2 borcane dec 400 ml de dulceață de dovlecei cu lămâie și vanilie
Ingrediente
600 g
dovlecei tăiați cubulețe, 400 g zahăr tos, zeama de la ½ de lămâie, câteva
felii de lămâie, 1 plic zahăr vanilat.
Mod de
preparare
Dovleceii se spală bine cu apă rece, se decojesc cu peelerul, se despică în
două pe lung și se scobesc cu o linguriță, îndepărtând cu toate semințele si
filamentele. Se taie dovleceii în fâșii late de 1-1,5 cm și se tocă în cubulețe.
Se așează cuburile de dovlecel într-un castron (sau direct în oală) și se presară
cu zahărul tos și se adaugă zahărul vanilat. Se scutură castronul pentru ca zahărul
să cuprindă toate bucățelele. Se stoarce zeama de la o jumătate de lămâie, se
taie 4-5 felii din a doua jumătate și se adaugă deasupra. Se acoperă castronul
cu o farfurie și se lasă 2 ore ca să elimine zeama. Se toarnă totul într-o
cratiță de inox cu fund mai gros și se pune la fiert la foc mare. Din momentul
în care dulceața începe sa fiarbă se mai lasă 10 minute. Ser stinge focul focul
și se acoperă cratița imediat cu un ștergar bine udat cu apă rece și stors. Se
lasă la răcorit cel puțin o oră, ca dovleceii să absoarbă siropul din jur și să
devină sticloși. Se așează din nou cratița pe foc, la foc mediu. Din momentul
in care dulceata a ajuns din nou la fierbere se mai lasă 8 minute, amestecând ușor,
din când în când, cu o lingură de lemn, până se leagă siropul și se îngroașă.
Această dulceață nu trebuie spumată pentru că, dupa răcire, spuma se retrage.
Siropul nu trebuie să fie foarte gros cât este fierbinte, pentru că el se va
mai îngroșa după răcire. Textura cuburilor trebuie să fie fermă, nu păstaosă,
moale. Se stinge focul, se ia cratita deoparte, se acoperă cu un ștergar bine
udat cu apă rece și stors și se lasă circa 2 ore, până ce dulceața se răcește
complet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu