe un șervet absorbant. Se pun păstrăvii la prăjit pe foc potrivit, se întorc doar o singură dată, având grijă să nu se rupă. După ce au deja culoare aurie, se scot pe un șervet absorbant. În vas se adaugă sucul de lămâie care a ramas și vin. Se lasă să ajungă până la punctul de fierbere, până ce sosul se îngroașă, și se adaugă migdalele. Păstrăvii se așează pe un platou (sau fiecare pe farfurie separat) și se toarnă sosul peste păstrăvi. Se servește imediat.

Mod de servire

Se poate servi cu cartofi natur, cartofi întregi, făcuți la cuptor (în folie de aluminiu).

luni, 26 aprilie 2021

Salată chinezească

Ingrediente

5 gogoșari, 5 castraveți mici, 5 buchețele de conopidă, 3 linguri zahăr, 3 linguri oțet balsamic, 3 lingură ulei, 3 linguri sos de soia, ardei iute (opțional).

Mod de preparare

Gogoșarii se taie în felii subțiri, în lung, castraveții la fel, iar conopida buchețele cât mai mici. Se arde o lingură cu zahăr, apoi se adaugă și o lingură cu oțet, una cu ulei și una de sos de soia, în care se călesc gogoșarii până se înmoaie. La fel se procedeazpă și cu castraveții și la fel se prepară și conopida. Cine prefera salata iute poate adăuga și un ardei iute lângă gogoșar. 

duminică, 25 aprilie 2021

Cubulețe de pui marinate

Ingrediente

1 lingură miere, 1 lingură oțet, 1 lingură ketchup de roșii, 1 lingură sos de soia, sare, 1 cățel de usturoi, 2 fileuri de piept de pui, ½ linguriță ghimbir tocat, coajă rasă de lâmâie, 5-6 linguri pesmet, 3-4 linguri  făină, 1 ou bătut, ulei.

Mod de preparare

Se amestecă toate condimentele, se freacă fileurile de piept de pui cu ele și se lasă peste noapte la marinat. Uleiul se înfierbantă în vasul Wok, se prăjește în el fileul de piept de pui, se lasă să se răcească și se taie bucăți. Se amestecă ghimbirul, coaja de lămâie și pesmetul. Bucățile de piept de pui se dau mai întâi prin făină, apoi prin ou și prin amestecul de pesmet, și se prăjesc până devin galben aurii.

Mod de servire

Se servește cu o salată mixtă de foi și garnitură de orez.

sâmbătă, 24 aprilie 2021

Cubulețe de pește, dulci-acrișoare

Ingrediente

400 g biban file, sucul de la o jumătate de lămâie, 2 linguri sos de soia, 2 linguri de oțet, câte 1 vârf de cuțit sare, piper alb măcinat, coriandru, chimion măcinat, ghimbir pudră, zahăr după gust, 4 linguri ulei de arahide pentru prăjit, 1 ou bătut, 2 ½ linguri amidon de porumb, 2 morcovi (tăiați romburi), 50 g mazăre congelată, ½ ceapă (tăiată cubulețe), 150 g roșii pasate.

Mod de preparare

Peștele file se taie în cubulețe, se stropește cu suc de lămâie, sos de soia și oțet, se lasă puțin să se pătrundă, apoi se scoate din marinată, se condimentează cu sare, piper, celelalte condimente și zahăr, după gust. Se înfierbântă uleiul într-un vas Wok. Cubulețele de pește se dau prin ou, apoi prin amidon, se prăjesc în ulei, se scot și se păstrează calde. În uleiul rămas se prăjesc legumele, amestecând mereu. Se toarnă marinata și roșiile pasate și se pune totul la fiert. Se adaugă cubulețele de pește în sos și se mai dă un clocot.

Mod de servire

Se servesc cu tăiței de orez fierți.

 

vineri, 23 aprilie 2021

Cubulețe de pește prăjit

Ingrediente

250 g pește file, 1 albuș de ou, sare, câte 1 vârf de cuțit de piper negru măcinat, chimion măcinat, coriandru, 1 linguriță amidon alimentar, 3 linguri ulei.

Mod de preparare

Peștele se zvântă și se taie în bucăți cât să încapă în gură. Albușul de ou se bate spumă. Se amestecă bine sarea, toate condimentele și amidonul alimentar. Bucățile de pește se dau mai întâi prin albușul de ou, apoi prin amestecul de condimente. Uleiul se înfierbântă într-un vas și se prăjesc în el, pe rând, bucățile de pește până devin galben-maronii. Se lasă să se scurgă pe un șervet de hârtie.

Mod de servire

Se potrivește cu legume, varză de China și orez chinezesc.

joi, 22 aprilie 2021

Salată chinezească picantă

Ingrediente

½ varză, 3 morcovi, 2 castraveți, 5-6 căței de usturoi, 3 linguri zahăr, ½ pahar oțet balsamic, 1 ardei roșu iute (sau ½ linguriță praf de chilli), piper.

Mod de preparare

Se taie varza fideluță, morcovii și castraveții se dau pe răzătoarea mare, usturoiul se toacă mărunt (în niciun caz nu se zdrobește). Separat, se prepară o marinată din oțetul balsamic, zahărul și praful de chilli (sau ardeiul roșu iute, tăiat în feliuțe subțiri). Se amestecă bine, până când se dizolvă zahărul. Se toarnă peste legume și se pune piper, după gust. Nu se folosește deloc sare, întrucât îi schimbă total gustul.

Mod de servire

Se poate servi dupa circa o oră, dar este și mai bună a doua zi, după ce legumele au absorbit oțetul. Are un gust dulce-acrișor, picant.

miercuri, 21 aprilie 2021

Orez chinezesc cu legume

Ingrediente

orez cu bob lung sau prefiert, ardei gras roșu, ardei gras galben, morcov, mazăre, ciuperci, 1 ou, sare, piper, 3 linguri ulei de măsline, sos de soia.

Mod de preparare

Orezul se fierbe în apă cu sare, se scurge, se clătește cu apă rece și se lasă la scurs. Morcovul, ardeii se taie bastonașe și ciupercile în feliuțe. Se încing trei linguri de ulei de măsline în tigaie și se călesc legumele la foc mare, timp de 2-3 minute. Se adaugă orezul, bine scurs, și se călesc, împreună, încă trei minute. Se adaugă oul și se amestecă bine. Se adaugă piper și sos de soia (după gust).

Mod de servire

Se servește cald, simplu sau ca garnitură la preperate chinezești.

marți, 20 aprilie 2021

Pui Szechuan fâșii picante

Ingrediente

6 linguri ulei de alune (sau de măsline), 3 ardei iuți roșii mici (curățați de semințe și mărunțiți), 1 ardei gras tăiat fâșii lungi și subțiri, 2 morcovi tăiați fâșii lungi și suțiri, 8 copane de pui (fără piele sau oase, tăiate cubulețe), 2 legături de ceapă verde, 3 linguri usturoi tocat, ½ pahar apă, 4 linguri sos de soia, 4 linguri oțet balsamic, 4 linguri amidon de porumb, 4 linguri zahăr.

Mod de preparare

Se încinge uleiul. Când începe să fumege, se adaugă ardeii iuți mărunțiți și morcovii. Când morcovii se înmoaie, se adaugă puiul. Când puiul e aproape gata, se adaugă ceapa, tăiată mărunt, și usturoiul. Se lasă încă 3 minute (sau până când puiul e complet făcut). Se amestecă apa, sosul de soia, oțetul balsamic, amidonul și zahărul și se toarnă în tigaie; se amestecă până sosul se îngroașă un pic.

Mod de servire

Se servește cu garnitură de orez chinezesc și ciuperci.

luni, 19 aprilie 2021

Pui Szechuan cubulețe picante

Ingrediente

2 piepturi de pui întregi sau 4 jumătăți de piept de pui, 3 linguri amidon, 1 lingură ulei de măsline, 3 căței de usturoi tocați, 5 linguri sos de soia), 1 ½ linguri oțet alb de vin, 6 cepe verzi (tăiate în bucăți de 2-3 cm), ¼ pahar apă, 1 linguriță zahar, ¼ lingură piper cayenne (se poate substitui cu ardei roșu iute pisat sau boia iute).

Mod de preparare

Se curăță pieptul de oase și piele și se taie carnea în cubulețe de 1-2 cm. Se trece puiul prin amidon. Se încinge uleiul în wok sau tigaie și se adaugă puiul și usturoiul. Când puiul e puțin rumenit, se adaugă sosul de soia, oțetul, zahărul și apa. Se acoperă și peste 3 minute se adaugă ceapa verde și ardeiul roșu. Se mai lasă 2 minute pe foc.

Mod de servire

Se servește cu orez chinezesc și ciuperci.

duminică, 18 aprilie 2021

Pui cu susan

Ingrediente

4 fileuri piept de pui (circa 150 g), 2 linguri unt, 2 linguri sos de soia, 100 g făină, 75 g semințe de susan, sare, piper.

Mod de preparare

Se rumenesc semințele de susan 5-10 minute în cuptor la 160 de grade, dar fără să se ardă. Se amestecă făina cu sarea, piperul și semințele și se așează pe o bucată de hârtie de copt. Puiul se dă prin sosul de soia și se presează pe hârtia cu făina și susan, pe ambele părți. Se așează puiul într-un singur strat într-un vas yena (sau în tava de cuptor) și se toarnă deasupra untul topit. Se coace 40 de minute, la 180-200 de grade, turnându-se o singură dată din sosul din tavă peste pui.

sâmbătă, 17 aprilie 2021

Sos chinezesc

Ingrediente

6 linguri ulei, 2 linguri făină, 2 linguri muștar, pastă de roșii, 3 linguri zahăr, supă, sare, piper, 1 crenguță busuioc, 1 crenguță cimbru.

Mod de preparare

Se face un rântaș din ulei și făină, care se stinge cu o ceașcă de supă. Se adaugă muștarul și bulionul, amestecând mereu, și zahărul, care s-a ars într-o tigăiță separată. Se adaugă sarea, piperul, busuiocul și cimbrul. Se mai toarnă supă, până ce sosul capătă consistența unei smântâni. Se lasă să dea câteva clocote. Acest sos are un gust asemănător cu sosul de soia chinezesc.

Mod de servire

Se poate servi alături de garnitură la aproape orice fel de mâncare.

vineri, 16 aprilie 2021

Orez chinezesc

Ingrediente

orez, apă, sare.

Mod de preparare

Se spală orezul în câteva ape. Se pune într-o cratiță și se adaugă apă rece încât să-l acopere cu cel mult 1 cm și se adaugă sare. Se lasă la foc iute. După ce a dat 2-3 clocote, se acoperă cratița și se face focul extrem de mic. După circa 25 de minute apa s-a evaporat și orezul este fiert.

 

joi, 15 aprilie 2021

Cartofi copți umpluți

Ingrediente

cartofi de mărimea unui pumn, slănină afumată, cașcaval, unt, lapte, ceapă verde, sare, piper.

Mod de preparare
Cartofii, spălați, se pun la copt în cuptor.
Între timp se taie mărunt puțină slănină afumată și se pune la prăjit până devine crocantă, se scoate afară din tigaie, iar în unsoarea formată se călește puțină ceapă verde. Când cartofii sunt copți pe jumătate se scot și la fiecare cartof se taie pe lungime un capac. Se scobește miezul cu o linguriță (cu atenție, să nu se rupă coaja) apoi din miezul de la cartofi, puțin unt și lapte călduț se face un piure, cât timp cartofii sunt fierbinți, altfel cartofii vor deveni cleioși. Se adaugă slănina prăjită, ceapa verde, sare, piper și se umplu cartofii cu această compoziție. Deasupra se presară cașcaval, după care cartofii se dau din nou la cuptor până cașcavalul se rumenește puțin.
Mod de servire
Se servește ca garnitură lângă grătar sau alte preparate din carne.

miercuri, 14 aprilie 2021

Prăjitură americană cu ciocolată

Ingrediente:
250 g unt, 1 linguriță zahăr vanilat, 200 g zahăr, 100 g zahăr pudră, 1 ou, 50 g cacao, 2 linguri lapte, circa 275-300 g făină, ¼ linguriță praf de copt, 150 g ciocolată pentru prăjituri, tăiată în bucățele mici.

Mod de preparare
Se freacă untul (cu mixerul). Se amestecă în unt zahărul, zahărul pudră, oul, cacaoa și laptele. Se amestecă praful de copt cu făina și se adaugă în compoziție. La final se pun bucățelele de ciocolată și se amestecă bine totul. Se ia câte o lingură din compoziție și se pune în tava de copt sau se toarnă toată compoziția în tava și se nivelează. Se coc la 180 grade Celsius, timp de 10-12 minute.

marți, 13 aprilie 2021

Pancake

Ingrediente

1 ¼ cană faină, 1 ½ cană lapte bătut, ¼ cană zahăr, ¼ cană ulei, ¼ linguriță sare, 1 ou, 1 linguriță praf de copt, 1 linguriță bicarbonat.

Mod de preparare

Se amestecă toate ingredientele în mixer timp de un minut, se toarnă compoziția 12 cm diametru în tigaia unsă cu ulei. Când se întăresc marginile, se întoarce pe partea cealaltă. Trebuie să aibă culoarea maro deschis.

Mod de servire

Se ornează cu miere, siropuri de fructe sau dulcețuri și se servesc calde.

 

luni, 12 aprilie 2021

Pulpe de pui americane pe grătar

Ingrediente

8 pulpe întregi de pui, 400 g cașcaval ras, 2 pungi chipsuri (cu aromă după preferință) sau fulgi de porumb.

Mod de preparare
Pulpele se spală și se curăță de piele. Chipsurile (sau fulgii de porumb) se mărunțesc bine. Cașcavalul se rade pe răzătoarea mare. Pulpele, umede (trebuie sa fie neșterse), se tăvălesc mai întâi prin cașcaval, apoi prin chipsuri (sau fulgi). Se așează cu grijă pe grătarul cuptorului și se frig la foc, iute la început, apoi potrivit. Sub grătar trebuie așezată o tavă. Sunt gata când au prins o crustă aurie frumoasă.
Mod de servire
Se servesc ca atare sau cu garnitură, după preferință.

 

duminică, 11 aprilie 2021

Sarmale în foi de viță

Ingrediente

1 kg carne tocată porc (sau vită), 300 g ceapă, 1 morcov mic, 1 rădăcină țelină mică, 150 g orez cu bobul rotund, 40 g sare, 3 g cimbru uscat, 4 g piper proaspat macinat, 1 g ienibahar, 1 g coriandru, 1 g chimen, 3 frunze dafin, 200 g pastă de tomate, ½ lingură paprika dulce, 100 g afumătură, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel verde, 5-6 bețe de mărar uscat, 2-3 bețe de cimbru verde, 500 ml suc de roșii, 1 cană borș sau vin alb sec sau zeama de la o lămâie, sare (după gust), frunze de viță de vie (tei, ștevie, podbal, hrean).

Mod de preparare

Se opăresc frunzele de viță de vie (sau tei, ștevie, podbal, hrean, sfeclă, salată). Se pune apa la fiert si la 1 l de apă se adaugă jumătate de linguriță de sare. Când apa clocotește, se pun frunzele spălate și fără codițe. Se lasa exact până când apa dă în clocot, apoi se scot. Se clătesc imediat cu apă rece si se lasă la scurs. Se încinge uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, se adăugă cepele (curățate, spălate și tocate mărunt), se adaugă sare, se călesc, amestecând, din când în când, până se înmoaie și prind o culoare aurie. După 5 minute se adaugă morcovul și țelina, date pe răzătoarea mică. După alte 5 minute, se adaugă orezul (spălat și zvântat) și se călesc împreună, timp de 2-3 minute. Se adaugă 100 ml de apă și pasta de roșii și se lasă să fiarbă până scade lichidul și orezul se umflă. Se adăugă paprika, se oprește focul și se lasă compoziția să se răcească. Se pun într-un castron carnea tocată, verdeața, condimentele, orezul și amestecul călit. Se amestecă totul foarte bine, adăugând puțină apa călduță (pentru ca orezul să nu extragă toată umiditatea din carne în timpul fierberii, altfel sarmalele vor fi tari și seci). Opțional, se poate adăuga ou. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare frunză. Se rulează frunza, cu umplutura înăuntru, și se înfundă capetele spre interior. Se pun în oală câteva frunze, apoi se adaugă bețele de mărar și cele de cimbru. Se așează sarmalele în cerc, cu partea unde e capătul frunzei răsucit dedesubt, ca să nu se desfacă în timpul fierberii, și se stropesc cu jumătate din bulion. Se așează feliile de afumatură. Se aranjează al doilea rând de sarmale. Când se termină sarmalele de pus, se pun frunzele de dafin, se toarnă sucul de roșii și puțina apă, cât să fie sarmalele acoperite cam cu 10 centimetri. Se mai pun câteva frunze, care să țină sarmalele acoperite. Se așează deasupra sarmalelor o farfurioară, ca să le împiedice să se ridice în timpul fierberii. Se acoperă cu un capac. Ideal este să se facă în cuptor. Prima dată se dă focul la maxim, până dau în clocot, apoi se reduce focul la 170 de grade (mediu spre mic la cele cu gaz) și se lasă pentru 3 ore. Pe plită sau pe aragaz, prima dată se dau la foc mare, până când dau în clocot, apoi se reduce focul la mediu spre mic. După 3 ore, se pun borșul (vinul sau zeama de lămâie) și se bagă iar oala în cuptor. După 10 minute se stinge focul și se lasă sarmalele în cuptor până a doua zi, să se frăgezească. Sarmalele învelite în frunze de tei, sfecla, ștevie, podbal, sunt mai fragede, frunzele de vița de vie sunt un pic mai tari. Sarmalele in frunza de hrean vor avea un gust discret de hrean.

Se servesc, de obicei, cu smântână, ardei iute și mămăligă caldă.

sâmbătă, 10 aprilie 2021

Sarmale în foi de varză acră

Ingrediente

1,5 – 2 kg varză murată, 1 kg carne tocată porc (sau vită), 300 g ceapă, 1 morcov mic, 1 rădăcină țelină mică, 150 g orez cu bobul rotund, 40 g sare, 3 g cimbru uscat, 4 g piper proaspat macinat, 1 g ienibahar, 1 g coriandru, 1 g chimen, 3 frunze dafin, 200 g pastă de tomate, ½ lingură paprika dulce, 100 g afumătură, 1 legătură mărar, 1 legătură pătrunjel verde, 5-6 bețe de mărar uscat, 2-3 bețe de cimbru verde, 500 ml suc de roșii, 1 cană borș sau vin alb sec sau zeama de la o lămâie, sare (după gust).

Mod de preparare

Se desfac frunzele de varză murată și se clătesc cu apă abia călduță. Se scurg, se elimină nervurile tari ale frunzelor (se păstrează pentru tocat, împreună cu cu frunzele mici sau rupte) și se taie frunzele în bucăți, pe cât posibil egale, de aproximativ 15×15 cm. Se încinge uleiul într-o cratiță, pe foc mediu, se adăugă cepele (curățate, spălate și tocate mărunt), se adaugă sare, se călesc, amestecând, din când în când, până se înmoaie și prind o culoare aurie. După 5 minute se adaugă morcovul și țelina, date pe răzătoarea mică. După alte 5 minute, se adaugă orezul (spălat și zvântat) și se călesc împreună, timp de 2-3 minute. Se adaugă 100 ml de apă și pasta de roșii și se lasă să fiarbă până scade lichidul și orezul se umflă. Se adăugă paprika, se oprește focul și se lasă compoziția să se răcească. Se pun într-un castron carnea tocată, verdeața, condimentele, orezul și amestecul călit. Se amestecă totul foarte bine, adăugând puțină apa călduță (pentru ca orezul să nu extragă toată umiditatea din carne în timpul fierberii, altfel sarmalele vor fi tari și seci). Opțional, se poate adăuga ou. Se pune câte o lingură de umplutură pe fiecare foaie de varză murată. Se rulează foaia de varză, cu umplutura înăuntru, și se înfundă capetele spre interior. Se toacă toată varza nefolosită pentru învelirea sarmalelor, se așează cam o treime pe fundul oalei în care vor fi fierte sarmalele, deasupra se pun cotoarele de mărar (sau bețe de mărar uscat), se acoperă cu a doua treime din varza tocată, se adaugă dafinul și lingurița de boabe de piper. Se aranjează un rând de sarmale și se stropesc cu jumătate din bulion. Se pun câteva felii de costiță. Se aranjează al doilea rând de sarmale. Se acoperă cu varza tocată rămasă și se adaugă restul de bulion și frunzele de dafin. Se adaugă apă fierbinte, cât să acopere sarmalele cu aproximativ 7-10  centimetri. Se așează deasupra sarmalelor o farfurioară, ca să le împiedice să se ridice în timpul fierberii. Se acoperă cu un capac. Ideal este să se facă în cuptor: prima dată se dă focul la maxim, până dau în clocot, apoi se reduce focul la 170 de grade (mediu spre mic la cele cu gaz) și se lasă pentru 3 ore. Pe plită sau pe aragaz, prima dată se dau la foc mare, până când dau în clocot, apoi se reduce focul la mediu spre mic. După 3 ore, se pun borșul (vinul sau zeama de lămâie) și se bagă iar oala în cuptor. După 10 minute se stinge focul și se servesc, de obicei, cu smântână, ardei iute și mămăligă caldă.

vineri, 9 aprilie 2021

Sos alb Bechamel

Acest sos alb este compus din făină, unt și lapte: 1 parte unt, 1 parte faină, 10 părți lapte (la 50 g unt și 50 g făină se pun 500 ml lapte). Asezonarea se face cu sare, piper și nucșoară rasă – fără alte ierburi aromate.

Este un sos de bază al multor bucătării și poate fi ușor transformat în alte sosuri prin adăugarea de ingrediente:

sos Mornay – cu cașcaval ras (50% Gruyere, 50% parmezan) și gălbenușuri crude.

- pentru ouă și legume: 200 g sos Bechamel, 100 g smântână pentru frișcă, 40 g cașcaval, 50 g unt.

- pentru carne de pasăre: 200 g sos Bechamel, 100 ml supă limpede de pui, 40 g cașcaval, 50 g unt.

- pentru pește: 200 g sos Bechamel, 100 ml supă de pește, 40 g cașcaval, 50 g unt.

sos Nantua – cu smântâna dulce și unt de raci (beurre d’ecrevisses sau crayfish butter).

sos cu muștar – cu boabe de muștar.

sos Soubise – cu ceapă (se amestecă o cantitate de piure de ceapă).

sos Cheddar – cu brânză Cheddar, pudră de muștar și sos Worcestershire.

sos cu smântână – se amestecă cu smântână dulce pentru gătit.

Ingrediente

100 g unt gras (minimum 80%), 100 g făină, 1 l lapte fierbinte (se poate și cu lapte rece), sare, piper măcinat, nucșoară rasă.

Mod de preparare

Într-o cratiță încăpătoare se topește untul și se adaugă făina (în ploaie). Se amestecă bine cu telul și se gătește 2-3 minute la foc mediu (până se deschide un pic la culoare). Se înfierbântă laptele într-o altă oală și se adaugă treptat, câte două polonice, amestecând bine cu telul. Toată făina cu untul sunt agregate în jurul telului, ca un aluat gros și plin de cocoloașe, care dispar prin amestecare energică cu telul și prin adăugarea treptată a restului de lapte. Sosul este fluid, subțire și trebuie fiert minimum 12 minute, la cel mai mic foc posibil și amestecându-l continuu, pentru că se prinde ușor de oală șii se poate arde sau afuma. Trebuie să clocotească foarte încet până sosul alb se îngroașă și devine cremos (el se va îngroșa și mai mult când se răcește). După scurgerea celor 12 minute (cronometrate din momentul în care se observă primele semne de fierbere) se trage de pe foc și se condimentează cu sare, piper proaspăt măcinat (preferabil alb, ca sa nu se vadă în sos) și cu puțină nucșoară rasă.

Dacă are cocoloașe, se strecoară sosul printr-o sită fină. Se acoperă cu folie alimentara de plastic direct la suprafață, lipită de sos, ca să nu facă crustă. Se poate servi ca atare, alături de legume sau pește gătite la abur, sau poate fi folosit pentru prepararea sandwitch-urilor calde, gratinate la cuptor (Croque Madame și Croque Monsieur), la preparare de lasagna clasica alla bolognese, lasagne cu zucchini (dovlecei), mâncare de spanac cu usturoi, la prepararea sufleurilor.

 

joi, 8 aprilie 2021

Dame Blanche

Ingrediente

Aluat: ¾ cană unt, ½ cană migdale tăiate mărunt, ¾ cană zahăr pudră, 2 ouă, 2 căni făină, vanilie, rom, un strop de sare.
Umplutură: gem sau dulceață.

Mod de preparare

Într-un bol se amestecă untul, migdalele, zahărul și ouăle cu mixerul. Ouăle se adaugă pe rând, până când capătă aspectul unei creme. Se adaugă vanilia, făina, "în ploaie", și sarea. Nu se amestecă mai mult de 1 minut pentru că aluatul devine elastic. Se întinde o foaie, se acoperă cu plastic și se dă la frigider timp de 30 de minute. Se încălzește cuptorul și se pun pe o tavă, unsă cu unt și tapetată cu făină, formele decupate, la 2 cm depărtare una de cealaltă. Jumătate dintre forme vor avea mijlocul decupat (cu un păhărel de țuică). Se coc 15-20 de minute, până devin aurii, după care se scot, iar când sunt reci se ung cu gem cele negăurite, se lipesc cu perechile lor găurite și se pudrează cu zahăr pudră sau vanilat.

miercuri, 7 aprilie 2021

Blanquette de veau (tocană de vițel)

Ingrediente

1,2 kg piept de vițel fără os, 100 g unt, 100 ml smântână, 2 gălbenușuri de ou, 1 lămâie, 70 g făină, 1 linguriță zahăr, 300 g ciuperci, 6 morcovi, 3 cepe medii, 200 g arpagic, 4 cuișoare, 1 fir de praz, 2 ramuri de țelină, 2 căței de usturoi, frunze de pătrunjel tocat, 2 ramuri de cimbru, 1 foaie de dafin, sare, piper.

Mod de preparare

Se taie carnea în cuburi mari. Se curăță morcovii și se taie jumătate în bastonașe și jumătate în rondele. Se curăță prazul de partea verde, se curăță ramurile de țelină de fibre cu un cuțit și se leagă totul în snop, împreună cu ramurile de cimbru și foaia de dafin. Se curăță  două cepe și se înfig câte două cuișoare în fiecare din ele.  A treia ceapă și usturoiul se toacă mărunt. Se sotează ușor ceapa și usturoiul în ulei și în unt topit. Se sărează. Se adaugă cuburile de carne și se lasă să se rumenească. Se adaugă morcovii, ceapa cu cuișoare, snopul de țelină, praz, dafin, cimbru și se acoperă totul cu apă, se sărează și se pune la fiert. Se spumuiește bine și se lasă să clocotească molcom până carnea este perfect moale și bine fiartă (aproximativ o oră și jumătate).  Se taie ciupercile în lamele groase și se opăresc la foc viu timp de 3 minute în apa clocotită, cu zeama de la o jumătate de lămâie și puțină sare, apoi se scurg bine. Se curăță arpagicul, se pune într-o crăticioară cu 30 g de unt, se acoperă cu apă, se presară cu zahăr și se pune la fiert 25 de minute la foc potrivit. Se face un sos alb cu restul de unt, făină și 1 litru de zeamă filtrată de la fiertul cărnii. Se bat gălbenușurile cu smântână și, cu un polonic de sos, se răstoarnă peste restul de sos, amestecând tot timpul. Se adaugă carnea, morcovii, arpagicul și ciupercile în sos, se stropește cu zeama de la cealaltă jumătate de lămâie, se adaugă sare și piper după gust, se amestecă bine și se mai dau câteva clocote la foc minim.

Mod de servire

Se servește presarată cu pătrunjel tocat, cu o garnitură de paste.

marți, 6 aprilie 2021

File de boeuf Wellington

Ingrediente

1,2 kg fileu vită, 125 g unt, 2 pachete aluat franțuzesc, 1 cutie mare ciuperci, 10 g trufă, 1 cutie mică de paté de foie gras, 1 pahar vin de Madera (sau Porto), 1 păhărel de cognac, 1 ou, sare, piper, nucșoară.

Mod de preparare

Se presară fileul cu un praf de nucșoară și unul de piper, se leagă cu sfoară și se lasă la rece cel puțin 2 ore. Timp de 10 minute, se rumenește fileul într-o tigaie cu puțin unt, pe toate părțile, se flambează cu cognac, se scoate și se dă deoparte, să se răcorească. Se scoate sfoara și se despică pe lungime, dar nu de tot. Se deglasează tigaia cu Madera, se dă focul mic și se lasă să scadă puțin, până atinge o consistență ușor onctuoasă, se adaugă o jumătate de trufă tăiată feliuțe (dacă e de la borcănel se pune și un pic de suc). Se dă focul la minim și se leagă sosul cu 50 g de unt tăiat bucățele, amestecând tot timpul cu telul. Se păstrează sosul la cald. În restul de unt, se înăbușesc ciupercile tocate, până nu mai iese zeamă din ele. Se dă deoparte, se amestecă cu restul de trufă tăiată felii și se umple fileul cu acest amestec. Se închide la loc mușchiul și se tartinează peste tot cu paté de foie gras. Se întinde foaia de aluat, se pune fileul la mijloc, se umezesc marginile cu un pic de ou bătut, se înfășoară în jurul fileului. Dacă rămân resturi de aluat, se pot folosi pentru decorat. Se unge cu ou bătut și se dă la cuptor la 190°C, timp de 25 de minute. Se scoate, se taie felii și se prezintă sosul alături.

Mod de servire

Ca garnitură, se pot servi soté de morcovi, ciuperci la cuptor, castane fierte sau mănunchiuri de fasole verde, înfășurate în fâșii subțiri de costiță afumată și apoi fierte la vapori.

luni, 5 aprilie 2021

Tort Joffre

Ingrediente

250 g unt, 6 ouă, 250 g zahăr pudră, 50 g cacao, 100 g zahăr tos, 5 linguri apă, 1 lingură (cu vârf) făină.

Mod de preparare

Cremă: Se amestecă bine cacao cu zahărul tos și cu apa și se pune pe foc mic sau pe un vas cu apă clocotită sa se înmoaie zahărul. Se lasă apoi deoparte să se răcească. Se freacă spumă untul cu zahărul pudră și se adaugă, pe rând, 6 gălbenușuri, frecând bine după fiecare. (Ouăle să nu fie de la frigider). Se adaugă apoi siropul de cacao răcit și se amestecă. Din cremă se ia deoparte un sfert din cantitate, iar restul se dă la frigider.

Blat: În crema oprită se pune o lingură cu vârf cu făină și albușurile bătute spumă tare. Se amestecă ușor de câteva ori. Se unge forma de tort cu unt solid, se toarnă compoziția ușor și se dă la cuptor la foc potrivit, mai mult mic. Se lasă să crească și să se coacă. Nu se deschide cuptorul timp de 15 minute. Când este coapă, se scoate, se lasă să se răcească, se așează pe platou și se îmbracă cu crema din frigider. Se dă iarăși la rece. Înainte de servire, se poate glasa cu cuvertură de ciocolată sau se pudrează cu cacao.

Mod de servire

Se poate servi cu frișcă.

duminică, 4 aprilie 2021

Ruladă cu ness și vișine

Ingrediente

Blat: 1 ou, 250 g zahăr pudră, 250 g miez de nucă prăjit și tocat, 2 linguri cacao, 20 ml lichior de cacao, cafea sau esență de rom.
Cremă: 200 g unt, 50 g zahăr pudră, 2 linguri ness, 3 gălbenușuri, 30-40 vișine fără sâmburi (proaspete sau din vișinată).
Ornament: nucă de cocos sau miez de nucă măcinat.

Mod de preparare

Se amestecă zahărul cu miezul de nucă, cacao, oul bătut și lichiorul, și se omogenizează compoziția. Pe o folie de staniol sau hârtie pergament se întinde cu mâna o foaie groasă cam de 5 mm. Peste foaie se întinde un strat de cremă și se rulează cu ajutorul foliei de staniol. După ce se rulează, se presară cu cocos sau miez de nucă și se rulează imediat în folie de staniol și se bagă în congelator.
Pentru a obține crema, se freacă untul spumă, se adaugă zahărul, nessul și apoi, pe rând, gălbenușurile. Se continuă cu frecarea cremei până se dizolvă bine nessul. Din aceste ingrediente se vor obține 2 rulade de aproximativ 30 cm. Se pun vișine din vișinată (fără sâmburi) pe latura foii de unde se începe să se ruleze.

Mod de servire

Când se scoate din congelator, se porționează și se servește imediat.

sâmbătă, 3 aprilie 2021

Ciuperci cu brânză și sos de smântână

Ingrediente

2 ciuperci potrivite (de persoană), brânză de vaci sărată, condimente (delikat, pătrunjel, busuioc, piper), smântână, unt (cât o nucă).

Mod de preparare

Se spală și se usucă ciupercile. În prealabil se scot cozile, care se toacă mărunt. Se pune într-o cratiță potrivită untul; când se încinge, se pun pălăriile ciupercilor, cu lamelele în sus. Cozile tocate se pun pe lângă pălării și se dau la foc potrivit, să se înăbușe, cu capac. Când s-au mai înmuiat ciupercile, se pune cu lingura brânză în "găurile" ciupercilor. Se lasă din nou la foc mic, până se topește brânza și se nivelează în ciuperci. Se asezonează cu condimente. Se lasă până se înmoaie totul (se încearcă cu o furculiță) și se adaugă smântână, cât să acopere cozile tocate. Se lasă sa dea într-un clocot și apoi se ia de pe foc.

Mod de servire

Se servesc calde.

vineri, 2 aprilie 2021

Langoși cu mărar, usturoi, ceapă verde sau leurdă

Ingrediente

650 g făină (tip 550), 400 ml lapte călduț sau apă (de post), 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată, 15 g sare, 10 g zahăr, 1 legătură mărar, 2-3 fire de usturoi sau ceapă verde sau 10-12 frunze de leurdă, 400-500 ml ulei pentru prăjit, smântână, cașcaval ras.

Mod de preparare

Aluatul de langoși în general este unul destul de moale. În castronul robotului se amestecă mai întâi drojdia cu laptele călduț (apă, în varianta de post), cu zahărul și 400 g făină și se lasă totul pe masă timp de 10 minute. Se mărunțește mărarul, usturoiul, ceapa verde sau leurda. Se adaugă verdeața mărunțită și sarea și se amestecă ușor, după care se adaugă și restul de făină și se frământă aluatul timp de 5 minute (manual sau folosind robotul). Se acoperă vasul cu o folie de plastic și se lasă aluatul la dospit până ce își dublează volumul (circa 30 de minute, în funcție de temperatura din bucătărie). Se răstoarnă aluatul pe masa unsă cu ulei și se porționează în 15 părți egale. Cu mâna unsă cu ulei se formează 15 bile de aluat. Acestea rămân pe masă la dospit încă 30 de minute, bine unse cu ulei (ca să nu facă crustă) și acoperite cu o pungă. După cele 30 de minute se apasă și se întinde aluatul, cu mâna unsă, cu grijă să nu se rupă, până la diametrul de circa 15 cm. Marginea trebuie să rămână ușor mai groasă. Se prăjesc în baie de ulei – adică în strat generos de ulei (aluatul să nu atingă fundul tigăii). Se folosește o tigaie încăpătoare, pentru că langoșii cresc mult la prăjire. Uleiul trebuie să fie bine încins (la circa 170 C). Se prăjesc pe o parte, apoi se întorc, folosind două palete, și pe cealaltă parte, se scot și se pun la scurs pe șervețele absorbante. Se consumă proaspeți, calzi, imediat după prăjire, unși cu un pic de smântână și presărați cu cașcaval ras.

joi, 1 aprilie 2021

Frigănele - pâine cu ou sau bundás kenyér

Ingrediente

12 felii de pâine mai veche, 0,5 l lapte rece, 3-4 ouă bătute, ulei pentru prăjit (250-300 ml), sare, brânză rasă (opțional), zahăr (opțional), scorțișoară (opțional), gem sau dulceață (opțional).

Mod de preparare

În două farfurii adânci se pun, într-una - lapte rece și, în cealaltă - ouăle, bătute cu un praf generos de sare. Pâinea se înmoaie mai întâi în laptele rece, se scurg ușor (trebuie să absoarbă lapte bine de tot și să se înmoaie în profunzime - dacă nu sunt înmuiate cum trebuie în lapte devin cauciucate) și, după aceea, se dă prin ouăle bătute cu sare (e bine să existe 1-2 ouă de rezervă, pentru cazul în care pâinea absorbe ou în exces). Se pune uleiul la încins, la foc mediu, într-o tigaie mai adâncă. Se prăjesc câte 2-3 felii de pâine cu ou odată, timp de 1-2 minute, până se rumenesc, apoi se întorc. Se scot într-o tavă tapetată cu servețele de hârtie, ca să absoarbă excesul de grăsime. Se servesc fierbinți, presărate cu brânză rasă - ca aperitiv -, presărate cu zahăr și scorțișoară sau unse cu gem sau dulceață - ca desert.