700 ml zmeurată sau lichior de zmeură
Ingrediente
500 g zmeură, 250-450 g zahăr, 500 ml vodcă 37-40°, vanilie (opțional).
Mod de preparare
Boabele ușor „accidentate” de la ploi sunt perfecte pentru lichior.
Se folosește un borcan de 1,5-2 l, curat, prevăzut cu un capac care se
închide foarte bine.
Se pune în borcan zmeura curățată de frunze și insecte. Zmeura nu trebuie
spălată.
Peste boabele de zmeură se toarnă vodca, se închide borcanul cu capacul și
se lasă totul la macerat 24 de ore, la răcoare și întuneric.
A doua zi se adaugă zahărul (in funcție de preferințe, între acrișor si
dulce) și se amestecă bine totul. Opțional se poate adăuga și un pic de
vanilie.
Se păstrează borcanul
închis ermetic, la întuneric și răcoare, timp de 5-6 săptămâni. În primele câteva zile se agită borcanul pentru ca zahărul să se dizolve.
După o săptămână trebuie gustat. Dacă este nevoie, se mai adaugă zahăr.
După trecerea a 5-6 săptămâni, se strecoară acest lichior de zmeură prin
sită simplă, pentru a recupera zmeura.
Apoi se filtrează totul de 3 ori, prin sită așternută cu pânză deasă.
Sticlele în care se toarnă zmeurata trebuie să fie curate și să fie
prevăzute cu capac sau dop. Dacă dopul nu închide bine, alcoolul se evaporă.
Sticlele cu zmeurată se pot păstra ani de zile la cămară.
Zmeurata se consumă ca atare sau se adaugă în diferite cocktailuri. Poate
fi folosită și la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură, la creme sau
alte deserturi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu