Gutuiata de casă este o băutură fină și aromată care are aroma delicată a gutuilor și un plus de savoare datorat vaniliei sau batonului de scorțișoară.
Are nevoie de timp de macerare de 8 saptămâni. Un lichior de gutui reușit
are culoarea ambrei sau chihlimbarului și este limpede. Nu trebuie să fie
tulbure, gălbui spălăcit și cu aspect de borș.
Cantitățile sunt pentru pentru o sticlă/un borcan de 1500-2000 ml.
Cantitatea de alcool poate diferi însă și în funcție de cât de mic sau de mare
tăiați gutuile și de cum se așază bucățelele în recipient.
800 ml de gutuiată sau lichior de gutui
Ingrediente
1 kg gutui cubulețe cântărite după curățarea de cotoare (6-7 gutui de
mărime medie), 400 g zahăr brun, circa 800 ml vodcă simplă de 37-40 de grade
sau 400 ml alcool dublu rafinat de 96 + 400 ml apă
Opțional:
1 baton de vanilie (2 plic zahăr vanilat sau 2 linguriță extract de
vanilie), 1 bucățică de 6 cm de baton de scorțișoară.
Mod de preparare
Se aleg gutuile, se curăță de puf cu un burete uscat sau cu o cârpă de
bucătărie, apoi se spală. Nu se decojesc, deoarece o mare parte din gust și
aromă este concentrată în coji.
Se taie gutuile în sferturi. Apoi fiecare sfert în jumătate și se elimină
cotoarele. Se taie gutuile în cubulețe destul de mici.
Se ia o sticlă curată, cu gura largă și prevăzută cu un capac care se
închide foarte bine. Se pot folosi și borcane de sticlă. Trebuie lucrat repede,
pentru ca gutuile să nu se înnegrească (oxideze). Se umple sticla/borcanul cu
cuburile de gutuie.
Deasupra se toarnă zahărul, folosind o pâlnie. Se folosește zahăr brun,
deoarece are culoare frumoasă dar și un gust deosebit, ușor caramelizat.
Se pun, opțional, și o jumătate de baton de vanilie. Se poate folosi și
zahăr vanilat Bourbon sau extract. Se poate adăuga și o mică bucățică de baton
de scorțișoară (o fâșie, nu un baton întreg).
Se toarnă deasupra vodca (pâna la 1 cm sub buza sticlei). Dacă se folosește
alcool dublu rafinat, atunci se amestecă 200 ml de alcool cu 200 ml apă rece.
Se închide capacul și se scutură un pic sticla.
Vodka (sau alcoolul dublu rafinat) va extrage toate aromele delicate din
gutui, vanilie sau scorțișoară.
Sticla cu lichior de gutui se pune în cămară. În primele 2-3 zile se
scutură sticla, pentru a se dizolva zahărul, dar pe urmă se lasă timp de 2
luni.
După trecerea celor 8 săptămâni, gutuiata se strecoară și se păstrează în
sticle ermetic închise.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu