duminică, 3 octombrie 2021

Gem de căpșuni fără zahăr

450 g gem de căpșuni fără zahăr

Ingrediente

Decoct de mere cu pectină naturală

1,2 kg mere potrivit de dulci, zeama de la ½ de lămâie.

Pentru gem

350 g decoct de mere (de mai sus), 500 g căpșuni cântărite după curățare.

Mod de preparare

Decoct de mere cu pectină naturală

Se prepară un decoct (fiertură) pornind cu mere întregi, de la care se folosește atât sucul proaspăt stors cât și cojile și cotoarele. Acestea din urmă conțin cea mai mare cantitate de pectină – acel gelifiant natural care ajută la „legarea” gemului sau dulceții. Merele au atât rol de îndulcitor natural, cât și de liant sau agent de gelificare. Pectina este mai concentrată în merele verzi (necoapte) decât în cele coapte dar, în cazul de față, important este conținutul lor de fructoză (dulceața lor), așa că se aleg mere potrivit de coapte: nici chiar verzi dar nici foarte dulci. Se spală merele și se îndepărtează codițele. Se decojesc merele în strat subțire cu un peeler, apoi se feliază cu dispozitivul special care îndepărtează și cotorul. Într-o cratiță se pub cojile și cotoarele. Separat se pun feliile de măr. Se folosește un storcător lent pentru a presa feliile de măr decojite (poate fi și cu centrifugă). Se obțin circa 700 ml de suc natural de mere, care se amestecă imediat cu zeama stoarsă de la o jumătate de lămâie (are rol antioxidant). Cantitatea de suc natural obținută variază în funcție de cât de zemoase sunt merele și de performanțele aparatului de stors (juicer). Se toarnă sucul de mere peste cojile și cotoarele din oală și se pune totul pe foc mediu. Se aduce totul la fierbere și se amestecă ocazional, la început, și constant, spre final, ca să nu se prindă. Din momentul în care totul a ajuns la fierbere, se reduce focul la minimum și se lasă să fiarbă circa 15 minute, în funcție și de dimensiunile cratiței. Se stinge focul și se trage cratița deoparte. După vreo 10 minute de răcorire se trece totul prin sită deasă. Cojile, căsuțele și semințele de mere au rămas sus. Se obțin circa 350 g de decoct de mere cu pectină naturală. Aceasta poate fi păstrată la frigider (în cutie închisă) aproximativ 1 lună.

Se aleg și se spală căpșunile. Se îndepărtează codițele căpșunilor și se așează fructele într-o cratiță încăpătoare. Se lasă căpșunile întregi, deoarece ele se vor terciui la fiert, mai mult decât la un gem clasic cu zahăr. Se toarnă decoctul de mere peste căpșuni și se pune cratița pe foc mediu (cu o sită așezată sub fundul ei – cu rol de disipare uniformă a căldurii). Se amestecă constant și se aduce gemul de căpșuni la fierbere. Din acel moment se fierbe gemul circa 30 de minute, sau până scade cam la jumătate. La început totul arată ca un compot deoarece căpșunile lasă zeamă. Încet, încet, acest gem de căpșuni fără zahăr scade și se  leagă. El se va mai îngroșa și după răcire, adică după ce a fost pus în borcane. Acest gem de căpșuni fără zahăr se îmbuteliază fierbinte, imediat ce se trage cratița de pe foc. Borcanele se închid ermetic cu capace sterilizate. Borcanele cu gem se păstrează în cămară răcoroasă. După deschiderea unui borcan acesta va trebui păstrat la frigider.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu