sâmbătă, 31 iulie 2021

Dulceață din fructe de soc

Fructele de soc nu sunt otrăvitoare și se pot prepara sub formă de gem, dulceață sau sirop. Fructele de soc sunt niște bobițe cu culori de la verde spre roșu și negru. Cele coapte sunt cele închise la culoare (Holunderbeeren în limba germană și elderberries în limba engleză). Fiind deosebit de perisabile, ele fermentează foarte repede mai ales datorită căldurii. Perioada în care se coc fructele de soc este sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Dulceața din boabe de soc este ușor acrișoară și se aseamănă cu cea de afine.

5 borcane de 320 g cu dulceață din fructe de soc

Ingrediente

1 kg fructe de soc, 850 g zahăr, 60 ml apă, zeama de la 1 lămâie, vanilie (½ păstaie sau 2 plicuri zahăr vanilat)

Fructele de soc se desprind cu grijă de pe ciorchini. Se păstrează doar fructele intacte și coapte (roșu închis sau negre) și se scot cele verzi sau uscate. Se spală bine fructele, în mai multe ape, și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Se face un sirop din zahăr, apă și zeama stoarsă de la o lămâie.Se lasă să fiarba aproximativ 5 minute împreună cu vanilia (zahărul vanilat). Se adaugă apoi fructele de soc și se lasă să clocotească timp de 3 minute. Se culege spuma de la suprafață. Se ia cratița de pe foc și se acoperă cu un ștergar umed. Se lasă totul la răcit. În acest timp fructele absorb siropul din jur, devin grele și se lasă la fund. După câteva ore (sau a doua zi) se scoă fructele cu o paletă. Se scurg bine de sirop. Siropul se pune din nou la fiert până se îngroașă un pic. Când siropul are consistența mierii (darn u caramelizat) se adaugă din nou fructele în el și se mai lasă la fiert 2-3 minute (calculate din momentul în care dulceața ajunge din nou la fierbere). Din nou se acoperă cratița cu un stergar ud și se lasă la răcit. După răcirea completa, dulceața de fructe de soc poate fi pusă în borcane și se strâng bine capacele.

vineri, 30 iulie 2021

Dulceață din flori de soc

Florile de soc trebuie culese din locuri nepoluate.

Ingrediente

100 g flori de soc curățate (fără codițe), 1 kg zahăr, 1 l apă, 1 lămâie feliată, sucul de la 1 lămâie stoarsă, 3-4 frunze de mentă (opțional), 1 plic zahăr vanilat (sau ¼ păstaie de vanilie).

Mod de preparare

Ciorchinii cu flori de soc se spală în mai multe ape reci, ca să se elimine praful și eventualele insecte ascunse între ele. Apoi se scurg și se lasă la zvântat pe ștergare curate sau tăvi. Se aleg floricelele de pe tije, bucată cu bucată. Se folosesc doar florile mici, care ies cu ușurință dacă sunt deschise (nu boboci) și nu sunt ofilite. Se pune pe foc zahărul, apa, lămâile (cea stoarsă și cea feliată), vanilia și frunzele de mentă (opțional). Se lasă să fiarbă siropul până se îngroașă. Se scot cu o spumiera feliile de lămâie și eventualii sâmburi care au ieșit din ele și adăugăm florile de soc. Se lasă la fiert aproximativ 4-5 minute, până se îngroașă siropul din nou. Dulceata este gata dacă siropul este legat. Ea se va mai îngroșa după răcire. Se stinge focul, se trage cratița deoparte și se acoperă cu un prosop curat de bucătărie, bine udat și stors (ca să nu facă pojghiță). După ce dulceața s-a răcit complet o putem transfera în borcane. Se strâng bine capacele și se pot pune în cămară.

joi, 29 iulie 2021

Ciuperci cu maioneză

 Ingrediente

1 kg ciuperci, sare, 250-300 g maioneză, 100-150 ml smântână groasă, frunze de mărar, frunze de pătrunjel, 1 foaie de dafin, 50 ml vin alb sec, zeamă de lămâie, muștar.

Mod de preparare

După ce s-au curățat, ciupercile se fierb acoperite circa 30 de minute în 250 ml apă clocotită, împreună cu o linguriță rasă cu sare, o foaie de dafin, 50 ml vin alb sec, până când se înmoaie bine, apoi se scurg de apă în strecurătoare, unde se lasă să se răcească. Maioneza obișnuită se amestecă cu smântâna, sarea (după gust), zeama de lămâie și muștarul, ca să fie mai picantă. Se adaugă frunzele de mărar și pătrunjel, tăiate mărunt. Se amestecă totul cu ciupercile bine scurse. Salata se așează pe un platou și se ornează cu măsline și gogoșari și se presară cu frunze de pătrunjel tăiat mărunt.

miercuri, 28 iulie 2021

Cașcaval pane

Ingrediente

100-150 g cașcaval, ulei, lapte, făină.

Mod de preparare

Cașcavalul se taie în felii de 1 cm grosime, în bucăți potrivite. Feliile se trec prin lapte (sau apă) și apoi prin făină, ou (bine bătut cu furculița, până când se face puțină spumă) și, la urmă, prin pesmet. Se pregătesc toate feliile. O tigaie goală (suficient de mare pentru a putea fi gătite toate feliile de cașcaval deodată) se înfierbântă 3-4 minute la foc mic (nu direct pe flacără). Se pune ulei cât să o acopere în strat subțire (2-3 mm) și, imediat, se așează feliile de cașcaval, care se prăjesc pe ambele părți până ce se rumenesc și cașcavalul se înmoaie. Se servesc imediat, altfel se vor întări.

marți, 27 iulie 2021

Cremă de brânză de vaci

Ingrediente

500 g brânză de vaci, 150 g smântână proaspătă groasă, chimen, 2 lingurițe cozi de ceapă verde tăiate fin, 2 lingurițe frunze de mărar tocat mărunt, 1 linguriță frunze de pătrunjel tocate mărunt, ½ linguriță chimen pisat fin, 1 linguriță boia dulce (1 linguriță pastă de ardei).

Mod de preparare

Brânza se freacă bine, cu dosul furculiței, pe marginea farfuriei, ca să se mărunțească, amestecându-se apoi cu smântâna (se poate înlocui cu maioneză). Se pot adăuga două lingurițe cu cozi de ceapă verde tăiate fin, două lingurițe cu frunze de mărar tocate mărunt, o linguriță cu frunze de mărar tocate mărunt, o jumătate de linguriță cu chimen pisat fin și o linguriță cu boia dulce (sau pastă de ardei). Se aranjează pe un platou, ornată cu felii de roșii, ardei grași și ridichi roșii.

luni, 26 iulie 2021

Ciulama de ciuperci

Ingrediente

500 g ciuperci albe de pădure (sau de cultură), 50 g unt, 25 g făină, 100 ml smântână, 1 ceapă, frunze de mărar, frunze de pătrunjel, piper, sare.

Mod de preparare

Ciupercile, curățate și spălate, se taie în felii mari și se fierb acoperite, 30 de minute, într-o cratiță cu 250 ml apă clocotită, la foc mic, împreună cu ceapa tăiată în opt bucăți, până când ciupercile se înmoaie bine. Se scoate ceapa. Făina se freacă cu o lingură de apă rece, se varsă peste ciuperci, se amestecă, și se lasă să fiarbă câteva clocote, cât să se lege puțin sosul, apoi cratița se ia de pe foc. Smântâna, bătută cu o lingură de apă rece, se amestecă cu sosul fierbinte și se adaugă sare, după gust. Deasupra se pun bucățele de unt, frunze de mărar și pătrunjel, tăiate mărunt.

duminică, 25 iulie 2021

Cașcaval la capac

Ingrediente

100-150 g cașcaval, 25 g unt sau ulei, lapte, făină.

Mod de preparare

Cașcavalul se taie în felii de 1,5 cm grosime. Feliile se înmoaie în lapte, se trec bine prin făină, apoi încă o dată abundent prin lapte și făină (prin lapte se trec ca să se lipească mai bine făina, care va forma o crustă la suprafața cașcavalului și astfel nu se va lipi de tigaie). Sau se poate face din făină și puțin lapte o compoziție ca de clătite, care să acopere în strat subțire feliile de cașcaval, după care, luate cu furculița, se vor trece prin făină). Se pune o tigăiță pentru o persoană la foc mic, să se înfierbânte, 3-4 minute, fără grăsime; se pun, apoi, 25 g unt sau ulei și, după câteva secunde, se așează feliile de cașcaval. Se acoperă cu un capac și se lasă să se prăjeascã 2-3 minute, apoi se trece cu lama cuțitului pe sub ele și se întorc, lăsând să se prăjească și pe cealaltă parte 2-3 minute, ca să se înmoaie bine. Se servesc imediat, altfel se vor întări. Se mănâncă direct din tigăiță, de aceea se pregătesc separat pentru fiecare persoană.

sâmbătă, 24 iulie 2021

Penne alla carbonara

Ingrediente

200 g paste făinoase "Penne", sare, 100 g slănină afumată ("Pancetta"), 2 linguri ulei de măsline, 75 ml vin alb sec, 2 ouă, 30 g cașcaval ras ("parmezan"), piper proaspăt măcinat.

Mod de preparare

Pastele făinoase se fierb în apă cu sare și se lasă să se scurgă. Se taie slănina în cuburi mari și se prăjește în ulei. Se stinge cu vin alb, apoi se lasă să fiarbă câteva minute. Într-un castron se amestecă ouăle cu cașcaval, sare și piper. Se amestecă sosul cu slănina, apoi se adaugă ouăle, cașcavalul și pastele făinoase. Deasupra se presară piper. Se poate consuma cu salată de roșii.

vineri, 23 iulie 2021

Cornuri umplute cu șuncă, parizer și salam

Ingrediente

10 cornuri, 200 g șuncă, parizer și salam, 100 g unt, 50 ml smântână, 1 vârf de linguriță sare, 1 vârf de cuțit piper.

Mod de preparare

Șunca, salamul și parizerul (singure sau amestecate) se trec prin mașina de tocat de două ori, apoi se amestecă cu smântâna, untul moale, sarea și piperul. Cornurile se taie în jumătăți pe lungime. 10 jumătăți se ung cu această compoziție, se acoperă cu celelalte jumătăți, și se așează într-o tavă, care se introduce în cuptorul (încălzit cu 15 minute înainte). După 10 minute, se întorc pe partea cealaltă. Se servesc fierbinți ca gustare sau cu ceai.

joi, 22 iulie 2021

Ciuperci cu mărar

Ingrediente

500 g ciuperci, 100 ml ulei, 1 linguriță cu vârf mărar tăiat mărunt, 1 ceapă, 250 ml suc de roșii, piper, sare.

Mod de preparare

Ceapa, tăiată mărunt, se călește în tot untdelemnul timp de 4-5 minute, cu o jumătate de linguriță cu sare, la foc mic, până când scade apa pe care o lasă și devine lucioasă, se adaugă ciupercile, sucul de roșii și un vârf de cuțit cu piper, se lasă să fiarbă la foc mic, acoperite, 30-40 de minute, și adăugând câte puțină apă, până când se înmoaie. Când ciupercile sunt fierte, cu sosul scăzut numai cât să le cuprindă și uleiul la suprafață, se adaugă mărarul, tocat mărunt, și se sărează după gust și, facultativ, se pun câteva picături de zeamă de lămâie. Se servesc reci, ca fel întâi.

miercuri, 21 iulie 2021

Ciuperci cu ouă

Ingrediente

500 g ciuperci, 2 cepe, 1 lingură unt proaspăt, 1 linguriță făină, 250-300 ml supă de carne (sau apă), 200 ml smântână, 3 ouă, sare, piper.

Mod de preparare

Ciupercile, curățate și spălate, se toacă mărunt, se adaugă ceapa, tăiată mărunt, și se prăjesc ușor în unt. Se pun într-o cratiță, se adaugă sare, piper, făina, supa de carne (sau apa) și se lasă la fiert. Când ciupercile sunt fierte, se adaugă smântâna. Se fierb ouăle tari, se curăță, se taie rondele și se așează pe un platou fierbinte, iar deasupra se pun ciupercile. Se servesc foarte fierbinți.

marți, 20 iulie 2021

Ciuperci pane

Ingrediente

12-15 ciuperci cu pălăria mare, 100 g făină, 200 ml lapte, 1 ou, 30 ml ulei, 15 ml rom, sare, piper, ulei pentru prăjit.

Mod de preparare

Pălăriile ciupercilor (fără codițe), bine spălate și așezate cu lamelele în jos pe un șervet din tifon, se presează puțin cu palma ca să se scurgă mai bine apa. Se piperează puțin, se trec foarte puțin prin făină (nu trebuie să se încarce prea mult), apoi prin ou, bătut cu puțină sare, și, imediat, prin pesmet (folosind și furculița, ca să nu se rupă ciupercile). Se prăjesc până când se rumenesc pe ambele părți. Se servesc calde sau reîncalzite - ca fel întâi -, sau cu sos de roșii sau de mărar - ca fel doi. Ciupercile prăjite pane sau în cocă de clătite, după ce s-au răcit bine, se pot păstra la congelator (în pungă de nailon) timp îndelungat și, la nevoie, se reîncălzesc la cuptor. Ciupercile crude, nepregătite, nu se pot păstra înghețate, deoarece își schimbă structura și gustul și se înmoaie.

luni, 19 iulie 2021

Ciuperci la grătar

Ingrediente

20 ciuperci mari, ulei, zeamă de lămâie, sare, mujdei de usturoi.

Mod de preparare

Ciupercile mari (champignons, ciuperci albe de câmp, vinețică, mânătărci, crăițe, parasol etc.), bine spălate și scurse de apă pe un șervet din tifon și presate puțin cu palma, se trec ușor prin ulei (pus pe o farfurie), și se așează direct pe grătarul încins (sau pe un grătar dublu, cu care se pot întoarce mai ușor). Se prăjesc pe fiecare parte câte 3-4 minute, până când se rumenesc puțin. Se servesc imediat, fierbinți, cu bucățele de unt puse deasupra, stropite cu zeamă de lămâie și presărate cu puțină sare sau stropite cu mujdei de usturoi (care și sărează).

duminică, 18 iulie 2021

Tartine cu sos alb cu ciuperci

Ingrediente

30 g unt, 30 g făină, 150 ml lapte, 100 ml smântână, 100 g brânză, 250 g ciuperci, 1 foaie de dafin, zeamă de lămâie, 1 ceapă, 1 linguriță rasă sare.

Mod de preparare

Se prepară un sos alb mai gros, din făină, unt și lapte. Făina și untul se înfierbântă într-o cratiță de 1 l, la foc mic, numai un minut, amestecând mereu și având grijã ca făina să nu se coloreze deloc. Se stinge cu laptele fierbinte, adăugat în 2-3 rînduri, amestecând de fiecare dată, până când se desfac toate cocoloașele formate, ca să rezulte un sos omogen. Se sărează și, facultativ, se acrește puțin cu zeamă sau sare de lămâie (numai după ce s-a luat cratița de pe foc). Se aromează cu pătrunjel sau mărar tăiat mărunt. Ciupercile, tăiate mărunt, se trec prin mașina de tocat. Ceapa, tăiată mărunt, se călește un minut în ulei, se adaugă ciupercile, foaia de dafin, zeama de lămâie, piper, o linguriță rasă cu sare. Se lasă la foc mic, acoperite, să fiarbă circa 30 de minute, ca să scadă toată apa ce o lasă și să se înmoaie. Când sunt gata, se adaugă smântâna. Se ung tartinele cu un strat de 3-4 mm. Deasupra, se rade brânză.

sâmbătă, 17 iulie 2021

Borș de găină

Ingrediente

1 găină mică de 1kg, 1 morcov, 1 păstârnac, 1 pătrunjel, 1 ceapă, 2-3 roșii, 1 lingură orez, 1,5 litri apă, 1 litru borș, 4 linguri smântână, 2 ouă, câte 1 legătură mică de leuștean, pătrunjel și mărar, sare și piper.

Mod de preparare

Se curăță găina și se taie în bucăți. Se pune la fiert cu apă rece și sare. Se ia spuma, se adaugă morcovul - ras pe răzătoarea mare -, păstârnacul și pătrunjelul tăiați jumătete de rondele subțiri, ceapa tăiată mărunt. Când găina este fiartă pe jumătate, se adaugă 1 orezul și roșiile, curățate de coajă și tăiate bucățele. După ce a fiert se adaugă borsul clocotit, frunzele de leuștean, pătrunjel și mărar, tăiate mărunt. Înainte de a se servi, se drege cu două gălbenușuri și smântână.

vineri, 16 iulie 2021

Ciorbă de lobodă

Ingrediente

500 g lobodă, 1 l borș, 1 ceapă, piper, 3-4 căței de usturoi, leuștean, 1 gălbenuș, 100 ml de smântână, 1 linguriță "Vegeta", 1 vârf de cuțit piper măcinat, 2-3 linguri ulei, sare.

Mod de preparare

Se spală bine loboda, în 2-3 ape reci, se rup frunzele și vârfurile tinere, se taie și se pune loboda împreună cu ceapa tocată în doi litri de apă clocotită. Se lasă să fiarbă la foc potrivit 30 de minute. Se adaugă o  linguriță de "Vegeta", un vârf de cuțit de piper măcinat și cele 2-3 linguri de ulei. Se acrește cu borșul fiert separat și se pune sare după gust. Se drege cu smântână, gălbenuș și mujdeiul din 3-4 căței de usturoi. Se adaugă leuștean verde, tocat mediu.

joi, 15 iulie 2021

Ciorbă de miel cu măcriș

Ingrediente

500 g carne de miel, 300 g frunze de măcriș, 1 ceapă mijlocie, 1 gălbenuș, 100 ml smântână, 25 g orez, tarhon, leuștean, pătrunjel, sare.

Mod de preparare

Carnea se pune în 2 l de apă rece, împreună cu ceapa tăiată mărunt și o linguriță rasă cu sare și se lasăsă fiarbă circa 50 de minute. Măcrișul (numai frunzele, fără codițe) se spală în 2-3 ape. Se ia câte un mănunchi și se taie în felii mai late. Se adaugă în ciorbă și se lasă să fiarbă încă 30 minute. Odată cu măcrișul, se pune și orezul. Când toate sunt fierte, se sărează după gust și, dacă este prea acră, se mai adaugă puțină apă. Se ia de pe foc și se drege cu smântână și gălbenuș. Se adaugă frunzele de tarhon, leuștean și pătrunjel, tocate mediu.

miercuri, 14 iulie 2021

Borș cu carne de vită și tarhon

Ingrediente

1 kg piept de vită, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 țelină, 1 ceapă albă, 2 linguri de orez, 1 gălbenuș, 100 ml smântână, puțin ulei, 1 litru borș, frunze de tarhon, cozi de ceapă verde, sare.

Mod de preparare

Se spală carnea, se taie în bucăți și se pune la fiert în 3 l de apă. Se ia spuma și se adaugă puțină sare. Zarzavaturile bine spălate, tocate mărunt (sau date prin răzătoarea mare), călite în ulei timp de două minute, se adaugă în vasul cu carne. Se lasă să fiarbă încet, în vas acoperit. Când carnea este aproape gata, se pune orezul și se amestecă repede, ca să nu se lipească de fundul vasului. Se acrește cu borșul fiert separat, și se lasă să clocotească împreună câteva minute, se pune tarhonul, tocat fin, cozile de ceapă verde, tăiate fin, și se acoperă vasul, luându-l de pe flacără. Se drege cu gălbenuș de ou și smântână proaspătă.

marți, 13 iulie 2021

Ciorbă de vițel

Ingrediente

500 g carne de vițel, 2-3 oase, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 rădăcină pătrunjel, 1 ceapă, ½ rădăcină țelină, 1 ceașcă orez, 2 ouă, zeamă de lămâie, sare, 3 l apă, frunze de leuștean, mărar și pătrunjel.

Mod de preparare

Se spală oasele și se fierb două ore, după care se strecoară zeama și se pune din nou la fiert. Se spală carnea de vițel, se taie în bucăți potrivit de mari și se pune în zeama în care au fiert oasele. După ce a dat în câteva clocote, se ia spuma, se adaugă ceapa tocată mărunt și zarzavatul curățat, spălat și tăiat foarte subțire. Se lasă să fiarbă la foc domol ½ -1 oră, în vasul acoperit cu capac. Când carnea este fiartă, se adaugă orezul, fiert separat și limpezit cu apă rece. Se drege cu gălbenușurile de ou și se adaugă zeama de lămâie, dizolvată în puțină apă. Se sărează după gust. Se servește cu verdeața tocată fin.

luni, 12 iulie 2021

Ciorba țărănească de vită

Ingrediente

500 g carne de vită, 2 cepe, 2 morcovi, 1 fir praz, 1 păstârnac, 1 rădăcină de pătrunjel, ½ rădăcină țelină, 2 cartofi, 2 roșii, ½ lingură bulion, 2 l apă, sare, frunze de pătrunjel și leuștean, 500 ml zeamă de varză, 2 linguri orez.

Mod de preparare

Se spală carnea, se taie în bucăți potrivite și se așează într-o oală cu apă și sare. Când începe să clocotească, se scoate spuma de mai multe ori, până când nu se mai formează, apoi se adauga o parte de sare. Se curăță zarzavatul, se spală, se taie mărunt (sau se rade pe răzătoarea mare), după care se pune în ciorbă. Când carnea și zarzavatul sunt aproape fierte, se adaugă orezul. Duipă 10 minute se adaugă roșiile, curățate de pieliță, de sâmburi și taiate felii. Se pune bulionul, dizolvat într-o lingură cu supă. Se lasă să mai fiarbă 10-15 minute. Separat, se fierbe într-un vas zeama de varză și, când clocotește, se toarnă prin strecurătoare în oala cu ciorbă. După ce ciorba a mai dat câteva clocote, se potrivește, după gust, cu sare și acreală. Când este gata, se adaugă frunzele de leuștean, de pătrunjel și de marar tocate mărunt.

duminică, 11 iulie 2021

Ciorbă țărănească de porc

Ingrediente

300-400 g carne de porc mai grasă, 2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 țelină, 1 ceapă mijlocie, 1-2 ardei grași, 3 roșii, 2 cartofi mijlocii, 1 lingură mazăre boabe, 10-12 păstăi de fasole verde, frunze de leuștean, pătrunjel și mărar, 2 linguri de ulei, sare, piper, zeamă de lămâie (opțional).

Mod de preparare

Ciolanul de porc proaspăt se pune la fiert în 2 l de apă rece, cu o linguriță rasă de sare. Se lasă să fiarbă circa o oră la foc mijlociu, ca să nu se tulbure supa. Zarzavatul și ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc timp de două minute cu două linguri de ulei și se adaugã în supă, împreună cu fasolea, ruptă în bucăți. După circa 30 de minute, se adaugă mazărea. Când carnea și zarzavatul sunt bine fierte, se pun cartofii - tăiați în cuburi mici -, ardeii grași – tăiați în felii subțiri - și roșiile, tăiate în felii de 2 cm grosime. Se lasă să fierbă încă 15 minute, ca să se înmoaie cartofii, și se sărează și piperează, după gust. Se lasa să mai fiarbă câteva clocote, apoi se ia de pe foc și se aromeazã cu frunzele de leuștean, pătrunjel și mărar, tocate mediu. Se servește nedreasă. Se poate acri cu zeamă de lămâie.

sâmbătă, 10 iulie 2021

Ciorbă de fasole verde cu ciolan afumat, cu sos românesc

Ingrediente

1 kg ciolan sau carne afumatã (cu mai mult os), 500 g fasole verde, 500 g suc de roșii, 1 ceapă mijlocie, o linguriță cu vârf făină, 100 ml smântână, frunze de pătrunjel și țelină, 1 ramură mică de cimbru, 2 linguri ulei sare.

Mod de preparare

Carnea se pune la fiert în 3 l apă rece și, după circa o oră, când carnea s-a fiert pe jumătate, se adaugă păstăile de fasole, curățate și rupte în câte 2-3 bucăți, și ceapa, tăiată mărunt. După ce au fiert carnea și fasolea, se adaugă sucul de roșii și ramura mică de cimbru. Făina se rumenește într-o tigăiță fără grãsime, până ce capătă culoarea maro deschis, amestecând mereu, la foc mic (nu direct pe flacără), altfel se va arde repede. Se ia de pe foc, se pun două linguri cu ulei și o linguriță cu ceapă rasă fin sau tăiată mărunt, se amestecă de câteva ori, ca să se încorporeze făina în grăsime, se adaugă câte puțină ciorbă fierbinte, amestecînd bine să nu se formeze cocoloașe, se adaugă în restul de ciorbă, se amestecă și se lasă să fiarbă câteva clocote, ca să se lege cu făina, apoi se ia de pe foc. Smântâna se bate bine cu o lingură de apă rece, se diluează cu puțină ciorbă fierbinte și apoi se amestecă cu restul de ciorbă. Nu se mai fierbe. Se sărează și se aromează cu frunze de pătrunjel și țelină. Se poate pregăti la fel și fără carne.

vineri, 9 iulie 2021

Ciorbă de fasole boabe

Ingrediente

500 g fasole boabe, 2 cepe, 2 morcovi, 1 rădăcină de țelină, 3 roșii proaspete, 2 linguri bulion de roșii (opțional), 100 ml ulei, 5 g sare de lămâie, 2-3 tulpine de țelină, 1 praf de supă de vită), 2 legături de leuștean verde, 1 legătură pătrunjel verde, sare și piper după gust.

Mod de preparare

Fasolea boabe se alege de impurități, se spală și se lasă în apă rece circa 12 ore. Morcovii, ceapa, rădăcina și tulpina de țelină, se curăță, se spală și se taie mărunt. Frunzele de pătrunjel și leuștean verde se spală și se taie - mediu, respectiv mărunt. Roșiile se spală și se taie în sferturi de felii mai groase. Fasolea se fierbe în apă. După 15 minute de fierbere, se îndepărtează apa, se înlocuiește cu altă apă fiartă și se continuă fierberea. Se călește în ulei ceapa, țelina și morcovii. Se adaugă peste ele roșiile. Când fasolea este pe jumătate fiartă se adaugă călitura, praful de supă, sare și piper. La urmă se adaugă o legătură de leuștean, tocat mărunt, și pătrunjelul verde, tocat mediu, și se mai fierbe încă 2-3 minute. Se pot adăuga, odată cu praful de supă, 2 linguri de bulion de roșii. Se servește fierbinte, cu restul de leuștean verde tocat, presărat deasupra.

joi, 8 iulie 2021

Mâncare de spanac cu carne

Ingrediente

300-400 g carne, 50 ml ulei, 1 ceapă, 4-6 căței de usturoi, 1 kg spanac, 20 g făină, 250 ml suc de roșii (sau pastă de roșii), sare.

Mod de preparare

Ceapa, tăiată mărunt, se călește un minut, în tot uleiul, se adaugă carnea, care se înăbușă timp de 10 minute, acoperită, la foc mic, apoi se stinge cu jumătate din cantitatea de suc de roșii și jumătate de linguriță cu sare. Carnea se fierbe la foc mic (sau se dă la cuptor), tot acoperită, adăugând câte puțină apă, până când se înmoaie bine. Se toarnă restul de suc de roșii și se pune spanacul, curățat și spălat. La început, spanacul are volum mare, dar va scădea imediat și va lăsa multă apă. Nu se mai adaugă apă. Se amestecă și se lasă să fiarbă, acoperit, circa 20 de minute, ca să se înmoaie bine, fără să se terciuiască. După ce a fiert, rămâne puțin sos. Se servește ca atare, fără să se lege cu făina. Dacă are mai mult sos, se freacă o linguriță rasă cu făină cu o lingură de apă rece și se amestecă de câteva ori cu spanacul, în timp ce acesta fierbe în clocote. Cratița se ia de pe foc și se sărează, după care se adaugă usturoiul, tăiat mărunt.

miercuri, 7 iulie 2021

Clătite umplute cu ciuperci

Ingrediente

Pentru clătite: 2 ouă, 2 căni lapte, ½  cană făină, praf de copt, 1 lingură zahăr, 1 vârf de cuțit sare, 1 ceșcuță ulei.

Pentru umplutură: 500 g ciuperci, 1 ceapă, 50 ml ulei, 50 ml vin, 1 foaie dafin, 200 ml smântână, 50 g parmezan sau cașcaval ras, frunze de mărar și pătrunjel, piper, sare.

Mod de preparare

Se prepară compoziția pentru clătite din două ouă, lapte, zahăr, făină și praf de copt. Se prăjesc clătitele, de preferabil într-o tigaie tefal, cu foarte puțin sau deloc ulei. Pe măsură ce s-au copt, clătitele se pun pe un platou, acoperit, care se așează pe un vas cu apă fierbinte, păstrându-le calde. Ceapa, tăiată mărunt, se călește un minut în ulei, se adaugă ciupercile, bine spălate și tăiate felii, o jumătate de liguriță cu sare, un vârf de cuțit cu piper, foaia de dafin și vinul. Se călesc, acoperite, până când scade apa ce o lasă și se înmoaie. Dacă este nevoie, se adaugă câte puțină apă, până când se fierb bine. Când sunt gata, trebuie să fie bine scăzute. Cratița se ia de pe foc, se adaugă frunzele de mărar și pătrunjel, tocate mărunt, și smântâna, și se amestecă bine. Clătitele, păstrate calde, se umplu cu această compoziție, și se împachetează ca sarmalele. Se așează într-un vas termorezistent, uns cu unt și se presară cu cașcaval. Vasul se introduce în cuptor cu 10 minute înainte de servirea clătitelor.


marți, 6 iulie 2021

Clătite umplute cu carne și spanac

Ingrediente

Pentru clătite: 2 ouă, 2 căni lapte, ½  cană făină, praf de copt, 1 lingură zahăr, 1 vârf de cuțit sare, 1 ceșcuță ulei.

Pentru umplutură: 150 g carne tocată (din resturi de friptură sau carne fiartă), 500 g spanac, 100 g brânză telemea, 100-200 ml smântână, 1 ou, 50 g parmezan sau cașcaval ras, 150 ml suc de roșii, 50 g unt, 1 vârf de cuțit piper, frunze de mărar și pătrunjel.

Mod de preparare

Se prepară compoziția pentru clătite din două ouă, lapte, zahăr, făină și praf de copt. Se prăjesc clătitele, de preferabil într-o tigaie tefal, cu foarte puțin sau deloc ulei. Pe măsură ce s-au copt, clătitele se pun pe un platou, acoperit, care se așează pe un vas cu apă fierbinte, păstrându-le calde. Spanacul fiert, trecut prin mașina de tocat, împreună cu carnea, se amestecă cu brânza telemea rasă, smântâna, oul întreg, un vârf de cuțit cu piper, frunzele de mărar și de pătrunjel, tocate mărunt. Cu această compoziție se umplu clătitele, păstraste calde, se împachetează ca sarmalele și se așează într-un vas rezistent la foc. Se stropesc cu sucul de roșii și se presară cu cașcavalul ras. Vasul se introduce în cuptor cu 10-15 minute înainte de servirea clătitelor.

luni, 5 iulie 2021

Clătite

Ingrediente

100 g făină, 300 ml lapte, 1-2 ouă, 1 lingură rom, 2-3 linguri ulei, ½ linguriță sare, coajă de lămâie.

Mod de preparare

Într-o oală de 1 litru, se pun gălbenușul, untdelemnul, romul, sarea, 50 ml lapte, coaja de lămâie (facultativ) și se bat cu lingura ca să se amestece. Se adaugă făina, se amestecă bine și se freacă cu lingura până compoziția nu mai are cocoloașe. Se subțiazã cu restul de lapte, turnat câte puțin la început, amestecând bine de fiecare dată, până când se omogenizează compoziția; după aceea, se poate pune mai mult lapte deodată. Laptele se poate înlocui, total sau pe jumătate, cu sifon. Albușul se bate spumă tare și apoi se amestecă puțin cu compoziția, care va deveni spumoasă și mai groasă; romul o va menține spumoasă până la sfârșit și clătitele vor fi foarte fragede. Zahăr nu se pune în compoziție deoarece se caramelizează repede și se vor lipi de tigaie. Pentru prima clătită care se coace, tigaia trebuie să se ungă bine pe toată suprafața. Clătitele se coc în tigaie obișnuită, sau în tigaie de teflon. Într-o căniță se pun 2-3 linguri cu ulei, în care se ține o pensulă.Tigaia se înfierbântă goală, 3-4 minute, la foc mijlociu (la aragaz se pune un disc subțire peste flacără, sub tigaie). Apoi tigaia se ridică și se unge, cu pensula înmuiată în ulei, pe toată suprafața și se mai pune o secundă pe foc; se ia din compoziție cu polonicul circa 50 ml (pentru o tigaie mijlocie) și se toarnă compoziția în tigaie, acoperind-o cu un strat subțire (înclinând-o printr-o mișcare de rotire, ca să curgă compoziția pe toată suprafața ei). Tigaia se așează pe foc, lăsând-o până se încheagă bine compoziția și se rumenește pe margini; se trece, apoi, cu lopățica de lemn pe sub clătită, de jur imprejur, desprinzând-o de tigaie până la mijloc. După ce s-a rumenit pe partea de dedesupt, se introduce lopățica din lemn sub clătită, chiar la mijlocul ei, și se intoarce pe partea cealaltă care se va coace, la rândul ei, până când se va rumeni. Dacă clătita s-a prins de tigaie, se va trece pensula pe marginea tigaii, pe lânga clătită, ca să se scurgă puțin ulei sub ea, unde este necesar să se dezlipească. Pe măsură ce s-au copt, clătitele se pun pe un platou, acoperit, care se așează pe un vas cu apă fierbinte, păstrându-le calde.

duminică, 4 iulie 2021

Blinele

Ingrediente

200 g făină de grâu, 200 g făină de secară, 15 g drojdie, 3 ouă, 30 g smântână, 40 g unt, sare.

Mod de preparare

Într-o cratiță se pune făina de grâu, se face o gropiță în mijloc, în care se va pune drojdia, dizolvată în apă caldă. Totul se amestecă, după care se acoperă cu un șervet curat și se lasă la cald, circa 2 ore (în acest timp, aluatul va trebui să crească înca o dată cât a fost). Când a crescut bine, se adaugă făina de secară, gălbenușurile, smântâna, sarea și albușurile bătute spumă, și se amestecă. Se lasă apoi să se odihnească încă 20 de minute. Se încinge puțin unt într-o tigaie, se ia cu lingura din aluat și se prăjesc clătite, mai groase decât cele obișnuite. Blinelele se servesc, de obicei, cu smântână și pește afumat.

sâmbătă, 3 iulie 2021

Limbă de porc cu maioneză

Ingrediente:

2 limbi de porc mari, 6-8 castraveciori murați, 2 ouă, 200 ml ulei, 2 linguri muștar iute pentru maioneză, sare, piper.

Mod de preparare

Limba de porc se spală foarte bine, se fierbe în oala sub presiune, se curăță bine de pielițele de deasupra și se taie în cubulețe mici de circa 3-4 mm. Se taie și castravetii murați în cubulețe de aceeași mărime și se lasă la scurs. Se prepară o maioneză din două gălbenușuri, ulei și o linguriță cu muștar (ca să nu se taie). Dacă, la un moment dat, maioneza devine prea groasă, se diluează cu două linguri cu zeamă de lămâie. Având grijă ca toate ingredientele să fie bine scurse, se amestecă, se potrivește de sare și piper și se dă la rece. Dacă limba și murăturile nu sunt bine scurse, pe fundul castronului se va aduna zeamă, pentru ca niciunul dintre ingrediente nu o reține și salata va fi inestetică.

vineri, 2 iulie 2021

Salată de carne de vită și castraveți

Ingrediente

500 g carne de vită fiartă, castraveți acri, 2-3 cepe, 300 g cartofi fierți, 200 g maioneză, 20 g pastă de roșii, 3-4 ouă fierte, 2-3 roșii, 1 gogoșar (proaspăt sau murat), 10-15 măsline.

Mod de preparare

Carnea fiartă se taie în cuburi mici. La fel și castravetii, ceapa si cartofii. Se pune totul într-un castron și se amestecă, adăugând maioneza, pasta de roșii și, după gust, sare, piper, puțin zahăr și muștar. Se așează în salatieră sau pe un platou și se decorează cu felii de ouă fierte, roșii, gogoșari și măsline.

joi, 1 iulie 2021

Salată de cașcaval, salam și șuncă

Ingrediente

2 morcovi, 500 g cascaval, 200 g șuncă fiartă tăiată felii, 100 g salam feliat subțire, 2 lingurițe oțet, 4 linguriță ulei, piper negru măcinat, 1 salată mare verde, 2 ouă fierte tari, sare.

Mod de preparare

Morcovii se taie bucăți și se fierb în apă sărată clocotită, apoi se scot cu lingura pe sită și se scurg. Cașcavalul, șunca fiartă și salamul se taie în felii subțiri. Morcovul, cașcavalul, șunca și salamul se pun într-un castron și se amestecă. Din otet, ulei, sare și piper se prepară un sos marinat, cu care se marinează salata și se lasă două ore să se întrepătrundă bine. Se desfac frunzele de la salată și se așează pe o tavă. Bucățile de morcovi, feliile de cașcaval, salam și șuncă se aranjează pe frunzele de salată. Se curăță ouăle, se taie fiecare în opt felii, în lungime, și se ornează salata cu ele.