luni, 25 octombrie 2021

Lichior de lămâie (Limoncello)

Limoncello sau limoncino este un lichior digestiv cu culoare galbenă-opalescentă (nu este transparent), cu gust dulce-acrișor și cu aromă intensă de lămâie, cu o tărie între 25 și 30 de grade. Originile sale sunt în zona de sud a Italiei, în special în zonele Napoli, Sorrento, Capri sau Amalfi. Se prepară din coaja lămâilor din soiul Femminello St. Teresa (cunoscute și ca Sorrento sau Sfusato). Limoncello se servește bine răcit, de la frigider și cu cuburi de gheață. În general, limoncello se servește la finalul mesei, pe post de lichior digestiv. Este dulce-acrișor, cu o tentă discretă amăruie și cu o aromă fantastică de lămâie. Poate fi folosit și la diferite deserturi, la însiropat blaturi de tort, la creme sau înghețate. 

2,5 - 3 l de limoncello sau lichior de lămâie

Ingrediente

12 lămâi frumoase (BIO) - doar coaja galbenă (în strat subțire), 1 l alcool dublu rafinat de 96 grade sau vodka (circa 40 de grade).

Sirop:

1 kg de zahăr, 1 l apă (dacă folosim alcool de 96) respectiv 500 ml apă (dacă folosim vodka).

Mod de preparare

Lămâile se spală bine cu apă caldă (dacă au strat de ceară) sau cu apă rece (dacă sunt din propria grădină).

Se decojesc în strat subțire, cu ajutorul unui peeler. Avem nevoie doar de stratul subțire galben, nu și de partea albă, care este amară. Cojile se pun deoparte într-un castron.

Într-un borcan ca pentru murături (de circa 3 l) se pun cojile de lămâie și alcoolul. Borcanul se închide cu folie de plastic (pungă) și elastic și se depozitează 1 săptămână în cămara răcoroasă și întunecată. Este macerație alcoolică: alcoolul va extrage uleiurile volatile (aromele) din coji. Deci NU punem cojile cu zahăr și NU facem fermentație (oțetire, borșire) deoarece se strică tot gustul și aroma cojilor de lămâie!

După o săptămână facem siropul. Se pun la fiert 0,5 – 1 l de apă (în funcție de ce alcool se folosește) împreună cu 1 kg de zahăr. Se lasă să clocotească 2-3 minute, se stinge focul și se lasă la răcit. Siropul trebuie să fie rece.

Se scoate borcanul cu coji din cămară și se toarnă siropul rece de zahăr peste ele. Se amestecă energic.

Se acoperă iarăși borcanul cu folie și elastic, și se lasă 2 luni în cămară (la loc întunecat și răcoros).

După trecerea acestei perioade, limoncello se strecoară și se îmbuteliază în sticle cu dop.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu