Ingrediente
1,2 kg fileu vită, 125 g unt, 2 pachete aluat franțuzesc,
1 cutie mare ciuperci, 10 g trufă, 1 cutie mică de paté de foie gras, 1 pahar vin
de Madera (sau Porto), 1 păhărel de cognac, 1 ou, sare, piper, nucșoară.
Mod de
preparare
Se presară fileul cu un praf de nucșoară și unul de
piper, se leagă cu sfoară și se lasă la rece cel puțin 2 ore. Timp de 10
minute, se rumenește fileul într-o tigaie cu puțin unt, pe toate părțile, se
flambează cu cognac, se scoate și se dă deoparte, să se răcorească. Se scoate
sfoara și se despică pe lungime, dar nu de tot. Se deglasează tigaia cu Madera,
se dă focul mic și se lasă să scadă puțin, până atinge o consistență ușor
onctuoasă, se adaugă o jumătate de trufă tăiată feliuțe (dacă e de la borcănel
se pune și un pic de suc). Se dă focul la minim și se leagă sosul cu 50 g de
unt tăiat bucățele, amestecând tot timpul cu telul. Se păstrează sosul la cald.
În restul de unt, se înăbușesc ciupercile tocate, până nu mai iese zeamă din
ele. Se dă deoparte, se amestecă cu restul de trufă tăiată felii și se umple
fileul cu acest amestec. Se închide la loc mușchiul și se tartinează peste tot
cu paté de foie gras. Se întinde foaia de aluat, se pune fileul la mijloc, se
umezesc marginile cu un pic de ou bătut, se înfășoară în jurul fileului. Dacă
rămân resturi de aluat, se pot folosi pentru decorat. Se unge cu ou bătut și se
dă la cuptor la 190°C, timp de 25 de minute.
Se scoate, se taie felii și se prezintă sosul alături.
Mod de servire
Ca garnitură, se pot servi soté de morcovi, ciuperci la
cuptor, castane fierte sau mănunchiuri de fasole verde, înfășurate în fâșii
subțiri de costiță afumată și apoi fierte la vapori.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu