Dulceața de cireșe sau vișine iese perfect din fructe tari, sănătoase, nu foarte coapte. Vișinele sunt mai apoase decât cireșele. La vișine se va mai evapora din apă și vor scădea mai mult.
2,5 kg dulceață de
cireșe sau vișine
Ingrediente
2 kg de
cireșe frumoase, tari, cântărite fără sâmburi (cca. 2,6 kg cireșe cu sâmburi)
sau vișine, 2 kg zahăr tos, 200 ml apă rece, zeama de la o lămâie (sau 8 g sare
de lămâie), esență de migdale (opțional).
Mod de
preparare
Se spală în 3 ape cireșele întregi, cu codițe cu tot.
Niciodată nu se spală fructele după curățarea de codițe și îndepărtarea sâmburilor
deoarece se îmbibă cu apă. Sescurg cireșele și se scot sâmburii, având grijă să
rămână cât mai frumoase și întregi. Se așează cireșele fără sâmburi în strecurători
și se pun la frigider peste noapte, ca să se scurgă bine de zeama în exces și să
se zvânte (Zeama se colectează a doua zi și se poate bea ca suc natural de cireșe).
A doua zi se cântăresc. Într-o cratiță largă și cu pereți înalți se pun 2 kg de
zahăr tos și 200 ml de apă rece. Se pune cratița pe foc și se adaugă zeama
de la o lămâie (sau 8 g sare de lămâie). Zeama de lămâie coloreaza siropul în
galben. Se așează cireșele în acest sirop fierbinte și amestecă ușor cu o
lingură de lemn. Focul trebuie sa fie mare și fructele trebuie să fiarbă bine în
acest sirop. Se culege spuma formată la suprafață și se amestecă ocazional. Se
lasă cireșele la fiert 10 minute, până își schimbă culoarea și devin sticloase,
apoi se stinge focul și se acoperă cratița cu un ștergar de bucătărie udat și
stors. Se lasă dulceața la răcit până a doua zi. În acest timp, cireșele absorb
siropul din jur și devin grele, se lasă la fundul cratiței.
Dacă siropul este încă subțire, se culeg cu grijă
cireșele cu o spumieră și se așează într-o strecurătoare. Siropul se pune din
nou la foc mare și se fierbe alte 10 minute (ca să mai scadă), apoi se adaugă în
el cireșele scurse și se lasă dulceața la fiert încă 5 minute. Se stinge focul și
se acoperă din nou cratița cu stergarul umed și se lasă la răcit până a doua
zi. Se umplu borcanele și se înfiletează imediat capacele.
Opțional, se poate aromatiza dulceața cu esență de
migdale, adăugată direct în cratița cu dulceață rece, înainte de imbuteliere (sau
după ce au fost umplute deja câteva borcane simple).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu