1 borcan de dulceață de frăguțe
Ingrediente
500 g frăguțe, 500 g zahăr tos, 100 ml apă rece, zeama de
la ½ lămâie.
Mod de
preparare
Într-o cratiță încăpătoare cu pereți înalți se pune zahărul
și apa și se pun pe foc mediu. Se lasă să fiarbă 7 minute, începând din
momentul în care a început să clocotească, cu grijă să nu scadă prea tare,
pentru că se poate zaharisi sau chiar carameliza. Nu trebuie să devină
galbui-bej. Se stoarce o jumătate de lămâie și se adaugă în sirop. Imediat după
se adaugă frăguțele, clătite scurt în apă rece și scurse bine în strecurătoare.
Se mărește focul și se lasă până ajunge, din nou, la fierbere. Din momentul în
care apare spuma și dulceața fierbe se lasă încă 3-4 minute. Frăgutele sunt
mici și delicate și nu trebuie fierte mai mult. Se culege spuma formată la
suprafață. Am verificat pe o lingura daca fragutele au devenit translucide –
adica daca s-au gatit si au absorbit siropul de zahăr. Se stinge focul și se
acoperă cratița cu un ștergar de bucătărie, bine udat cu apă rece și stors. Se
lasă cratița la răcorit până a doua zi, până ajunge la temperatura camerei. În
acest timp fructele absorb zahărul din sirop, devin grele și sticloase și se
lasă la fundul oalei. Se pune dulceața în borcanul sigilat cu capacul
bineînfiletat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu