duminică, 17 octombrie 2021

Dulceață de caise, întregi sau jumătăți, umplute cu miez de nucă

3 kg de dulceață de caise cu miez de nucă

Ingrediente

2 kg de caise mici și tari (cântărite fără sâmburi) (circa 2,5 kg caise întregi), 2,5 kg zahăr, 200 ml zeamă de lămâie (sau 10 g 1 plic sare de lămâie), miez de nucă (atâtea jumătați câte caise), 1 baton de vanilie (sau 3 plicuri zahăr vanilat bourbon)

Mod de preparare

Se aleg caise mici și tari, nu prea coapte. Se spală bine cu apă rece și se pun la scurs. Se curăță de codițe și se despică cu grijă (cu un cuțit mic) ca să se scoatpă sâmburii. Dacă nu intenționați să le umpleți cu nucă atunci le puteți tăia complet în jumătați.

Se pun într-un castron încăpător și peste ele se toarnă 2 kg de zahăr. Se scutură de câteva ori castronul, astfel încât zahărul să le cuprindă bine, dar cu grijă să nu se zdrobească. Se acoperă castronul cu folie de plastic (sau se bagă cu totul într-o pungă mare și curată) și se lasă la frigider pentru 48 de ore (2 zile). Se amestecă ocazional (de 3-4 ori) ca să se aranjeze mai bine fructele. După 2 zile, în castron va fi o cantitate foarte mare de sirop și caisele plutind la suprafață.

Se mută totul într-o cratiță largă și că pereți înalți și se pune pe foc mare. Se adaugă zeama de lamâie (sau sarea de lamâie), se despică o păstaie de vanilie și se adaugă și aceasta (sau zahăr vanilat, dar să fie Bourbon) în cratiță.

Etapa 1

Din momentul în care dulceața a ajuns la fierbere se cronometrează 15 minute. Sunt suficiente pentru prima zi. Se culege spuma care s-a format la suprafață.

După scurgerea celor 15 minute se stinge focul și se trage cratița deoparte. Imediat Se acoperă imediat cu un ștergar de bucătărie, bine udat cu apă rece și stors. Se lasă dulceața la răcit pâna a doua zi. În acest timp fructele devin grele, se îmbibă cu zahărul din sirop și se lasă la fundul oalei.

Etapa 2

Cu o spatulă perforată se scot toate fructele din sirop, se scurg bine și se așează cu mare grijă, bucată cu bucată, într-o tavă curată. Siropul scurs în tavă se pune înapoi în cratiță. Se așează cratița cu sirop pe foc și se adaugă încă 250 g de zahăr (mai rămân 250 g pentru ultima zi). Se lasă siropul să fiarbă până scade. Se pun cu grijă caisele (bucată cu bucată) în acest sirop gros și se lasăpe foc până dulceața ajunge la fierbere. Nu se amestecă cu lingura, ca să nu zdrobim fructele. Cratița se înclină și se scutură. După 15 de minute de fierbere la foc potrivit (se culege, din nou, spuma formată la suprafață), se stinge focul și se acoperă din nou cratița cu ștergarul udat cu apă rece. Exact ca în prima zi.

Etapa 3

Se repetă toți pașii din Etapa 2: se scot caisele în tavă, se adaugă ultimele 250 g de zahăr în sirop, se fierbe până scade , se pun înapoi caisele și se fierb 10 minute. Se acoperă cratița cu ștergarul ud și se lasă dulceața să se răcească complet și fructele să absoarbă din sirop.

Se numără câte caise sunt, pentru a știi de câte jumătăți de miez de nucă e nevoie.

Miezul de nucă nu se folosește așa, cu membrana pe el. Așa că a urmat cea mai anevoioasă operațiune din toată rețeta: curățarea nucilor de pieliță. Pentru asta se pune la fiert o crăticioară cu aproximativ 500 ml de apă. Când a început să clocotească se opărește miezul de nucă vreo 5 minute în ea. Se trage deoparte crăticioara și se lasă nucile să se umfle un pic. Rând pe rând, se scot din apa fierbinte și, cu ajutorul unui ac (sau a unei scobitori ascuțite), se îndepărtează membrana de pe fiecare miez de nucă.

Etapa 4

Se scot iar caisele din cratiță pe o tavă curată. Se introduce cu grijă câte o jumătate de miez curat de nucă în fiecare caisă.

Se scurge siropul din tavă înapoi în oala.

Pentru păstrarea dulceții pentru iarnă:

Pasul 1

Se sterilizează borcanele și capacele.

Pasul 2

Se aduce siropul la fierbere. Este atât de gros și de gelatinos încât nu mai trebuie fiert decât 1-2 minute. Eventual, se poate dilua cu 200 ml de apă, pentru că s-ar putea să nu fie suficient sirop pentru toate borcanele (Se lasă să clocotească 3-4 minute dacă se adaugă apă).

Pasul 3

Se așează cu grijă caisele umplute cu miez de nucă, una câte una (cu lingura), în borcane și se toarnă siropul fierbinte peste ele. De obicei se pun în borcane mai mici – de max. 400 ml. Se închid borcanele imediat cu capacele din dotare și se în cămară. Pot fi păstrate în acest fel până la 10 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu