1,8 kg dulceață de mure
Ingrediente
1 kg mure frumoase, coapte, 1,200 kg de zahăr tos, 180 ml
apă, zeama stoarsă de la o lămâie, 1 baton de vanilie (miezul și păstaia) sau 2
plicuri de zahar vanilat.
Mod de
preparare
Într-o cratiță largă, cu pereți mai înalți, se pune zahărul, cei 180 ml de apă rece și zeama de la o lămâie. Se despică păstaia de vanilie, se rade miezul parfumat și se așează atât batonul, cât și miezul, în cratița cu zahăr. Se pune cratița la foc mare și se fierbe acest sirop 6 minute (cronometrate din momentul în care începe să fiarbă). Se supraveghează mereu oala cu sirop ca să nu se caramelizeze. Când siropul s-a legat se toarnă în el murele. La început vor sta la suprafață. Se amestecă cu grijă ca să nu se strivească murele. Se aduce la fierbere la foc mare și se cronometrează 10 minute din momentul în care a început să fiarbă. Se reduce focul, pentru că dulceața începe să se umfle. Se culege mereu spuma formată la suprafață. Nu trebuie să fiarbă mai mult, pentru că siropul se va mai lega după răcire. După 12 minute de fierbere se stinge focul, se acoperă cu un ștergar de bucătărie, udat cu apă rece și stors. Se lasă cratița acoperită, până s-a răcit complet. În acest interval de timp fructele absorb siropul din jur și devin sticloase. Dupa răcire îndepărtează batonul de vanilie.Se umplu umplut borcanele cu dulceața de mure rece și se înfiletează capacele. Se păstrează în cămară.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu