Fructele de soc nu sunt otrăvitoare și se pot prepara sub formă de gem, dulceață sau sirop. Fructele de soc sunt niște bobițe cu culori de la verde spre roșu și negru. Cele coapte sunt cele închise la culoare (Holunderbeeren în limba germană și elderberries în limba engleză). Fiind deosebit de perisabile, ele fermentează foarte repede mai ales datorită căldurii. Perioada în care se coc fructele de soc este sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Dulceața din boabe de soc este ușor acrișoară și se aseamănă cu cea de afine.
5 borcane de 320 g cu dulceață din fructe de soc
Ingrediente
1 kg fructe de soc, 850 g zahăr, 60 ml apă, zeama de la 1
lămâie, vanilie (½ păstaie sau 2 plicuri zahăr vanilat)
Fructele de soc se desprind cu grijă de pe ciorchini. Se
păstrează doar fructele intacte și coapte (roșu închis sau negre) și se scot cele
verzi sau uscate. Se spală bine fructele, în mai multe ape, și se lasă la scurs
într-o strecurătoare. Se face un sirop din zahăr, apă și zeama stoarsă de la o
lămâie.Se lasă să fiarba aproximativ 5 minute împreună cu vanilia (zahărul
vanilat). Se adaugă apoi fructele de soc și se lasă să clocotească timp de 3
minute. Se culege spuma de la suprafață. Se ia cratița de pe foc și se acoperă
cu un ștergar umed. Se lasă totul la răcit. În acest timp fructele absorb
siropul din jur, devin grele și se lasă la fund. După câteva ore (sau a doua
zi) se scoă fructele cu o paletă. Se scurg bine de sirop. Siropul se pune din
nou la fiert până se îngroașă un pic. Când siropul are consistența mierii (darn
u caramelizat) se adaugă din nou fructele în el și se mai lasă la fiert 2-3
minute (calculate din momentul în care dulceața ajunge din nou la fierbere). Din
nou se acoperă cratița cu un stergar ud și se lasă la răcit. După răcirea
completa, dulceața de fructe de soc poate fi pusă în borcane și se strâng bine
capacele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu