Ingrediente
300 ml lapte integral, 2 linguri unt nesărat, 3
linguri făină, 3 linguri cimbru proaspăt, 1 pâine normală întreagă, 3
linguri muștar Dijon, 340 g șuncă afumată feliată, 450 g brânză
Gruyere, 120 g parmezan ras, sare și piper după gust
Mod de
preparare
Se preîncălzește cuptorul la treapta cea mai mare, cu
grilajul poziționat la locul al treilea de jos. Se înfierbântă laptele
într-o cratiță, la foc mic spre mediu – pentru aproximativ 5 minute. Într-o
altă cărticioară, la foc mic, se topește untul. Se adaugă peste el făina și se amestecă
bine, să se omogenizeze, timp de 2 minute. Se adaugă jumătate din frunzele de
cimbru, se amestecă, apoi se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă
la foc mic timp de 2 minute, amestecând, din când în când, să nu se prindă. Se
ia de pe foc și se adaugă 1 linguriță cu sare și jumătate de linguriță de
piper.
Se taie crusta de deasupra pâinii. Se taie pâinea pe
orizontală, dintr-un cap în celălalt. Se umple pâinea cu muștarul, șunca
și jumătate din cantitatea de brânză Gruyere. Se pune pe o tavă tapetată cu
hârtie de copt. Se bagă în cuptorul încins și se lasă până se topește brânza și
devine rumen-aurie. Se scoate din cuptor. Se aprinde flacăra din partea
superioară a cuptorului sau se ridică grilajul pe treapta de mijloc. Se toarnă sos
peste stratul de brânză rumenită. Apoi se presară și restul de brânză rămasă
(inclusiv parmezanul). Se lasă la cuptor pentru aproximativ 6 minute. Se scoate
din cuptor, se râșnește piper proaspăt deasupra și restul de cimbru rămas. Se
servește după 5-10 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu