Ingrediente
350 g flori de salcâm (cântărite după curățire), 750 g
zahăr, 750 ml apă, 1 lămâie, 1 baton de vanilie (1 plic zahăr vanilat, extract
de vanilie).
Mod de
preparare
Florile de salcâm trebuie să fie deschise, dar nu
ofilite. Fiecare floare se scoate de pe tijă și se curăță de insecte sau alte
corpuri străine. Florile se spală cu apă rece (2-3 ape), se scurg bine și se zvântă
pe un ștergar (chiar scoase 20 de minute la soare).
Pentru sirop se
amestecă zahărul, apa, miezul de la un sfert de baton de vanilie (½ linguriță
extract sau 1 plic de zahăr vanilat) și 2-3 felii de lămâie. Restul lămâii se
stoarce și se strecoară de sâmburi. Sucul de lămâie obținut se adaugă și el în
sirop. Se pune
cratița la fiert aproximativ 12-15 minute, până se formeaza siropul, dar fără să
se caramelizeze. După
ce siropul s-a îngroșat, se adaugă florile de salcâm. Se amestecă ușor
și se pune iar la fiert, maximum 4-5 minute. Florile se înmoaie și absorb
siropul din jur.
Se acoperă cratița cu un ștergar de bucătărie, udat și
stors, și se lasă dulceața din flori de salcâm să se răceasca.
Dulcețurile se îmbuteliază reci, iar gemurile și
marmeladele se așează fierbinți în borcane. După ce dulceața s-a răcit complet o putem transfera în
borcane. Feliile de lămâie pot fi lăsate în dulceață sau pot fi scoase,
după dorință.
Florile de salcâm (acat) sunt albe, delicate și foarte
parfumate, dispuse în forma de ciorchini. Se pot mânca si crude. Dulceața de
salcâm este foarte dulce și foarte consistentă. Se consumă ca o delicatesă, în
cantități moderate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu