joi, 7 octombrie 2021

Dulceață din flori de salcâm

Ingrediente

350 g flori de salcâm (cântărite după curățire), 750 g zahăr, 750 ml apă, 1 lămâie, 1 baton de vanilie (1 plic zahăr vanilat, extract de vanilie).

Mod de preparare

Florile de salcâm trebuie să fie deschise, dar nu ofilite. Fiecare floare se scoate de pe tijă și se curăță de insecte sau alte corpuri străine. Florile se spală cu apă rece (2-3 ape), se scurg bine și se zvântă pe un ștergar (chiar scoase 20 de minute la soare).

Pentru sirop se amestecă zahărul, apa, miezul de la un sfert de baton de vanilie (½ linguriță extract sau 1 plic de zahăr vanilat) și 2-3 felii de lămâie. Restul lămâii se stoarce și se strecoară de sâmburi. Sucul de lămâie obținut se adaugă și el în sirop. Se pune cratița la fiert aproximativ 12-15 minute, până se formeaza siropul, dar fără să se caramelizeze. După ce siropul s-a îngroșat, se adaugă florile de salcâm. Se amestecă ușor și se pune iar la fiert, maximum 4-5 minute. Florile se înmoaie și absorb siropul din jur.

Se acoperă cratița cu un ștergar de bucătărie, udat și stors, și se lasă dulceața din flori de salcâm să se răceasca.

Dulcețurile se îmbuteliază reci, iar gemurile și marmeladele se așează fierbinți în borcane. După ce dulceața s-a răcit complet o putem transfera în borcane. Feliile de lămâie pot fi lăsate în dulceață sau pot fi scoase, după dorință.

Florile de salcâm (acat) sunt albe, delicate și foarte parfumate, dispuse în forma de ciorchini. Se pot mânca si crude. Dulceața de salcâm este foarte dulce și foarte consistentă. Se consumă ca o delicatesă, în cantități moderate.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu