Ingrediente
500 g de făină, 400 g unt proaspăt, ½ lămâie, ½ pahar apă, ½ linguriță sare.
Mod de
preparare
Se cerne făina și se împarte în două părți egale. Una din părți se amestecă pe scândura de aluat cu unt și se întinde în formă de pătrat, având grosimea de 1,5 - 2 cm. Aluatul obținut se pune pe o farfurie și se dă la rece. În cealaltă parte se toarnă o jumătate de pahar cu apă, se stoarce zeama de lămâie (sau sare de lămâie dizolvată în puțină apă) și se adaugă sare. Se frământă, se adună în formă de minge, se acoperă cu un șervet și se lasă să se odihnească 20-30 minute. Apoi, se întinde, în așa fel încât să se obțină o fâșie de două ori mai lată și ceva mai lungă decât bucata de aluat cu unt care a fost pusă pe farfurie, la rece. Aluatul preparat cu unt se pune în mijlocul aluatului întins, se întorc marginile și se împăturește. În felul acesta aluatul cu unt se va gasi ca într-un plic. Se presară masa cu făină și se întinde aluatul (plicul) într-o fâșie lată de 20-25 cm și groasă de aproximativ 1 cm. Aluatul se împăturește cu grijă în patru, se așează pe o tavă și se lasă 30-40 minute la rece. După ce s-a răcit, aluatul se întinde din nou, se împăturește la fel, în patru, și se ține la rece. Aceeași operație se repetă și a treia oară. După aceea, aluatul se întinde și se prepară din el pateuri, bușeuri și altele. Resturile de aluat rămase de la prepararea pateurilor se adună într-o minge, fără să se frământe, iar după ce se ține câtva timp la rece, aluatul se întinde și se fac din el pateuri, coșulete etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu