vineri, 20 august 2021

Găluște cu prune, din aluat cu brânză de vaci

Ingrediente

350-400 g brânză de vaci, 2 ouă, 100 g miez de franzelă, 50 g făină, 50 g griș, 250 g prune mai mici, sare, 50 g pesmet, 50 ml ulei, zahăr pudră, vanilie.

Mod de preparare

Brânza de vaci se mărunțește bine cu dosul furculiței, împreună cu franzela, muiată foarte puțin în apă rece și bine stoarsă. Se adaugă ouăle, făina și grișul și se amestecă totul cu furculița, până când se omogenizează. Compoziția trebuie să fie moale. Se pune pe o foaie de nylon, presărată bine cu o lingură cu vârf cu făină și, fără să se frământe, se răsucește în formă de sul, se taie în sferturi, iar acestea, la rândul lor, în 5-6 felii. Se desprinde cu cuțitul câte o felie, se așează pe făină, se pune o prună pe ea și se adună aluatul în jurul ei, formând o gălușcă rotundă. Se trece abundent prin făină și se lasă pe foaia de nylon. Într-o cratiță de 3-4 l se pun 2-2,5 l de apă rece, în care se pune pe o linguriță cu vârf cu sare. Când clocotește, se pun toate găluștele, mișcând cratița, pentru ca acestea să nu se lipească de fund. Se lasă să fiarbă 10 minute, cu capacul tras puțin la o parte. Când apa începe să dea în clocot, focul se reduce la mic. Se ia cratița de pe foc și se lasă acoperită 15 minute, pentru ca găluștele să se umfle bine. Se scot cu spumiera, câte 2-3, se trec ușor prin pesmet prăjit și se pudrează cu zahăr și vanilie. Se servesc imediat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu