Afinata tradițională de casă, preparată din afine de pădure, este o băutură foarte aromată și gustoasă cu culoare rubinie. Se mai numește și lichior de afine. Afinele de pădure vor da o culoare mai închisă acestui lichior, pe când cele de crescătorie (care au coajă mai groasă și miez alb) vor duce la o afinată mai rozalie.
1,2 l afinată sau lichior de afine
Ingrediente
1 kg afine, 500 ml vodca 40° (sau 250 ml alcool dublu rafinat de 96° + 250
ml apă), 500 g zahăr.
Mod de preparare
Afinele de pădure sunt mărunte, de culoare albastru închis-violet și sunt
foarte aromate.
Afinele se spală și se curăță de codițe, apoi se lasă la scurs și se zvântă
într-o strecurătoare.
Se pun afinele într-un borcan suficient de încăpător, în 3-4 straturi,
alternativ cu zahărul.
Se lasă afinele la rece o zi (la frigider sau la cămară răcoroasă). Nu se
lasă borcanul la căldură pentru că riscă să se borșească (să fermenteze).
Dupa o zi se scutură bine borcanul. Deja zahărul este aproape dizolvat
și afinele au lăsat zeamă.
Se toarnă alcoolul peste ele și se amestecă bine (se poate și scutura doar
borcanul).
Se închide ermetic borcanul cu capacul și se pune afinata în pivniță, la
răcoare și întuneric.
Se lasă la macerat pentru 6 săptămâni – într-un loc întunecat și
răcoros. Nu se lasă la fermentat la soare pentru că afinele își pierd din
aromă și își schimbă și culoarea. Culoarea finală a afinatei depinde de soiul
afinelor.
În final se poate proceda în două feluri:
- fie se strecoară afinata (prima dată prin sită și apoi printr-o pânză
curată), și se îmbuteliază în sticle cu dop,
- fie se lasă în borcan (cu fructe cu tot) și se scoate treptat din ea, în
funcție de nevoie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu