5 borcane de 400 ml de dulceață de piersici sau nectarine
Ingrediente
1,5 kg de piersici (cântărite fără sâmburi), 1 kg zahăr, zeama
de la 1 lămâie și ½ lămâie tăiată felii.
Mod de
preparare
Piersicile se spală, se șterg și se taie felii. O
piersică se taie, mai întâi în două, apoi în sferturi și fiecare sfert în două.
Apoi feliile se taie în 2-3 bucăți mai mari. Puteti folosi si nectarine. Piersicile
se pot curăța de coajă sau nu, în funcție de dorință. Direct în cratița în care
se face dulceața se pun piersicile și zahărul. Se taie felii o jumătate de lămâie
iar din restul (jumatatea rămasă și o lămâie întreagă) se stoarce zeama. Se
amestecă totul cu grijă și se pune capacul peste cratiță. Se lasă să stea două
ore. În acest timp fructele vor lăsa zeama din pulpă. Se pune cratița cu fructe
pe foc mediu și se lasă totul să fiarbă, amestecând ocazional. Din momentul în
care au început să fiarbă, se mărește ușor flacăra și se mai lasă pe foc încă
10 minute, amestecând ocazional, cu grijă să nu se zdrobească. Se ia cratița de
pe foc, se acoperă cu un ștergar ud, bine stors, și se lasă să se răceasca o oră.
Între timp siropul s-a făcut roșiatic, bucățelele de piersici ușor
transparente, translucide, fructele absorb siropul dulce din jur și se confiază.
Se pune din nou tigaia pe foc și se lasă din nou să fiarbă, de data aceasta amestecând
încontinuu, timp de 15 minute (la foc mediu) calculate din momentul în care a început
din nou să fiarbă. Se acoperă din nou cratița cu un ștergar umed și se lasă să
se răcească complet.
După răcirea completă, dulceața se așează în borcanele
sterilizate și se închid cu capacele bine înfiletate (sterilizate și ele).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu