450 g gem de căpșuni fără zahăr
Ingrediente
Decoct de mere
cu pectină naturală
1,2 kg mere potrivit de dulci, zeama de la ½ de lămâie.
Pentru gem
350 g decoct de mere (de mai sus), 500 g căpșuni
cântărite după curățare.
Mod de preparare
Decoct de mere
cu pectină naturală
Se prepară un decoct (fiertură) pornind cu mere întregi,
de la care se folosește atât sucul proaspăt stors cât și cojile și cotoarele.
Acestea din urmă conțin cea mai mare cantitate de pectină – acel gelifiant natural
care ajută la „legarea” gemului sau dulceții. Merele au atât rol de îndulcitor
natural, cât și de liant sau agent de gelificare. Pectina este mai
concentrată în merele verzi (necoapte) decât în cele coapte dar, în cazul de
față, important este conținutul lor de fructoză (dulceața lor), așa că se aleg
mere potrivit de coapte: nici chiar verzi dar nici foarte dulci. Se spală
merele și se îndepărtează codițele. Se decojesc merele în strat subțire cu un
peeler, apoi se feliază cu dispozitivul special care îndepărtează și cotorul. Într-o
cratiță se pub cojile și cotoarele. Separat se pun feliile de măr. Se folosește
un storcător lent pentru a presa feliile de măr decojite (poate fi și cu
centrifugă). Se obțin circa 700 ml de suc natural de mere, care se amestecă
imediat cu zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie (are rol antioxidant). Cantitatea
de suc natural obținută variază în funcție de cât de zemoase sunt merele și de
performanțele aparatului de stors (juicer). Se toarnă sucul de mere peste
cojile și cotoarele din oală și se pune totul pe foc mediu. Se aduce totul la
fierbere și se amestecă ocazional, la început, și constant, spre final, ca să
nu se prindă. Din momentul în care totul a ajuns la fierbere, se reduce focul
la minimum și se lasă să fiarbă circa 15 minute, în funcție și de dimensiunile
cratiței. Se stinge focul și se trage cratița deoparte. După vreo 10 minute de
răcorire se trece totul prin sită deasă. Cojile, căsuțele și semințele de mere
au rămas sus. Se obțin circa 350 g de decoct de mere cu pectină naturală.
Aceasta poate fi păstrată la frigider (în cutie închisă) aproximativ 1 lună.
Se aleg și se spală căpșunile. Se îndepărtează codițele
căpșunilor și se așează fructele într-o cratiță încăpătoare. Se lasă căpșunile
întregi, deoarece ele se vor terciui la fiert, mai mult decât la un gem clasic
cu zahăr. Se toarnă decoctul de mere peste căpșuni și se pune cratița pe foc
mediu (cu o sită așezată sub fundul ei – cu rol de disipare uniformă a
căldurii). Se amestecă constant și se aduce gemul de căpșuni la fierbere. Din
acel moment se fierbe gemul circa 30 de minute, sau până scade cam la jumătate.
La început totul arată ca un compot deoarece căpșunile lasă zeamă. Încet,
încet, acest gem de căpșuni fără zahăr scade și se leagă. El se va mai
îngroșa și după răcire, adică după ce a fost pus în borcane. Acest gem de
căpșuni fără zahăr se îmbuteliază fierbinte, imediat ce se trage cratița de pe
foc. Borcanele se închid ermetic cu capace sterilizate. Borcanele cu gem se
păstrează în cămară răcoroasă. După deschiderea unui borcan acesta va trebui
păstrat la frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu