marți, 5 octombrie 2021

Gem de caise fără zahăr

Este, de fapt, o marmeladă de caise preparată cu adaos de pectină naturală și fructoză extrase din mere proaspete. Merele au atât rol de îndulcitor natural cât și de liant sau agent de gelificare. Pectina este mai concentrată în merele verzi (necoapte) decât în cele coapte dar, în cazul de față, se aleg mere potrivit de coapte: nici chiar verzi dar nici foarte dulci.

700 g marmeladă de caise fără zahăr

Ingrediente

Decoct de mere cu pectină naturală

2,5 kg mere potrivit de dulci, zeama de la 1 lămâie.

Pentru gemul de caise

500 g caise cântărite după curățarea de sâmburi, 750 g decoct de mere.

Mod de preparare
Decoct de mere cu pectină naturală

Se prepară un decoct (fiertură) pornind cu mere întregi, de la care se folosește atât sucul proaspăt stors cât și cojile și cotoarele. Acestea din urmă conțin cea mai mare cantitate de pectină – acel gelifiant natural care ajută la „legarea” gemului sau dulceții. Merele au atât rol de îndulcitor natural, cât și de liant sau agent de gelificare. Pectina este mai concentrată în merele verzi (necoapte) decât în cele coapte dar, în cazul de față, important este conținutul lor de fructoză (dulceața lor), așa că se aleg mere potrivit de coapte: nici chiar verzi dar nici foarte dulci. Se spală merele și se îndepărtează codițele. Se decojesc merele în strat subțire cu un peeler, apoi se feliază cu dispozitivul special care îndepărtează și cotorul. Într-o cratiță se pub cojile și cotoarele. Separat se pun feliile de măr. Se folosește un storcător lent pentru a presa feliile de măr decojite (poate fi și cu centrifugă). Se obțin circa 1,5 l de suc natural de mere, care se amestecă imediat cu zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie (are rol antioxidant). Cantitatea de suc natural obținută variază în funcție de cât de zemoase sunt merele și de performanțele aparatului de stors (juicer). Se toarnă sucul de mere peste cojile și cotoarele din oală și se pune totul pe foc mediu. Se aduce totul la fierbere și se amestecă ocazional, la început, și constant, spre final, ca să nu se prindă. Din momentul în care totul a ajuns la fierbere, se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă circa 25-30 de minute, în funcție și de dimensiunile cratiței. Se stinge focul și se trage cratița deoparte. După vreo 10 minute de răcorire se trece totul prin sită deasă. Cojile, căsuțele și semințele de mere au rămas sus. Se obțin circa 750 g de decoct de mere cu pectină naturală. Aceasta poate fi păstrată la frigider (în cutie închisă) aproximativ 1 lună.

Caisele se spală, se scurg bine de apă și se taie în sferturi. Într-o cratiță încăpătoare se pun feliile de caise și decoctul de mere. La 500 g caise se pun 750 g decoct. Se pune cratița pe foc mediu, așezată peste un fisc perforat metalic care să disipeze uniform căldura. Se amestecă ocazional, la început, până ce marmelada a ajuns la punctul de fierbere. Din acel moment se amestecă constant, ca să nu se prindă marmelada de fundul cratiței, timp de circa 30 de minute. Timpul depinde de cantitatea de fructe, de dimensiunile cratiței dar și de cât de apoase sunt caisele. În cratiță mai sunt și bucăți mai mari de fruct. Marmelada de caise este gata în momentul în care când se trage cu lingura prin ea va rămâne o dungă pe fundul cratiței. În principiu, ea trebuie să scadă cam la jumătate față de cât a fost la început. Se umplu borcanele cu marmelada fierbinte și se închid cu capace filetate. Borcanele se păstrează într-o cămară răcoroasă. După deschiderea unui borcan acesta va trebui păstrat la frigider.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu