sâmbătă, 23 octombrie 2021

Lichior de nuci verzi (Nucată)

Lichior natural, făcut în casă, din nuci verzi și arome la alegere: lămâie, scorțișoara, vanilie, nucșoara, anason, boabe de piper etc. Dacă la dulceața de nuci verzi se folosesc doar nucile fragede, la nucată se pot folosi și nucile mai mari, care au deja căsuța formată.

1,2 l  nucată sau lichior de nuci verzi

Ingrediente

500 ml vodca 40 de grade, 500 g nuci verzi (circa 15 nuci), 1 lămâie.

Sirop:

400 g apă, 500 g zahăr, arome la alegere: vanilie, nucșoară, scorțișoară, anason etc.

Mod de preparare

Se aleg nucile și se spală bine și le-am spălat bine. E bine să se folosească mănușile de cauciuc pentru că nuca pătează și negreala de pe mâini rămâne multă vreme.

Se taie nucile în sferturi. Daca sunt mari, se pot tăia și mai mărunt.

Într-un borcan mare se pun nucile tăiate și lămâia feliată.

Se adaugă 500 ml de vodcă de 40 grade peste nuci. Dintre toate aromele enumerate se folosește una, la alegere.

Se acoperă borcanul cu un servețel curat și cu o farfurioară.

Se lasă nucile la macerat, la întuneric și răcoare, timp de 10 zile (în pivniță). După 3 zile, practic se face o tinctură de nuci (macerare în alcool).

După trecerea celor 10 zile vom adăuga siropul. Pentru acesta se pun la fiert 400 ml apă cu 500 g zahăr. Siropul se fierbe circa 4-5 minute după care se lasă la răcit.

Se toarnă siropul rece peste nucile macerate din borcan și se agită totul bine.

Se lasă nucile verzi la macerat alte 10 zile, tot într-un loc întunecos și răcoros. Dupa aceea se strecoară totul.

Lichiorul de nuci se îmbuteliază în sticle sau carafe care se pot închide ermetic.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu