3 kg de dulceață de caise cu miez de nucă
Ingrediente
2 kg de caise mici și tari (cântărite fără sâmburi)
(circa 2,5 kg caise întregi), 2,5 kg zahăr, 200 ml zeamă de lămâie (sau 10 g 1
plic sare de lămâie), miez de nucă (atâtea jumătați câte caise), 1 baton de
vanilie (sau 3 plicuri zahăr vanilat bourbon)
Mod de
preparare
Se aleg caise mici și tari, nu prea coapte. Se spală bine
cu apă rece și se pun la scurs. Se curăță de codițe și se despică cu grijă (cu
un cuțit mic) ca să se scoatpă sâmburii. Dacă nu intenționați să le umpleți cu
nucă atunci le puteți tăia complet în jumătați.
Se pun într-un castron încăpător și peste ele se toarnă 2
kg de zahăr. Se scutură de câteva ori castronul, astfel încât zahărul să le
cuprindă bine, dar cu grijă să nu se zdrobească. Se acoperă castronul cu folie
de plastic (sau se bagă cu totul într-o pungă mare și curată) și se lasă la
frigider pentru 48 de ore (2 zile). Se amestecă ocazional (de 3-4 ori) ca să se
aranjeze mai bine fructele. După 2 zile, în castron va fi o cantitate foarte
mare de sirop și caisele plutind la suprafață.
Se mută totul într-o cratiță largă și că pereți înalți și
se pune pe foc mare. Se adaugă zeama de lamâie (sau sarea de lamâie), se despică
o păstaie de vanilie și se adaugă și aceasta (sau zahăr vanilat, dar să fie
Bourbon) în cratiță.
Etapa 1
Din momentul în care dulceața a ajuns la fierbere se
cronometrează 15 minute. Sunt suficiente pentru prima zi. Se culege spuma care
s-a format la suprafață.
După scurgerea celor 15 minute se stinge focul și se
trage cratița deoparte. Imediat Se acoperă imediat cu un ștergar de bucătărie, bine
udat cu apă rece și stors. Se lasă dulceața la răcit pâna a doua zi. În acest
timp fructele devin grele, se îmbibă cu zahărul din sirop și se lasă la fundul
oalei.
Etapa 2
Cu o spatulă perforată se scot toate fructele din sirop, se
scurg bine și se așează cu mare grijă, bucată cu bucată, într-o tavă curată. Siropul
scurs în tavă se pune înapoi în cratiță. Se așează cratița cu sirop pe foc și se
adaugă încă 250 g de zahăr (mai rămân 250 g pentru ultima zi). Se lasă siropul să
fiarbă până scade. Se pun cu grijă caisele (bucată cu bucată) în acest sirop
gros și se lasăpe foc până dulceața ajunge la fierbere. Nu se amestecă cu
lingura, ca să nu zdrobim fructele. Cratița se înclină și se scutură. După 15
de minute de fierbere la foc potrivit (se culege, din nou, spuma formată la
suprafață), se stinge focul și se acoperă din nou cratița cu ștergarul udat cu
apă rece. Exact ca în prima zi.
Etapa 3
Se repetă toți pașii din Etapa 2: se scot caisele în
tavă, se adaugă ultimele 250 g de zahăr în sirop, se fierbe până scade , se pun
înapoi caisele și se fierb 10 minute. Se acoperă cratița cu ștergarul ud și se
lasă dulceața să se răcească complet și fructele să absoarbă din sirop.
Se numără câte caise sunt, pentru a știi de câte jumătăți
de miez de nucă e nevoie.
Miezul de nucă nu se folosește așa, cu membrana pe el.
Așa că a urmat cea mai anevoioasă operațiune din toată rețeta: curățarea
nucilor de pieliță. Pentru asta se pune la fiert o crăticioară cu aproximativ
500 ml de apă. Când a început să clocotească se opărește miezul de nucă vreo 5
minute în ea. Se trage deoparte crăticioara și se lasă nucile să se umfle un
pic. Rând pe rând, se scot din apa fierbinte și, cu ajutorul unui ac (sau a
unei scobitori ascuțite), se îndepărtează membrana de pe fiecare miez de nucă.
Etapa 4
Se scot iar caisele din cratiță pe o tavă curată. Se
introduce cu grijă câte o jumătate de miez curat de nucă în fiecare caisă.
Se scurge siropul din tavă înapoi în oala.
Pentru păstrarea dulceții pentru iarnă:
Pasul 1
Se sterilizează borcanele și capacele.
Pasul 2
Se aduce siropul la fierbere. Este atât de gros și de
gelatinos încât nu mai trebuie fiert decât 1-2 minute. Eventual, se poate dilua
cu 200 ml de apă, pentru că s-ar putea să nu fie suficient sirop pentru toate
borcanele (Se lasă să clocotească 3-4 minute dacă se adaugă apă).
Pasul 3
Se așează cu grijă caisele umplute cu miez de nucă, una câte una (cu lingura), în borcane și se toarnă siropul fierbinte peste ele. De obicei se pun în borcane mai mici – de max. 400 ml. Se închid borcanele imediat cu capacele din dotare și se în cămară. Pot fi păstrate în acest fel până la 10 ani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu