joi, 21 octombrie 2021

Lichior de vișine (Vișinată)

Vișinele nu se pun cu zahăr la fermentat, ceea ce creează miros respingător, oțetit, acru, ci se macerează direct în alcool. Vișinata de casă are în jur de 25-28 de grade.

6 l vișinată sau lichior de vișine

Ingrediente

2 kg vișine cu tot cu sâmburi, 2 l alcool dublu rafinat de 96 de grade, 2 kg zahăr, 2 l apă.

Mod de preparare

Etapa 1

Vișinele se spală, se curăță de codițe și se lasă la zvântat. Se lasă cu sâmburi. Se amestecă 2 kg de vișine cu 2 l alcool de 96 grade și se lasă o saptamână la un loc întunecat (în pivniță), acoperite cu un tifon, într-o damigeană cu gâtul strâmt, sau în borcane mai largi, caz în care peste tifon se pune și o farfurioară.

Etapa 2

După o săptămână în care au fost lăsate la macerat, se face un sirop din 2 kg de zahăr si 2 litri de apă. Se lasă la fiert 2-3 minute, până se dizolvă zahărul, apoi se lasă la răcorit și, în final, se toarnă peste vișine. Se agită usor. În acest fel nu trebuie să se mai amestece permanent în damigeană, deoarece zahărul este deja gata dizolvat în sirop.

Damigeana se astupă cu un dop, iar vișinata se lasă la macerat timp două luni, în același loc răcoros și întunecat. Nu se lasă la fermentat la soare, pentru că își pierde din aromă și își schimbă și culoarea, din roșu în maroniu.

În final, vișinata de casă se decantează (strecoară) și se trage în carafe speciale pentru lichior prevazute cu dop. Se păstrează la caămară și 2-3 ani, fără probleme.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu