vineri, 2 aprilie 2021

Langoși cu mărar, usturoi, ceapă verde sau leurdă

Ingrediente

650 g făină (tip 550), 400 ml lapte călduț sau apă (de post), 20 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată, 15 g sare, 10 g zahăr, 1 legătură mărar, 2-3 fire de usturoi sau ceapă verde sau 10-12 frunze de leurdă, 400-500 ml ulei pentru prăjit, smântână, cașcaval ras.

Mod de preparare

Aluatul de langoși în general este unul destul de moale. În castronul robotului se amestecă mai întâi drojdia cu laptele călduț (apă, în varianta de post), cu zahărul și 400 g făină și se lasă totul pe masă timp de 10 minute. Se mărunțește mărarul, usturoiul, ceapa verde sau leurda. Se adaugă verdeața mărunțită și sarea și se amestecă ușor, după care se adaugă și restul de făină și se frământă aluatul timp de 5 minute (manual sau folosind robotul). Se acoperă vasul cu o folie de plastic și se lasă aluatul la dospit până ce își dublează volumul (circa 30 de minute, în funcție de temperatura din bucătărie). Se răstoarnă aluatul pe masa unsă cu ulei și se porționează în 15 părți egale. Cu mâna unsă cu ulei se formează 15 bile de aluat. Acestea rămân pe masă la dospit încă 30 de minute, bine unse cu ulei (ca să nu facă crustă) și acoperite cu o pungă. După cele 30 de minute se apasă și se întinde aluatul, cu mâna unsă, cu grijă să nu se rupă, până la diametrul de circa 15 cm. Marginea trebuie să rămână ușor mai groasă. Se prăjesc în baie de ulei – adică în strat generos de ulei (aluatul să nu atingă fundul tigăii). Se folosește o tigaie încăpătoare, pentru că langoșii cresc mult la prăjire. Uleiul trebuie să fie bine încins (la circa 170 C). Se prăjesc pe o parte, apoi se întorc, folosind două palete, și pe cealaltă parte, se scot și se pun la scurs pe șervețele absorbante. Se consumă proaspeți, calzi, imediat după prăjire, unși cu un pic de smântână și presărați cu cașcaval ras.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu