marți, 6 aprilie 2021

File de boeuf Wellington

Ingrediente

1,2 kg fileu vită, 125 g unt, 2 pachete aluat franțuzesc, 1 cutie mare ciuperci, 10 g trufă, 1 cutie mică de paté de foie gras, 1 pahar vin de Madera (sau Porto), 1 păhărel de cognac, 1 ou, sare, piper, nucșoară.

Mod de preparare

Se presară fileul cu un praf de nucșoară și unul de piper, se leagă cu sfoară și se lasă la rece cel puțin 2 ore. Timp de 10 minute, se rumenește fileul într-o tigaie cu puțin unt, pe toate părțile, se flambează cu cognac, se scoate și se dă deoparte, să se răcorească. Se scoate sfoara și se despică pe lungime, dar nu de tot. Se deglasează tigaia cu Madera, se dă focul mic și se lasă să scadă puțin, până atinge o consistență ușor onctuoasă, se adaugă o jumătate de trufă tăiată feliuțe (dacă e de la borcănel se pune și un pic de suc). Se dă focul la minim și se leagă sosul cu 50 g de unt tăiat bucățele, amestecând tot timpul cu telul. Se păstrează sosul la cald. În restul de unt, se înăbușesc ciupercile tocate, până nu mai iese zeamă din ele. Se dă deoparte, se amestecă cu restul de trufă tăiată felii și se umple fileul cu acest amestec. Se închide la loc mușchiul și se tartinează peste tot cu paté de foie gras. Se întinde foaia de aluat, se pune fileul la mijloc, se umezesc marginile cu un pic de ou bătut, se înfășoară în jurul fileului. Dacă rămân resturi de aluat, se pot folosi pentru decorat. Se unge cu ou bătut și se dă la cuptor la 190°C, timp de 25 de minute. Se scoate, se taie felii și se prezintă sosul alături.

Mod de servire

Ca garnitură, se pot servi soté de morcovi, ciuperci la cuptor, castane fierte sau mănunchiuri de fasole verde, înfășurate în fâșii subțiri de costiță afumată și apoi fierte la vapori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu