sâmbătă, 9 octombrie 2021

Dulceață de piersici sau nectarine

5 borcane de 400 ml de dulceață de piersici sau nectarine

Ingrediente

1,5 kg de piersici (cântărite fără sâmburi), 1 kg zahăr, zeama de la 1 lămâie și ½ lămâie tăiată felii.

Mod de preparare

Piersicile se spală, se șterg și se taie felii. O piersică se taie, mai întâi în două, apoi în sferturi și fiecare sfert în două. Apoi feliile se taie în 2-3 bucăți mai mari. Puteti folosi si nectarine. Piersicile se pot curăța de coajă sau nu, în funcție de dorință. Direct în cratița în care se face dulceața se pun piersicile și zahărul. Se taie felii o jumătate de lămâie iar din restul (jumatatea rămasă și o lămâie întreagă) se stoarce zeama. Se amestecă totul cu grijă și se pune capacul peste cratiță. Se lasă să stea două ore. În acest timp fructele vor lăsa zeama din pulpă. Se pune cratița cu fructe pe foc mediu și se lasă totul să fiarbă, amestecând ocazional. Din momentul în care au început să fiarbă, se mărește ușor flacăra și se mai lasă pe foc încă 10 minute, amestecând ocazional, cu grijă să nu se zdrobească. Se ia cratița de pe foc, se acoperă cu un ștergar ud, bine stors, și se lasă să se răceasca o oră. Între timp siropul s-a făcut roșiatic, bucățelele de piersici ușor transparente, translucide, fructele absorb siropul dulce din jur și se confiază. Se pune din nou tigaia pe foc și se lasă din nou să fiarbă, de data aceasta amestecând încontinuu, timp de 15 minute (la foc mediu) calculate din momentul în care a început din nou să fiarbă. Se acoperă din nou cratița cu un ștergar umed și se lasă să se răcească complet.

După răcirea completă, dulceața se așează în borcanele sterilizate și se închid cu capacele bine înfiletate (sterilizate și ele).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu