duminică, 31 octombrie 2021

Coniac tradițional românesc

Mustuirea

Ca și în cazul vinului, primul pas în producerea coniacului este zdrobirea strugurilor. (Semințele de struguri trebuie adunate și puse la uscat.) După mustuire, vinul se așează în butoaie și se lasă la fermentat.

Semințele de struguri

După ce sunt adunate, se pun la uscat pentru o săptămână sau două. Apoi se păstrează într-un loc uscat până începe producerea coniacului propriu-zis. În momentul în care alcoolul este pregătit, semințele se prăjesc, până ce prind o culoare închisă. Aceste boabe vor conferi nu doar aroma, ci și culoarea viitorului coniac.

Fierberea vinului

După ce s-a limpezit, vinul se fierbe într-un cazan, până se obține un alcool de circa 50 de grade tărie.

Se iau semințele, anterior prăjite într-o tigaie, și se pun peste alcoolul obținut. La 10 litri de alcool se pun aproximativ 1 kg de semințe prăjite și, opțional, două pliculețe de vanilie sau, după preferință, boabe de cafea sau miez de nucă prăjit.

Macerarea

Semințele de struguri trebuie lăsate la macerat circa o săptămână. O dată la două zile trebuie suflat în coniac, exact la fel cum se suflă și în varză. Se ia un tub sau o țeavă și se suflă în coniac, pentru a se oxigena mai bine și pentru ca aromele să se împrăștie. După o săptămână, coniacul se trage din acel recipient și se pune, de preferință, în butoaie de lemn. Dacă nu în butoaie de lemn, atunci în damigene, dar niciodată în sticle de plastic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu