6 borcane de 180 ml cu dulceață de caise cu piersici și vanilie
Ingrediente
500 g caise curățate de sâmburi, 500 g piersici curățațe
de sâmburi, 1 kg zahăr, 200 ml apă, ½ baton de vanilie (2 plicuri zahăr vanilat
bourbon sau 1 linguriță extract de vanilie), zeama de la o lămâie medie.
Mod de
preparare
Se spală fructele fructele și se scot sâmburii. Se taie în felii
(piersicile în 8, caisele în 4). Se stropesc imediat cu zeamă de lămâie, ca să
nu se oxideze, și să-și păstreaze culoarea deschisă. În timp ce se curăță
fructele, se prepară și siropul. Se pun pe foc 200 ml apă și tot zahărul și
vanilia (dacă e baton). Dacă se folosește zahăr vanilat sau extract de vanilie
atunci acestea se pun la final. La gemuri și dulcețuri se folosesc cratițe
largi, care să accelereze evaporarea apei. Zeama de lămâie are rol de a păstra
culoarea vie a fructelor și de a preveni cristalizarea (zaharisirea) siropului.
Se lasă siropul să fiarbă până la 105°C (verificate cu termometrul de
bucătărie). Peste siropul scăzut se adaugă feliile de caise și de piersici și se
lasă totul să fiarbă 5 minute (cronometrate din momentul în care dulceața
ajunge din nou în regim de fierbere). Se oprește focul și se acoperă oala cu un
ștergar de bucătărie ud. Se lasă la răcit timp de câteva ore (se poate și peste
noapte). Se pune oala din nou pe foc și se lasă dulceața la fiert până ce ajunge
din nou la 105°C. Dacă se folosește zahăr vanilat sau extract atunci este
momentul să fie adăugate. Se lasă această dulceață să se racească complet, aproximativ
20 de minute. Apoi se îmbuteliază în borcanele sterilizate și se închid ermetic
cu capace sterilizate și se depozitează în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu