1 borcan de 640 ml cu castraveți în oțet
Ingrediente
360 g castraveți, 1 linguriță rasă boabe muștar, 1 ceapă
mică feliată, 4-5 boabe de piper, bețe de mărar, 1-2 fâșii hrean, 1 ardei
iute mic, 1 -2 căței de usturoi (opțional), rondele sau fâșii de morcov (opțional).
Saramură cu oțet - 300
ml în total: 200 ml apă, 5 g sare pentru murături (neiodată), 6 g zahăr, 90 ml
oțet simplu de 9 grade.
Mod de
preparare
Se spală castraveții. Se decojește ceapa și se taie rondele.
Se decojește hreanul și se despică în fâșii lungi și înguste. Se spală ardeii
iuți. Borcanele și capacele se spală și se sterilizează. La fundul borcanului se
pun 2-3 felii de ceapă, o crenguță de mărar și se presară câteva bobițe de muștar.
Se așează castraveții în picioare, astfel încât să stea cât mai îndesat în
borcan. Printre ei se pun și fâșiile de hrean, ardeiul iute, cățeii de usturoi și
rondelele sau fâșiile de morcov. Deasupra se pun restul de felii de ceapă,
bobițe de muștar și boabele de piper. Se îndeasă în
gura borcanului bețele de mărar uscat.
Pentru saramura
cu oțet formula de bază este: la 1 l apă se pun 25 g sare, 30 g zahăr
și 450 ml oțet. În total rezultă 1,5 l saramură cu oțet. Pentru un borcan
de 640 ml este nevoie de circa 300 ml saramură cu oțet. Într-o oală se pune apa
la fiert, împreună cu sarea pentru murături (neiodată) și cu zahărul. Când începe
să fiarbă se adaugă oțetul și se stinge focul. Se lasă saramura 5 minute la răcorit,
după care, cu ajutorul unui polonic, se toarnă, fierbinte, peste castraveții din
borcanul așezat pe o tavă metalică (ca să elimine șocul termic, care ar putea
duce la crăparea borcanelor). Se lasă borcanul să se răcorească bine înainte de
a-i înșuruba capacul. Castraveții bulgărești în oțet au nevoie de 4-6 săptămâni
pentru a se mura. Rezistă foarte bine și peste 1 an, dacă sunt preparați corect
și depozitați la răcoare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu