vineri, 15 octombrie 2021

Dulceață de cireșe sau vișine

Dulceața de cireșe sau vișine iese perfect din fructe tari, sănătoase, nu foarte coapte. Vișinele sunt mai apoase decât cireșele. La vișine se va mai evapora din apă și vor scădea mai mult.

2,5 kg dulceață de cireșe sau vișine

Ingrediente

2 kg de cireșe frumoase, tari, cântărite fără sâmburi (cca. 2,6 kg cireșe cu sâmburi) sau vișine, 2 kg zahăr tos, 200 ml apă rece, zeama de la o lămâie (sau 8 g sare de lămâie), esență de migdale (opțional).

Mod de preparare

Se spală în 3 ape cireșele întregi, cu codițe cu tot. Niciodată nu se spală fructele după curățarea de codițe și îndepărtarea sâmburilor deoarece se îmbibă cu apă. Sescurg cireșele și se scot sâmburii, având grijă să rămână cât mai frumoase și întregi. Se așează cireșele fără sâmburi în strecurători și se pun la frigider peste noapte, ca să se scurgă bine de zeama în exces și să se zvânte (Zeama se colectează a doua zi și se poate bea ca suc natural de cireșe). A doua zi se cântăresc. Într-o cratiță largă și cu pereți înalți se pun 2 kg de zahăr tos și 200 ml de apă rece. Se pune cratița pe foc și se adaugă zeama de la o lămâie (sau 8 g sare de lămâie). Zeama de lămâie coloreaza siropul în galben. Se așează cireșele în acest sirop fierbinte și amestecă ușor cu o lingură de lemn. Focul trebuie sa fie mare și fructele trebuie să fiarbă bine în acest sirop. Se culege spuma formată la suprafață și se amestecă ocazional. Se lasă cireșele la fiert 10 minute, până își schimbă culoarea și devin sticloase, apoi se stinge focul și se acoperă cratița cu un ștergar de bucătărie udat și stors. Se lasă dulceața la răcit până a doua zi. În acest timp, cireșele absorb siropul din jur și devin grele, se lasă la fundul cratiței.

Dacă siropul este încă subțire, se culeg cu grijă cireșele cu o spumieră și se așează într-o strecurătoare. Siropul se pune din nou la foc mare și se fierbe alte 10 minute (ca să mai scadă), apoi se adaugă în el cireșele scurse și se lasă dulceața la fiert încă 5 minute. Se stinge focul și se acoperă din nou cratița cu stergarul umed și se lasă la răcit până a doua zi. Se umplu borcanele și se înfiletează imediat capacele.

Opțional, se poate aromatiza dulceața cu esență de migdale, adăugată direct în cratița cu dulceață rece, înainte de imbuteliere (sau după ce au fost umplute deja câteva borcane simple).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu