100 ml de dulceață din petale de trandafiri de Damasc (Rosa X Damascena)
Ingrediente
6 flori mari de trandafir, 500 g zahăr, 30 ml suc de
lămâie, 100 ml apă.
Mod de
preparare
Se spală trandafirii și se scutură. Se scot petalele cu
grijă să nu se rupă. Dacă partea de jos a petalelor este foarte groasă, aceasta
se desprinde. Într-o crăticioară se pune la fiert apa cu sucul de lămâie și
zahărul, timp de 2-3 minute. Se pun petalele într-o cratiță largă (tigaie) și se
toarnă siropul fierbinte peste ele. Se pune cratița pe foc mic (cu capac) și se
se lasă doar cât să dea un clocot mic (10 secunde), apoi se stinge focul. Se
lasă totul la răcorit sub capac. Se scot petalele cu o spumieră și se mută
într-un bol. Se pune siropul înapoi la fiert, la foc mic, până a scăzut bine și
a devenit de consistența mierii, cu grijă să nu se caramelizeze. El se va mai
îngroșa și după răcire. Se adaugă petalele înapoi în siropul fierbinte și se
lasă să dea un clocot de 10 secunde. Acum consistența dulceții de trandafiri
este deja cea dorită, siropul este foarte bine legat.
Se așează în borcănele închise cu capac cu filet și se
pune în cămară. Dulceața de trandafiri poate fi adăugată și peste o cupă de
înghețată de vanilie sau în diferite creme de tort sau prăjituri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu