joi, 14 octombrie 2021

Dulceață de dovlecei cu lâmâie și vanilie

2 borcane dec 400 ml de dulceață de dovlecei cu lămâie și vanilie

Ingrediente

600 g dovlecei tăiați cubulețe, 400 g zahăr tos, zeama de la ½ de lămâie, câteva felii de lămâie, 1 plic zahăr vanilat.

Mod de preparare
Dovleceii se spală bine cu apă rece, se decojesc cu peelerul, se despică în două pe lung și se scobesc cu o linguriță, îndepărtând cu toate semințele si filamentele. Se taie dovleceii în fâșii late de 1-1,5 cm și se tocă în cubulețe. Se așează cuburile de dovlecel într-un castron (sau direct în oală) și se presară cu zahărul tos și se adaugă zahărul vanilat. Se scutură castronul pentru ca zahărul să cuprindă toate bucățelele. Se stoarce zeama de la o jumătate de lămâie, se taie 4-5 felii din a doua jumătate și se adaugă deasupra. Se acoperă castronul cu o farfurie și se lasă 2 ore ca să elimine zeama. Se toarnă totul într-o cratiță de inox cu fund mai gros și se pune la fiert la foc mare. Din momentul în care dulceața începe sa fiarbă se mai lasă 10 minute. Ser stinge focul focul și se acoperă cratița imediat cu un ștergar bine udat cu apă rece și stors. Se lasă la răcorit cel puțin o oră, ca dovleceii să absoarbă siropul din jur și să devină sticloși. Se așează din nou cratița pe foc, la foc mediu. Din momentul in care dulceata a ajuns din nou la fierbere se mai lasă 8 minute, amestecând ușor, din când în când, cu o lingură de lemn, până se leagă siropul și se îngroașă. Această dulceață nu trebuie spumată pentru că, dupa răcire, spuma se retrage. Siropul nu trebuie să fie foarte gros cât este fierbinte, pentru că el se va mai îngroșa după răcire. Textura cuburilor trebuie să fie fermă, nu păstaosă, moale. Se stinge focul, se ia cratita deoparte, se acoperă cu un ștergar bine udat cu apă rece și stors și se lasă circa 2 ore, până ce dulceața se răcește complet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu