Mustuirea
Ca și în cazul vinului, primul pas în producerea coniacului este zdrobirea
strugurilor. (Semințele de struguri trebuie adunate și puse la uscat.) După
mustuire, vinul se așează în butoaie și se lasă la fermentat.
Semințele de struguri
După ce sunt adunate, se pun la uscat pentru o săptămână sau două. Apoi se
păstrează într-un loc uscat până începe producerea coniacului propriu-zis.
În momentul în care alcoolul este pregătit, semințele se prăjesc, până ce prind
o culoare închisă. Aceste boabe vor conferi nu doar aroma, ci și culoarea
viitorului coniac.
Fierberea vinului
După ce s-a limpezit, vinul se fierbe într-un cazan, până se obține un
alcool de circa 50 de grade tărie.
Se iau semințele, anterior prăjite într-o tigaie, și se pun peste alcoolul
obținut. La 10 litri de alcool se pun aproximativ 1 kg de semințe prăjite și,
opțional, două pliculețe de vanilie sau, după preferință, boabe de cafea sau
miez de nucă prăjit.
Macerarea
Semințele de struguri trebuie lăsate la macerat circa o săptămână. O dată
la două zile trebuie suflat în coniac, exact la fel cum se suflă și în
varză. Se ia un tub sau o țeavă și se suflă în coniac, pentru a se oxigena
mai bine și pentru ca aromele să se împrăștie. După o săptămână, coniacul se trage
din acel recipient și se pune, de preferință, în butoaie de lemn. Dacă nu în
butoaie de lemn, atunci în damigene, dar niciodată în sticle de plastic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu