joi, 28 octombrie 2021

Lichior de caise (Caisată)

Se face din caisele foarte coapte, moi și parfumate, rezultând un lichior de caise fin și aromat, cu o culoare apetisantă și cu gust și aromă deliciose de caise proaspete. Are o culoare superbă oranj intens și o tărie potrivită unui lichior de caise. Lichiorul de caise se consumă ca atare sau se adaugă în diferite cocktailuri. Poate fi folosit și la însiroparea blaturilor de tort sau prăjitură, la creme sau alte deserturi.

1,5 l caisată de casă sau lichior fin de caise

Ingrediente

800 g caise (cântărite după curățarea de sâmburi), 400 g zahăr, 750 ml vodcă 40°, 20 de samburi de caise

Mod de preparare
Se culeg caisele care sunt foarte coapte, practic cele care se desfac singure, cremoase și aromate. Se spală și se curăță. Se taie în sferturi.

Se pun caisele într-un borcan suficient de încăpător.

Se pregătește și miezul scos din sâmburii acestora. Sâmburii de caise au aromă foarte plăcută de migdale, mai ales când sunt un pic tocați sau zdrobiți.

Peste fructele din borcan se pun sâmburii și zahărul și se amestecă de 2-3 ori cu o lingură. Imediat se toarnă alcoolul și se amestecă totul bine (se poate și scutura doar borcanul).

Se închide ermetic borcanul cu capacul și se pune caisata în pivniță, la răcoare și întuneric. În primele zile se scutură borcanul un pic pentru a se dizolva tot zahărul.

Se lasă borcanul cu caisată la macerat pentru 6 săptămâni, într-un loc întunecat și răcoros. O dată pe săptămână se scutură borcanul. Nu se lasă la fermentat la soare pentru a nu-și pierde din aromă și pentru a nu-și schimba culoarea.

Se strecoară caisata prima dată prin sită cu găuri mari și apoi printr-o sită mai deasă. Pentru a obține un lichior de caise mai limpede, se mai strecoară și printr-o pânză curată. Dar tocmai acea pulpă de fruct dă aroma delicioasă lichiorului de caise.

Se îmbuteliază caisata în sticle cu dop, care se pun spre păstrare în cămară.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu