miercuri, 31 martie 2021

Croque Monsieur

Ingrediente

300 ml lapte integral, 2 linguri unt nesărat, 3 linguri făină, 3 linguri cimbru proaspăt, 1 pâine normală întreagă, 3 linguri muștar Dijon, 340 g șuncă afumată feliată, 450 g brânză Gruyere, 120 g parmezan ras, sare și piper după gust

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la treapta cea mai mare, cu grilajul poziționat la locul al treilea de jos. Se înfierbântă laptele într-o cratiță, la foc mic spre mediu – pentru aproximativ 5 minute. Într-o altă cărticioară, la foc mic, se topește untul. Se adaugă peste el făina și se amestecă bine, să se omogenizeze, timp de 2 minute. Se adaugă jumătate din frunzele de cimbru, se amestecă, apoi se adaugă treptat laptele, amestecând continuu. Se lasă la foc mic timp de 2 minute, amestecând, din când în când, să nu se prindă. Se ia de pe foc și se adaugă 1 linguriță cu sare și jumătate de linguriță de piper.

Se taie crusta de deasupra pâinii. Se taie pâinea pe orizontală, dintr-un cap în celălalt. Se umple pâinea cu muștarul, șunca și jumătate din cantitatea de brânză Gruyere. Se pune pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se bagă în cuptorul încins și se lasă până se topește brânza și devine rumen-aurie. Se scoate din cuptor. Se aprinde flacăra din partea superioară a cuptorului sau se ridică grilajul pe treapta de mijloc. Se toarnă sos peste stratul de brânză rumenită. Apoi se presară și restul de brânză rămasă (inclusiv parmezanul). Se lasă la cuptor pentru aproximativ 6 minute. Se scoate din cuptor, se râșnește piper proaspăt deasupra și restul de cimbru rămas. Se servește după 5-10 minute.

marți, 30 martie 2021

Croque Madame

Ingrediente

8 felii pâine de sandvişuri, 200 g caşcaval, 4 ouă, 4 felii şuncă, 50 g unt, sare şi piper.

Mod de preparare

Se ung cu unt toate feliile de pâine și apoi se așează peste 4 dintre ele câte o felie de cașcaval, una de șuncă, altă felie de cașcaval și apoi una de pâine cu partea unsă cu unt spre interior. Se dau feliile de pâine astfel „umplute” la cuptor timp de 10 minute, pâna ce se rumenesc. Între timp, într-o tigaie care nu se lipește se prăjesc ouăle ochiuri moi. Se servește pâinea cu ouă deasupra și presărate cu sare și piper negru măcinat.

luni, 29 martie 2021

Sandwitch-uri cu șuncă și cașcaval

Ingrediente

300 g Schwaitzer, 6 felii șuncă, 12 felii pâine toast, unt, 200 g smântână.

Mod de preparare

Pe o tavă se pune o folie de aluminiu, pe care se pun 6 felii de pâine. Fiecare felie se unge cu unt și peste se pune o felie subțire de Schwaitzer și o felie de șuncă, ambele tăiate exact pe forma feliei de pâine. Se pune și a doua felie de pâine. Separat, Schwaitzerul care a mai rămas se rade și se amestecă cu smântâna. Această compoziție se pune peste sandwitch-urile din tavă și se pune tava la cuptor până când se rumenesc.

duminică, 28 martie 2021

Salată de ouă cu sos de muștar

Ingrediente

4 ouă, 1 legătură ceapă verde, 1 legătură ridichi, sos de muștar (ulei, oțet, sare, piper), sare, piper.

Mod de preparare
Ouăle răscoapte se taie în sferturi și se așează într-o salatieră, peste foi de salată de lăptuci. Se adaugă ceapa verde, tăiată în bucăți cam de 1 cm și ridichi de lună. Peste ele se toarnă un sos preparat din muștar, ulei, oțet, sare și piper.

sâmbătă, 27 martie 2021

Supă de porumb

Ingrediente

1 conservă de porumb, 2 roșii, 1 ceapă, 500 ml supă de legume, piper, sare, ulei de măsline, crutoane, unt (opțional).

Mod de preparare

Jumătate din cantitatea de porumb se face piure. Roșiile se opăresc și se taie bucățele. Ceapa se toacă și se călește câteva minute, împreună cu roșiile opărite bucățele. Se adaugă cealaltă jumătate din cantitatea de porumb boabe, supa de legume și piureul de porumb. Se lasă să dea un clocot, se condimentează cu sare și piper după gust.

Mod de servire

Se servește cu crutoane călite în ulei de măsline (sau unt).

vineri, 26 martie 2021

Cremă Zabaglione

Ingrediente

6 ouă, 250 g zahăr, 1 pahar rom.

Mod de preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se pun gălbenușurile cu zahărul și romul într-o cratiță, pe foc potrivit. Se amestecă încontinuu cu o lingură de lemn până se îngroașă crema, după care se retrage de pe foc crema și se adaugă cele 6 albușuri, bătute spumă. Se amestecă repede.

joi, 25 martie 2021

Salată roșie cu iaurt

Ingrediente

2 roșii bine coapte, 1 gogoșar mare, 1 ardei capia, 2-3 ardei foarte iuți, 1 lingură ulei (măsline sau floarea soarelui), 200 g iaurt degresat, sare, piper.

Mod de preparare

Roșiile se taie clini, gogoșarul și ardeii se taie cubulețe. Se amestecă cu uleiul, sarea și piperul. La servire se adaugă iaurtul.

Mod de servire

Se servește ca aperitiv sau cină. Ideală pentru diete, conține numai 25 calorii.

miercuri, 24 martie 2021

Pui în sos de soia cu ketchup

Ingrediente

4-5 fileuri de piept de pui fără grăsime, 1 cană sos de soia, 1 cană  ketchup, piper, chilli (opțional), frunze de pătrunjel.

Mod de preparare

Se amestecă sosul de soia cu ketchup-ul într-o oală, la foc mic, după care se introduce pieptul de pui, se pune piper și chilli, după gust. Se lasă la fiert aroximativ 30 de minute (sau până când este pieptul de pui fiert). Se servește cald, decorat cu frunze de pătrunjel, cu o garnitură de orez cu ciuperci.

marți, 23 martie 2021

Ciorbă de porc “a la grec”

Ingrediente

500 g carne de porc, 3 morcovi, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 țelină, 2 cepe, 50 ml ulei, 50 g orez, 2 ouă, 4 lămâi, 250 g smântână, 1 legătură pătrunjel (sau leuștean), sare, piper.

Mod de preparare

Se spală carnea, se taie în cuburi și se pune la fiert în 2,5 l de apă rece. Se spumează. Se curăță și se spală legumele. Se taie mărunt ceapa. Restul legumelor se taie în cubulețe. Se alege și se spală orezul. După ce carnea a fiert 30 de minute, se călește înăbușit ceapa, în ulei încins, și se adaugă în oala cu ciorbă, împreună cu restul de legume. Se lasă să fiarbă la foc mediu. După 10 minute, se adaugă orezul și, după alte 10 minute, se pune sare și piper, după gust. Se ia de pe foc, se toarnă smântâna, amestecată, în prealabil, cu gălbenușurile și cu un polonic cu ciorbă. Se amestecă, se toarnă zeama de lămâie și se presară cu verdeața tocată mărunt.

luni, 22 martie 2021

Ciorbă de pipote și inimi

Ingrediente

300 g pipote și inimi de pui, 1 ceapă, 1 morcov, ½ țelină, 2 linguri orez, 1 cană borș, 1 lingură pastă de roșii, frunze de pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare

Se spală inimile și pipotele, se curăță și se pun la fiert cu puțină sare. Se spumează și se pune zarzavatul, tăiat mărunt. Când legumele sunt pe jumătate fierte, se adaugă orezul și, la final, pasta de roșii. Se condimentează cu sare și piper, după gust. Se adaugă verdeața, tocată mărunt și borșul, care a fost fiert separat.

duminică, 21 martie 2021

Ciorbă de pasăre cu usturoi

Ingrediente

600 g carne de pasăre, 2 cepe, 1 morcov, 1 rădăcină de pătrunjel, 50 g orez, 1 lingură făină, 200 g smântână, 1 legătură verdeață (leuștean sau pătrunjel), 1 căpățână de usturoi, 2 ouă, ½ lămâie, sare, piper.

Mod de preparare

Se porționează carnea și se pune la fiert în apă cu sare. Se spumează. Se adaugă ceapa, tăiată mărunt, zarzavatul, tăiat peștișori, și orezul. Când carnea și zarzavatul sunt fierte, se ia vasul de pe foc.. Se amestecă gălbenușurile cu făina, mujdeiul de usturoi și zeama de lămâie. Se adaugă smântâna, și se subțiază amestecul cu puțină zeamă din ciorbă. Se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă în ciorbă. Se potrivește, după gust, cu sare și piper, și se pune din nou pe foc pentru câteva clocote. Se presară verdeață, tocată mărunt. Opțional, se poate servi cu smântână.

sâmbătă, 20 martie 2021

Supă de usturoi cu verdeață

Ingrediente

2 căpățâni de usturoi (24-30 căței de usturoi), 1 morcov, 1 păstârnac, 1 ceapă, 1 țelină mică, 1 legătură de frunze de pătrunjel, 1 legătură de frunze de țelină, ulei, sare.

Mod de preparare

Se taie legumele în bucăți mari și se pun la fiert, la foc mic, în apă cu sare. Se curăță căpățânile de usturoi de cojile de pe exterior, se taie la vârf, se învelesc în folie de aluminiu și se coc la 250 de grade, 40-45 de minute, până când miezul devine auriu. Se decojesc cățeii. Se amestecă cu ulei și sare până se obține o pastă omogenă. Se adaugă pasta în apa în care fierb legumele. După ce legumele au fiert, se adaugă verdeața tocată și se ia oala de pe foc.

Supă de ciuperci

Ingrediente

200 g ciuperci, 1 ceapă, 1 morcov, 1 păstârnac, 1 șelină mică, 1 lingură semințe de chimen, 1 lingură făină, 3 linguri ulei, 1 legătură mărar verde, sare, piper.

Mod de preparare

Se curăță zarzavatul, se spală, se dă prin răzătoarea mare și se călește 5 minute în ulei, împreună cu chimenul. Se adaugă făina și se călește încă 1 minut. Se toarnă 2 l de apă caldă, se pune sare și se lasă totul să fiarbă 15 minute. Se adaugă ciupercile tăiate și se lasă la fiert până se pătrunde bine. Se adaugă sare și piper, după gust, se adaugă mărarul tocat și se ia oala de pe foc.

Borș de ciuperci

Ingrediente

250 g ciuperci, 1 ceapă, 1 cartof, 1 morcov, 1 ardei gras, 1 legătură de leuștean, 1 l borș, 2 linguri ulei, sare, piper, rântaș (opțional): 1 ceapă, ulei, 25 g făină, apă.

Mod de preparare

Se curăță legumele, se toacă ceapa mărunt, se taie morcovul și cartoful în cubulețe, și ardeiul gras în feliuțe. Se călesc legumele în uleiul încins, se stinge cu apă și se lasă să fiarbă. Se spală și se curăță bine ciupercile, apoi se adaugă și ele în oală, împreună cu un praf de sare și piper, după gust. Când toate legumele sunt fierte, se adaugă borșul cald și se mai lasă sa dea câteva clocote. După ce se stinge focul, se pune leușteanul, tocat nu foarte mărunt. Opțional, se poate adăuga un rântaș făcut dintr-o ceapă călită în puțin ulei și 25 g de făină stinsă cu apă.

Biban cu legume

Ingrediente

4 fileuri de biban, 2 cepe, 1 ardei gras roșu, 1 ardei gras galben, 5-6 ciuperci proaspete, 2 roșii mari, 1 lămâie, 1 morcov, 2-3 linguri ulei de măsline, busuioc, oregano, sare, piper.

Mode de preparare

Se curăță legumele. Se taie ceapa - solzișori, ardeiul – fâșii, morcovul – rondele și ciupercile – felii și se călesc puțin în uleiul încins. Se adaugă roșiile, tăiate în cubulețe și se continuă călirea încă 2-3 minute. Se pune sare și piper, după gust, și se așează legumele într-o tavă de Jena, în uleiul în care s-au călit. Peste acest pat de legume se așează fileurile condimentate, se toarnă puțin ulei și puțină zeamă de lămâie. Deasupra se așează rondele de lămâie și se acoperă tava cu hârtie de copt. Se coace o jumătate de oră, la foc mediu, apoi se scoate hârtia și se mai lasă încă 10 minute la cuptor.

vineri, 19 martie 2021

Supă cremă de morcovi

Ingrediente

500 g morcovi, 2 cepe, 1 rădăcină de pătrunjel (sau păstârnac), 1 țelină, 1 ardei iute, 2-3 fire de ceapă verde, 1 lingură ulei de măsline, sare, 50-75 g orez (opțional).

Mod de preparare

Se pun la fiert morcovii, tăiați rondele, țelina și pătrunjelul (sau păstârnacul), tăiate cubulețe. Se adaugă un praf de sare și se lasă să fiarbă la foc mic aproximativ 30 de minute. După ce au fiert, se trec legumele printr-o sită deasă sau se trec prin blender. Se subțiază cu zeama în care au fiert legumele și se pune totul pe foc încă câteva minute. Spre final se adaugă uleiul de măslină, ardeiul iute, tocat mărunt, și ceapa verde, tăiată rondele. Se poate adăuga și o ceșcuță cu orez fiert. Se servește caldă.

Clătite cu ciocolată și banane

Ingrediente

2 ouă, 2 căni lapte, ½  cană făină, praf de copt, 1 lingură zahăr, 1 vârf de cuțit sare, 1 ceșcuță ulei, 4-5 banane, 1 borcan cremă de ciocolată Nutella.

Mod de preparare

Se prepară compoziția pentru clătite din două ouă, lapte, zahăr, făină și praf de copt. Se prăjesc clătitele, de preferabil într-o tigaie tefal, cu foarte puțin sau deloc ulei. Cât sunt încă fierbinți, se ung pe toată suprafața cu o lingură sau două de cremă de ciocolată Nutella, apoi se feliază o banană și se așează de-a lungul diametrului clătitei. Se rulează.

Mod de servire

Se pot servi calde sau reci, pudrate cu zahăr pudră.

Salată tropicală

Ingrediente

1 ananas, 1 nucă de cocos, 3 banane, 2 mango, 2 kiwi, 15 căpșuni, 2 portocale roșii (sau portocalii), 1 ciorchine de struguri negri, 5 linguri whisky cream, vanilie pudră.

Mod de preparare

Se taie toate fructele cubulețe și se pun într-un bol. Se amestecă, după care se adaugă 5 linguri de whisky cream. Se pudrează cu vanilie.

Mod de servire

Se poate servi cu o băutură tropicală.

joi, 18 martie 2021

Orez mexican

Ingrediente

200 g orez cu bobul lung, 2 roșii opărite și tăiate bucățele, 4 căței de usturoi, 1 morcov, 1 ardei gras, 200 ml supă de legume, ulei, sare, piper, coriandru.

Mod de preparare

Orezul se fierbe și se lasă să se scurgă. Roșiile, opărite și fără pieliță, împreună cu ceapa tăiată bucăți și usturoiul se fac piure. Morcovul se taie rondele subțiri, iar ardeiul gras se taie feliuțe subțiri. Într-o tigaie, uleiul se încinge și se pun orezul și morcovul rondele. Se lasă la călit câteva minute. Se adaugă piureul din rosii, ceapă și usturoi, ardeiul gras feliuțe și 200 ml supă de legume și se lasă la fiert până scade, aproximativ 20-25 minute la foc potrivit.

Mod de servire

Se servește cu coriandru tocat (sau pătrunjel) și crutoane călite în unt.

Salată mexicană

Ingrediente

300 g mazăre fiartă, 200 g porumb fiert, 200 g fasole roșie fiartă, 3 conserve de 100 g ton în ulei, maioneză, o lămâie, sare, piper, chipsuri de cartofi cu sare, 2 ouă fierte, 12 măsline verzi cu anchoa.

Mod de preparare

Se scurg foarte bine legumele fierte și tonul și se amestecă într-un castron adânc. Se adaugă maioneză, suc de lămâie, sare și piper după gust. Se acoperă cu maioneză și se ornează cu chipsuri de jur împrejur, cu ouăle tăiate în sferturi și cu măslinele în mijloc.

Mod de servire

Se servește cu vin alb foarte rece.

miercuri, 17 martie 2021

Cocoș în vin

Ingrediente

1 cocoș de cel puțin 2 kg, 180 g costiță (de preferință nu afumată, ci în saramură), 20 de căpățâni de arpagic, 4 echalote (se poate înlocui cu arpagic tocat), 2 linguri unt, 3 linguri făină, 1 păhărel de cognac, 1 sticlă vin roșu, 200 g ciuperci (cele mai bune sunt zbârciogii, dar se face și cu alte soiuri), 1 cățel de usturoi, 1 linguriță zahăr, 1 rămurică de cimbru, 1 foaie de dafin, sare, piper, nucșoară, pătrunjel.

Mod de preparare

Se taie cocoșul în bucăți. Se taie costița în feliuțe, care se prăjesc într-o cratiță, fără alt corp gras, la foc mic, împreună cu arpagicul. Când s-au rumenit, se scot cu o spumieră și se pun bucățile de cocoș. Se lasă să se rumenească la foc mic. Se stropește cu cognac și se flambează. Se adaugă echalotele, cimbrul, foaia de dafin, usturoiul și ciupercile. Se acoperă și se lasă la foc mic 20 de minute. În acest timp, se pune costița în altă cratiță, se reîncălzește și se înmoaie cu trei sferturi din sticla de vin. Dacă se folosește costiță afumată, trebuie opărită 2 minute. Se mărește focul, iar când vinul dă în clocot, se varsă peste cocoș. Se adaugă vin până se acoperă bucățile de carne. Se adaugă sare, piper, zahăr, nucșoară. Se adaugă arpagicul, se acoperă din nou și se lasă 30 de minute la foc mic. În acest timp se amestecă untul cu făina. Se dă cratița la o parte și se adaugă untul, se amestecă, se repune pe foc și se mai dă un clocot.

Mod de servire

Se presară cu pătrunjel tocat. Se servește cu cartofi fierți sau prăjiți înăbușit. Mâncarea e mai buna a doua zi, reîncalzită.

Aluat franțuzesc

Ingrediente

500 g de făină, 400 g unt proaspăt, ½ lămâie, ½ pahar apă, ½ linguriță sare.

Mod de preparare

Se cerne făina și se împarte în două părți egale. Una din părți se amestecă pe scândura de aluat cu unt și se întinde în formă de pătrat, având grosimea de 1,5 - 2 cm. Aluatul obținut se pune pe o farfurie și se dă la rece. În cealaltă parte se toarnă o jumătate de pahar cu apă, se stoarce zeama de lămâie (sau sare de lămâie dizolvată în puțină apă) și se adaugă sare. Se frământă, se adună în formă de minge, se acoperă cu un șervet și se lasă să se odihnească 20-30 minute. Apoi, se întinde, în așa fel încât să se obțină o fâșie de două ori mai lată și ceva mai lungă decât bucata de aluat cu unt care a fost pusă pe farfurie, la rece. Aluatul preparat cu unt se pune în mijlocul aluatului întins, se întorc marginile și se împăturește. În felul acesta aluatul cu unt se va gasi ca într-un plic. Se presară masa cu făină și se întinde aluatul (plicul) într-o fâșie lată de 20-25 cm și groasă de aproximativ 1 cm. Aluatul se împăturește cu grijă în patru, se așează pe o tavă și se lasă 30-40 minute la rece. După ce s-a răcit, aluatul se întinde din nou, se împăturește la fel, în patru, și se ține la rece. Aceeași operație se repetă și a treia oară. După aceea, aluatul se întinde și se prepară din el pateuri, bușeuri și altele. Resturile de aluat rămase de la prepararea pateurilor se adună într-o minge, fără să se frământe, iar după ce se ține câtva timp la rece, aluatul se întinde și se fac din el pateuri, coșulete etc. 

Aluat franțuzesc rapid

Ingrediente

500 g de făină, 300 g unt proaspăt sau margarină, 1 ou, 4/5 pahar apă, ½ linguriță sare, 1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet.

Mod de preparare

Pe scândura de aluat se cerne făina, se pune peste ea unt rece, tăiat în bucățele mici, și se toacă mărunt cu cuțitul. În făina amestecată cu unt se face o adâncitură în care se toarnă apa puțin sărată, se adaugă un ou, zeama de lămâie sau oțet și se frământă. Se adună aluatul în formă de minge, se acoperă cu un șervet și se dă 30-40 minute la rece. Se întinde și se întrebuințează pentru brânzoaice, pateuri, prăjituri de casă.

marți, 16 martie 2021

Salată de ciuperci cu ouă

Ingrediente

200 g ciuperci, 4 ouă, 100 g parmezan, 1 ceapă de apă, 1 morcov, 1 țelină, 2-3 linguri ulei, 2 linguri oțet, sare.

Mod de preparare

Ciupercile se curăță, se spală bine și se pun la fiert în apa clocotită cu sare și oțet. După aproximativ 15 minute, se scot și se taie bucăți. Ouăle se fierb tari și se toacă mărunt (un ou fiert se păstrează pentru garnitură); parmezanul, ceapa, morcovul și țelina se rad prin răzătoare. Se amestecă bine ciupercile cu ouăle, o parte din parmezan, ceapa, morcovul și țelina. Se stropesc cu ulei și puțină zeamă în care au fiert ciupercile, se potrivesc de sare și se amestecă din nou totul foarte bine. Se pune întreaga compoziție în salatieră în formă de movilă, se presară cu parmezan și se garnisește cu oul fiert păstrat, care se taie în felii rotunde.

luni, 15 martie 2021

Salată cu ouă, șuncă și legume

Ingrediente

200 g șuncă sau parizer, 4 cartofi mari, 200 g mazăre, 1 morcov, 1 rădăcină pătrunjel, 2 castraveți murați, 2 ouă, 6 linguri ulei, 2 linguri zeamă de lămâie, muștar, pătrunjel verde, piper și sare după gust.

Mod de preparare
Cartofii se spală bine și se pun la fiert, cu coajă cu tot, în apa sarată clocotită. Când sunt gata, se curăță fierbinți de coajă, se taie în formă de cubulețe și se stropesc cu ulei. Mazărea se curăță, se spală și se pune la fiert în apa sărată clocotită. Vasul în care fierbe mazărea se lasă descoperit pentru ca mazărea să își păstreze culoarea verde. Când este gata, se răstoarnă într-o strecurătoare și se lasă să se răcească și să se scurgă. Morcovul și pătrunjelul se spală bine, se curăță ușor și se pun la fiert în apa sărată clocotită. Când sunt gata, se scot, se lasă să se răcească și se taie mărunt în formă de cubulețe. Castraveții murați se taie în bucățele mici. Un gălbenuș crud, sărat dinainte, și un gălbenuș fiert tare, se freacă bine, mereu în același sens, pentru a prepara o maioneză. După ce gălbenușurile frecate au devenit ca o pastă, se picură uleiul, continuând frecarea, în același sens, până se termină uleiul. Se amestecă cu muștarul și apoi cu zeama de lămâie, puse tot câte puțin. Separat, într-un castron, se amestecă morcovul, pătrunjelul, cartofii, castraveții murați, mazărea și albușurile rămase de la oul folosit la maioneză, care au fost fierte tare și apoi tocate. Compoziția se sărează și se piperează după gust, apoi se amestecă bine cu maioneza. Un sfert din cantitatea de maioneză se păstrează pentru garnitură. Se aranjează pe un platou sau pe o farfurie plată un strat de salată, se netezește, se unge cu maioneză si se dă deoparte. Câteva linguri din compoziție se păstrează pentru a se umple rulourile de șuncă sau de parizer. Se iau feliile de șuncă, sau de parizer, tăiate subțiri, se pune deasupra puțina salată de legume, se rulează, se lipește marginea cu puțină maioneză și se pune ruloul ușor, cu partea lipită în jos, ca să nu se vadă, peste stratul de salată de pe platou. Se procedează astfel până ce întreaga suprafață a salatei a fost acoperită și, bineînțeles, până la epuizarea întregii cantități de șuncă sau parizer. După ce totul este gata, se umplu capetele rulourilor cu maioneză, se garnisesc cu maioneză pe deasupra, de preferință cu un cornet sau cu sprițul. Se completează garnitura cu frunzulițe de pătrunjel verde și totul se pune la rece.
Mod de servire
Se servește imediat sau cel târziu a doua zi, deoarece maioneza, șunca și parizerul se alterează foarte repede.

 

duminică, 14 martie 2021

“Coji de nucă“ cu rom și cocos

Ingrediente

Aluat: 6 ouă, 400 g zahăr pudră, 400 ml ulei, 2 plic praf copt, 2 plic zahăr vanilat, coaja de la 2 lămâi, 1200-1500 g făină.
Umplutură: 500 g nuci măcinate, 100 g zahăr pudră, 40 g cacao, 2 plic zahăr vanilat, 20 lingurițe rom, 4 lingurițe suc de lămâie, 4 lingurițe suc de portocale, câte 1 alună pentru fiecare 2 “coji de nucă.
Decor: 500 g fulgi de cocos.

Mod preparare

Aluat: Se freacă ouăle cu zahărul pudră, zahărul vanilat, coaja de lămâie și se adaugă, alternativ, ulei și făină (în prealabil amestecată cu praf de copt). Se pot pune de la 1200 g făină până la 1500 g, cantitatea depinzând de mărimea ouălor folosite. Se frământă un aluat, din care se formează biluțe cu greutatea de 6-10 g. Acestea se așează pe o tavă căptușită cu hârtie de copt cu o distanță de 2-3 cm între ele. Se apasă puțin pe fiecare biluță, ca să nu crească prea mult în înălțime, și se coc la o temperatură de 160-170 grade timp de 15-20 de minute. Când încep să prindă puțină culoare de jur împrejur atunci sunt gata. După ce toate “cojile de nucă“ sunt coapte, se scobesc cu vârful unui cuțit, astfel încât în gaura obținută să poată să intre umplutura.

Umplutură: Resturile de aluat copt obținut de la scobirea “cojile de nucă se amestecă cu nucile măcinate (pentru un gust deosebit, înainte de măcinare pot fi puțin prăjite), cacao, zahărul pudră, zahărul vanilat și se amestecă bine, după care se adaugă sucul de lămâie, cel de portocale, 5 lingurițe de rom și se frământă umplutura până devine omogenă.

Decorare: Se pun într-un castron mic 15 lingurițe cu rom. “Cojile de nucă, unite două câte două cu umplutură (la fiecare două “coji de nucă punându-se câte o alună), se trec prin rom și apoi, imediat, prin fulgii de cocos.

Mod de servire

Se bagă la frigider și se servesc după câteva ore, la temperatura camerei. Se pot păstra în frigider până la o săptămână.

Prăjitură cu cremă de frișcă și ciocolată

Ingrediente

Blat:
10 ouă, 200 g zahăr tos, 2 pliculețe de zahăr vanilat, 5 linguri de pesmet alb fin, 5 linguri făină, 5 linguri cacao, 5 linguri miere, 1 ½ pliculeț praf de copt
1 praf de sare, 50 ml lapte, 270 ml ulei.

Cremă: 700 ml frișcă lichidă, 1 pliculeț de gelatină, 3 linguri lapte, 2 linguri miere, 1 fiolă esență de vanilie.

Glazura 1 (din interiorul prăjiturii): 240 g ciocolată cu lapte, 140 g margarină (sau unt), 2 linguri apă, 4 linguri ulei.

Glazura 2 (deasupra prăjiturii): 220g ciocolată cu lapte, 100 g margarină (sau unt), 3 linguri ulei, 1 lingură apă, 1 lingură zahăr pudră.

Decor: Ciocolată pentru ras deasupra prăjiturii.

Mod de preparare

Blat: Se separă gălbenușurile de albușuri și se pun în castroane diferite. În castronul cu gălbenușuri se adaugă zahărul tos, zahărul vanilat și se amestecă bine compoziția, până devine omogenă. Peste compoziția rezultată, se adaugă făina și praful de copt și se amestecă din nou, până se omogenizează complet. Se adaugă cacaoa peste compoziția obținută și se amestecă până la omogenizare. Compozitia e destul de tare și greu de amestecat cu spatula, e mult mai usor să se amestece manual. Se adaugă în această compoziție, pesmetul, laptele, uleiul și mierea și se amestecă (tot manual) până se omogenizează totul. În castronul în care au fost puse albușurile, se adaugă un praf de sare și ise amestecă albușurile, cu mixerul, până se obține o spumă consistentă. Peste această spumă se adaugă compoziția cu cacao pregatită mai inainte și se amestecă cu spatula până se obține o compoziție omogenă. Se tapetează cu hârtie de copt 2 tăvi identice, se împarte compoziția de mai sus în două părți egale și se pun la copt, în cuptorul preîncălzit (blaturile se pot coace și pe rând). Blatul se coace în 25-30 de minute (se încearcă cu scobitoarea dacă este copt). După ce blaturile sunt coapte se scot și se lasă la răcit, fără să fie scoase din hârtia de copt.

Prima glazură: Se ia o crăticioară (sau se folosește setul special de topire a ciocolatei pe baie de aburi), se rupe în ea ciocolata bucățele, se adaugă margarina (sau untul), apa și uleiul, și se pune crăticioara cu toate aceste ingrediente pe foc, la fiert, pe baie de aburi, până se topesc toate și se obține o compoziție omogenă. Se lasă compoziția să se răcească, iar în momentul în care compozitia a ajuns la temperature camerei, se bagă în frigider și se lasă acolo până se îngroașă bine, în asa fel încât să se poată întinde ușor pe prăjitură.

Cremă: Se dizolvă plicul de gelatină, într-un pahar cu 200 ml apă. Se pune frișca lichidă într-un castron și se mixează până se întărește. Se adaugă mierea, laptele, esența de vanilie și gelatina (dizolvată, în prealabil, în apă - dacă s-a întărit se mai adaugă puțina apă și se amestecă până la diluare). Se amestecă până se omogenizează bine toate ingredientele. Se pune în frigider până la momentul asamblării prăjiturii.

A doua glazură: Se ia o crăticioară (sau se folosește setul special de topire a ciocolatei pe baie de aburi), se rupe în ea ciocolata bucățele, se adaugă margarina (sau untul), apa, uleiul, și zahărul pudră și se pune crăticioara cu toate aceste ingrediente pe foc, la fiert, pe baie de aburi, până se topesc toate și se obține o compoziție omogenă. Se lasă compoziția să se răcească, iar în momentul în care compozitia a ajuns la temperature camerei, se bagă în frigider și se lasă acolo până se îngroașă bine, în asa fel încât să se poată întinde ușor pe prăjitură.

Asamblare: Crema de frișcă se împarte în 3 părți, două mai mari, și egale, și a treia mai mică, pentru deasupra prăjiturii. Se ia unul din blaturi, și se întinde o parte din crema de frișcă pe toată suprafața blatului, netezind foarte bine. Deasupra cremei se întinde prima glazură, după care se pune prăjitura la congelator pentru 5-10 minute, doar cât să se întărească glazura. Se scoate prăjitura din congelator și se întinde peste glazură cealaltă parte de cremă de frișcă, egala cu prima parte, și se netezește bine. Peste cremă se răstoarnă al doilea blat, cu hârtia de copt în sus, și se apasă ușor cu mâna (pe suprafața hartiei de copt), cât să adere blatul cu stratul de cremă de frișcă, după care se îndepărtează hârtia de copt. Se toarnă a doua glazură pe toată suprafața blatului, se netezește bine și se bagă din nou prăjitura la congelator pentru alte 5-10 minute, cât să se întărească glazura.

Peste acest strat de glazură se întinde a treia parte de cremă de frișcă (cea mai mică) și se nivelează suprafața prăjiturii. Deasupra se rade ciocolată. Prăjitura se păstrează la frigider.

Andive gratinate

Ingrediente

10 andive, 10 felii șuncă de Praga, 50 g Schwaitzer (Emmenthal) ras. Pentru sos: 2 linguri unt, 2 linguri făină, 3 căni lapte, 150 g Schwaitzer (Emmenthal) ras, sare, piper, nucșoară.

Pentru andive natur: zeama de la 1 lămâie, 4 linguri ulei, 1 lingură  sare.

Mod de preparare

Se prepară andivele natur. Se prepară un sos Mornay (sosul Mornay este un sos Bechamel în care se încorporează la sfârșit Schwaitzer ras: unt topit, făină, lapte adăugat până la consistența unei smântâni, 150 g Schwaitzer ras). Se ia fiecare andivă și se învelește într-o felie de șuncă de Praga. Rulourile astfel obținute se rânduiesc într-un vas de Jena. Se toarnă sosul Mornay deasupra, se presară cu restul de Schwaitzer ras și se dă la cuptor fierbinte, până se rumenesc bine. Prepararea andivelor natur se face în două ape, ca la fasole: se aruncă andivele în apă clocotită nesărată și se lasă să fiarbă 10 minute. Se strecoară bine. Se aruncă din nou, în altă apă clocotită, la care s-a adăugat sarea, zeama de lămâie și uleiul. Se acoperă și se lasă 30 de minute. Se strecoară și se scurg bine de tot.

Carpaccio de somon

Ingrediente

1 somon de 2-3 kg (de preferință sălbatic), 1 pahar ulei de măsline, zeama de la 2 lămâi, mărar tocat, sare, piper.

Mod de preparare

Se detașează fileurile. Se trage delicat pielea dinspre coadă spre cap (pentru mărirea aderenței, se moaie degetele în sare). Se scot ultimele oase cu o pensetă. Se pun fileurile la congelator 20 de minute (pentru a facilita tăierea în felii). Se scoate, se taie în felii cât se poate de subțiri, dacă se poate, străvezii. Se pun feliile într-un platou uns cu ulei, se toarnă restul de ulei deasupra, puțină sare, piperul și zeama de lămâie. Se presară mărarul tocat, se acoperă cu film plastic și se dă la rece 2 ore.

Andive natur

Ingrediente

1 kg andive, zeama de la 1 lămâie, 4 linguri ulei, 1 lingură sare.

Mod de preparare

Se curăță andivele de foile îngălbenite și se taie cotorul. Se opăresc 10 minute în apă clocotită nesărată. Se varsă în strecurătoare și se scurg bine. Se pun la fiert în altă apă clocotită, în care s-a adăugat sarea, zeama de lămâie și uleiul. Se acoperă și se lasă să fiarbă 30 de minute. Se varsă în strecuratoare și se scurg bine.

Mod de servire

Se servesc ca garnitură la friptură.

Zacuscă franțuzească

Ingrediente

1 kg roșii, 200 g ceapă, 2 mere mari, 1 ardei gras (sau kapia), 1 pahar oțet (de 3 grade), zeama de la 2 lămâi, 1 linguriță sare, 100 g zahăr, 1 linguriță boabe enibahar, 1 foaie dafin mărunțită.

Mod de preparare

Merele și roșiile se dau prin răzătoare, ceapa se toacă mărunt și se adaugă restul ingredientelor. Se fierbe o ora și jumătate (până scade). Se pune la borcan și se leagă a doua zi.

sâmbătă, 13 martie 2021

Salată de carne de pasăre cu ouă

Ingrediente

4 ouă, 2 legături ceapă verde, 2 fire usturoi verde (sau 2 căței usturoi uscat), 200 g piept de pasăre, 3 linguri maioneză, 2 linguri smântână, sare.

Mod de preparare
Se fierb ouăle tari apoi se decojesc și se dau pe răzătoare. Pieptul de pui se fierbe și se taie felii subțiri. Ceapa se spală bine, se scurge și se taie bucăți. Usturoiul se toacă mărunt. Se amestecă totul într-un castron. Se pune sare, piper, maioneza și smântâna. Se amestecă ușor și se aranjează pe un platou.

Salată de vară

Ingrediente

3 cartofi, 4 ouă, 3 roșii, 2 castraveți, ulei de măsline, zeama de la ½ lămâie, frunze de mentă uscate sau proaspete, sare.

Mod de preparare
Cartofii și ouăle (în prealabil se fierb) se taie în bucățele. Apoi se adaugă roșiile și castraveții, care se taie în pătrățele. Se amestecă cu ouăle și cartofii. Se adaugă ulei de măsline, sare, lămâie și câteva frunze de mentă tăiate mărunt (dacă menta e uscată, se freacă în mână până se transformă în pulbere).

vineri, 12 martie 2021

Ruladă cu varză roșie

Ingrediente

1 varză roșie, 500 g salam, 200 g slănină, sare, oțet, 3 ouă, piper, muștar.

Mod de preparare

Se curăță varza și se stropește fiecare frunză cu apă sărată, în care s-a diluat puțin oțet. Se dă prin mașina de tocat salamul, apoi se amestecă tocătura cu oul, pâinea, muiată în apă și bine stoarsă, sarea, piperul și muștarul. Se pune puțină umplutură pe fiecare foaie de varză, se rulează și se prinde cu o scobitoare. Într-o cratiță în care s-a topit margarina se pun la prăjit bucățelele de slănină, 2-3 minute. Ruladele se așează într-o cratiță, se adaugă puțină sare caldă și se lasă să fiarbă înăbușit.

Mod de servire

Când se servesc, se toarnă peste ele bucățele de slănină prăjită.

Cornulețe cu nucă, de post

Ingrediente

Coca: 200 g margarină, 100 g nucă tocată mărunt, 100 g zahăr tos, 1 pliculeț zahăr vanilat, 300 g făină. Pentru pudrat: 150-200 g zahăr pudră și 3 pliculețe zahăr vanilat.

Mod de preparare

Se amestecă bine toate ingredientele, încorporând margarina rece, tăiată bucățele. Se dă 10 minute la frigider, timp în care se dă drumul la aragaz, combinând zahărul pentru pudrat (într-un castron) și se pregătește tava pentru copt: se unge cu ulei și se "pudrează" cu făină. Se formează suluri de grosimea degetului mic și se taie din 4 în 4 cm, adunând puțin capetele fiecărui bastonaș; astfel au luat forma de cornuleț. În cuptorul deja încins, dat din acest moment la moderat, se introduce tava, în care se așează, cu puțină distanță între ele, cornulețele, pentru aproximativ 10 minute. Într-un castron mare, în care s-a pus zahărul pentru pudrat, se tăvălesc cu grijă, fierbinți, căci sunt foarte fragede.

Mod de servire

În loc de nucă tocată se poate întrebuința: ½ din cantitate nucă de cocos la care se adaugă ½ din cantitate alune tocate, sau migdale răzuite.

 

Friptură de vițel

Ingrediente

800 g carne de vițel (mușchi), 3-4 căței de usturoi, frunze de mărar, 1 castravete murat, slănină, condimente (piper, nucșoară), sare, 1 pahar de vin alb, 2-3 linguri de făină.

Mod de preparare
Daca mușchiul este prea mare în grosime se taie în două, dar să rămână unite cele două jumătăți. Se crestează, iar în aceste crestături se pun bucățele mici de slănină și usturoiul tăiat în feliuțe. Castravetele se taie felii și se așează pe mușchi, împreună cu mărarul tăiat mărunt. Se condimenteză și apoi se rulează astfel carnea. Se leagă bine cu ață albă și se prăjește pe toate părțile. După ce s-a prăjit, se curăță cratița și apoi se pune la fiert în vin. După ce s-a fiert, se scoate carnea pe platou, iar în vin se face sos din făină.
Mod de servire
Se servește cu piure de cartofi și, eventual, legume fierte, pentru aspect, presărate peste cartofi.      


Salată berlineză

Ingrediente

carne de vită, fiartă, cartofi fierți, 2 cepe tăiate mărunt, castraveți acri tăiați cuburi, ardei gras tăiat cuburi; pentru sos: maioneză, ketchup, muștar, boia, sare, piper; pentru decor: frunze de salată verde și frunze de pătrunjel.

Mod de preparare

Carnea fiartă se amestecă cu cartofii fierți tăiați cuburi, cu ceapa tăiată mărunt, castraveții acri și ardeii, tăiați cuburi. Se toarnă deasupra sosul format din maioneza amestecată cu ketchup, boia, sare și piper.

Mod de servire

Se decorează cu ouă fierte, frunze de pătrunjel și salată verde.


Cartofi "Harz"

Ingrediente

8 cartofi mijlocii, roșii, pătrunjel, sare, boia dulce, 2 cepe, 4 ouă.

Mod de preparare

Se face un piure de cartofi, care se amestecă repede cu ceapa, tocată fin, sarea, și boiaua dulce. Într-o tigaie cu untură topită se așează această compoziție, în care se fac cu lingura 4-5 adâncituri. În acestea se vor sparge ouăle. Se pune tigaia în cuptorul încins. Când albușul s-a coagulat, se aranjează între ouă câteva felii de roșii.

Mod de servire

Tigaia se mai lasă în cuptor pentru câteva minute, apoi se presară pătrunjel tocat și se servește imediat.

Supă de țelină și cartofi

Ingrediente

400 g țelină, 500 g cartofi, 50 g margarină, 1 pahar smântână, 250 g brânză telemea, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare

Se taie cartofii și țelina în cubulețe mici, se pun într-o cratiță cu margarina topită. După ce s-au aurit, se toarnă apă caldă atât cât să le acopere și se lasă să fiarbă înăbușit câteva clocote. Se mai adaugă apa fiartă în care s-a bătut smântâna, sarea, piperul și felii subțiri de brânză.

Mod de servire

Se presară pătrunjel tocat și se servește foarte fierbinte.

joi, 11 martie 2021

Medalion de căprioară

Ingrediente

200 g mușchi de căprioară, 100 ml smântână, 100 g ciuperci, 1 g sare, 50 ml sos brun, 10 ml cogniac, 2 felii de pâine toast.

Mod de preparare

Se taie carnea în două tranșe și se bate un pic, după care se dă prin făină pe ambele părți apoi se trage în 100 ml ulei neîncins. Dupa ce a prins o crustă maronie, se flambează cu cogniac și se adaugă ciupercile și sarea. Sosul brun și smântâna se adaugă după ce, în prealabil, ciupercile au fost prăjite timp de 2 minute. Totul se lasă la foc mic 15 minute.

Mod de servire

Se servește cald, alături de un vin roșu.

Supă de ceapă și cașcaval

Ingrediente

4-5 cepe albe, 1 linguriță boia, sare, piper, cașcaval ras, crutoane,  2 linguri făină albă, unt (sau untură).

Mod de preparare

Ceapa se taie mărunt și se înăbușă în unt sau untură, până când devine aurie. Se adaugă două linguri cu făină, apă, sare și piper.

Mod de servire

Se toarnă supa fierbinte în farfuria cu crutoane și cașcaval ras.

Salată Blanche

Ingrediente

3 mere, 3 țeline potrivite fierte, carnea de la un piept de pui fiert în supă, 250 g smântână, boabe negre de strugure de la 2 ciorchini, 2 linguri maioneză, sare, piper.

Mod de preparare

Se toacă merele (decojite), țelina (fiartă) și carnea de pui (în cubulețe). Se amestescă împreună cu smântâna și maioneza. Se drege cu sare și piper. Se adaugă boabele de struguri, amestecând cu grijă. Se păstrează în jur de 10-12 boabe frumoase pentru ornare.

Mod de servire

Salata se pune într-un castron sau bol de sticlă. Se așează deasupra boabele de struguri, într-un design preferat. Se servește ca aperitiv sau felul întâi.

Salată de Nisa

Ingrediente

6 roșii mici, 100 g fasole verde fiartă, 5 cartofi fierți, 2 ardei grași, 1 conservă ton, 1 cutie fileuri de anchois, 100 g măsline negre mici, 3 ouă fierte tari, 1 ceapă mica, 1 cățel de usturoi, 4 linguri ulei de măsline, 2 linguri oțet de vin alb, 1 lingură capere, 10 frunze de busuioc proaspăt, sare, piper.

Mod de preparare

Se pune un ou deoparte, pentru sos. Se freacă bine un castron cu cățelul de usturoi, iar ce rămâne se toacă mărunt. Se taie fasolea în două bucăți. Se taie cartofii, ceapa și ardeiul gras în rondele. Se taie roșiile și ouăle în sferturi. În castron se pune un strat de cartofi, deasupra un strat de fasole verde, apoi roșiile, ceapa, ardeiul gras și se presară restul de usturoi. Se termină cu fileurile de anchois, tonul tăiat bucățele, măslinele și feliile de ou. Se săreaza și se piperează. Se face un sos din ulei amestecat cu oțet și gălbenușul celui de-al treilea ou. Se toarnă peste salată și se presară cu busuiocul tocat și cu capere.

Mod de servire

Cartofii se pot înlocui cu orez fiert.

Salată de orez cu ton și creveți

Ingrediente

200 g orez cu bobul lung, 1 conservă ton natur sau în ulei, 100 g creveți fierți și decorticați (pot fi și congelați), 150 g surimi (batoane aromatizate cu crab), 1 pumn de măsline negre, 1 pumn de măsline verzi, ½ ardei gras roșu, ½ ardei gras verde, 1 lingură capere, 2 ouă, 3 roșii, 4 linguri ulei, zeama de la o lămâie, sare, piper.

Mod de preparare

Se fierbe orezul 15 minute în apă clocotită. Se răstoarnă în strecurătoare și se clătește bine sub jet. Se scurge bine. Se răstoarnă într-un castron mare. Se toarnă deasupra uleiul și zeama de lămâie, sarea și piperul. Se adaugă tonul, bine scurs de zeamă, și se amestecă. Se adaugă măslinele, caperele, crevetele și batoanele de crab (care se taie, în prealabil, în felii de 1 cm). Se adaugă ardeiul gras, tăiat în zaruri, și se amestecă. Deasupra se decorează cu felii de ou fiert tare și felii de roșii.

Boeuf Bourguignon

Ingrediente

1,250 kg pulpă de vită, 250 g costiță (de preferință neafumată, doar ținută la saramură), 20 căpățâni de arpagic, 1 lingură untură, 1 sticlă vin roșu (tare, sec, nu foarte parfumat), 2 linguri făină, 1 crenguță de cimbru, 1 foaie de dafin, sare, piper, nucșoară.

Mod de preparare

Într-o cratiță se prăjește la foc mic costița tăiată în feliuțe și arpagicul curățat, fără a se adăuga alt corp gras. Când încep să se rumenească, se scot cu spumiera. Se adaugă untura. Când se topește, se pune carnea, tăiată în cuburi mari (3-4 cm) și se rumenește la foc mic. Se presară cu faină, se amestecă până începe făina să aibă culoarea roșcată. Se toarnă vinul și se completează cu apă, cât să acopere carnea. Se adaugă sare și piper, după gust, și se rade puțină nucșoară deasupra. Se adaugă cimbrul și foaia de dafin. Se mărește focul la maxim, până începe să clocotească. În acel moment se scade focul la minim, se adaugă feliuțele de costiță, se acoperă și se lasă să fiarbă încet 1h 30 minute. Se adaugă arpagicul și se mai lasă să fiarbă încă 30 de minute.

Mod de servire

Se servește cu cartofi natur sau prăjiți și se poate presăra cu pătrunjel tocat fin.

Cartofi franțuzești cu cașcaval

Ingrediente

2 kg cartofi cruzi, 100 g unt, 200 g schweitzer ras, 1 cățel de usturoi, 0,5 l lapte, 200 g smântână, 2 ouă (facultativ), sare, piper, nucșoară

Mod de preparare

Se spală bine cartofii și se usucă într-un ștergar. Se curăță cartofii și se taie felii subțiri (care nu se mai spală). Se amestecă laptele cu smântâna, se încălzește (nu se fierbe). Într-un castron se amestecă feliile de cartofi cu schweitzer-ul ras, laptele și smântâna calde, ouăle bătute, sare, piper și puțină nucșoară rasă. Se freacă bine un vas de Jena cu cățelul de usturoi, apoi cu unt. Se varsă compoziția în vas, se presară cu bucăți de unt, apoi cu schweitzer ras. Se dă la cuptor fierbinte, apoi se scade temperatura și se coace 40-50 de minute (se încearcă cu furculița). Dacă se rumenește prematur, se acoperă cu foaie de aluminiu.

Friptură de vițel în lapte

Ingrediente

1 mușchi de vițel (legat în rulou, fără slănină), 1-2 l lapte, 1 fir de cimbru, 5 căței de usturoi, 1 lingură whisky, 1 fir de țelină verde, sare, piper boabe.

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la termostat 7 (210°). Se pune bucata de carne într-o cratiță, se adaugă cimbrul, usturoiul cu foaie, țelina, whiskyul, sarea, piperul boabe și se acoperă cu lapte. Se pune capac și se lasă în cuptor timp de 1 h 30 minute.

Mod de servire

Se taie friptura în felii. Se filtrează sosul (onctuos și parfumat). Se servește cu garnitură de orez sau legume (cartofi sau fasole verde).

Salată de ton cu andive

Ingrediente

1 cutie ton, 1 cutie boabe de poumb, 1-2 andive, zeamă de lămâie, maioneză (opțional).

Mod de preparare

Într-un castron se amestecă andivele spălate și tăiate, porumbul scurs și conserva de ton cu tot cu ulei, pentru a se evita maioneza, dacă se dorește. Se adaugă zeama de lămâie.

Cartofi franțuzești la cuptor

Ingrediente

cartofi, smântână, ouă fierte, cașcaval.

Mod de preparare

Se fierb cartofii și se taie rondele. Se așează apoi în straturi, un strat de cartofi, unul de smântână, unul de ouă fierte. Stratul de sus trebuie să fie de cartofi și deasupra se toarnă smântână. După preferință, la fiecare strat se poate adăuga cașcaval. Se pune la cuptor până se rumenește.

Mod de servire

Această mâncare este mai bună fierbinte, dar poate fi mâncată și rece.

Icre negre franțuzești

Ingrediente

1 conservă icre negre, 2 avocado, 1 lămâie.

Mod de preparare

Se curăță fructul de avocado de coajă, ca și cartoful. Se secționează fructul pe lung, pe jumătate, și se elimină sâmburele din mijloc. Se taie felii de-a lungul (de circa 1 cm grosime). Scobitura rezultată din scoaterea sâmburelui se umple cu icrele negre.

Mod de servire

Se pune pe o farfurie și se ornează cu jumătăți de felii de lămâie.

Ouă franțuzești

Ingrediente

10 ouă, 0,5 l ulei, 100 g muștar, 3 castraveți în oțet, 100 g smântână, sare, piper, cașcaval ras (opțional).

Mod de preparare
9 ouă se fierb tari și se taie pe lungime în jumătăți. Bărcuțele obținute se așează cu interiorul oului în sus pe un platou întins și puțin adânc.
Dintr-un gălbenuș fiert, unul crud și ulei se face maioneza. Castraveții se taie cubulețe mici și se toarnă peste maioneză, împreună cu muștarul și smântâna. Se potrivește de sare și piper (se mai poate adăuga și cașcaval ras). Pe ouă se presară puțină sare și puțin piper, după care se toarnă sosul obținut din ingredientele de mai sus. Se poate orna cu verdeață, după gust.
Mod de servire
Se servesc reci, ca aperitive, și înlocuiesc ouăle umplute.

Rasol Lyonez

Ingrediente

500 g carne pentru rasol, 3-4 cepe, 4 linguri unt, sare, piper, puțin oțet, pătrunjel verde tocat.

Mod de preparare

Se taie mărunt ceapa și se pune într-o cratiță, împreună cu cele 4 linguri cu unt. Când ceapa a început să se rumenească, se adaugă rasolul, tăiat bucățele, se pune sare și piper după gust și se lasă 10 minute la foc domol.

Mod de servire

Când se servește la masă, se toarnă deasupra puțin oțet și se presară cu pătrunjel tocat.

Supă franțuzească

Ingrediente

2-3 fire praz, 2-3 linguri ulei, 2-3 cartofi, 2 pahare lapte, pătrunjel verde tocat, 100 g cașcaval, sare.

Mod de preparare

Se curăță prazul, se spală, se taie mărunt, apoi se înăbușă în ulei 2-3 minute. Se stinge cu jumătate de litru de lapte. Se adaugă sare, cartofii cruzi, rași pe răzătoarea mică și restul de lapte. Se fierbe 10-15 minute și se adaugă verdeața tocată.

Mod de servire

Se servește rece, cu cașcaval ras deasupra.

Ouă "a la Gasconne"

Ingrediente

8 ouă, 4 vinete, 2 cești sos de roșii picant, 4 felii costiță (kaiser), 4 linguri ulei, sare, piper, pătrunjel.

Mod de preparare

Vinetele se curăță de coajă și se taie în formă de rondele. Se sărează și se lasă să se scurgă. După ce și-au lăsat apa, se șterg cu un șervețel și se prăjesc în ulei. Costița se taie în bucățele și se prăjește separat. Ouăle se fac jumări. Pe un platou încălzit, se aranjează feliile de vinete, jumările și costița. Se toarnă sosul de roșii și se presară pătrunjel tocat.

Supă de usturoi

Ingrediente

24 căței usturoi, 10 felii subțiri pâine neagră, 100 g brânză telemea, 2 linguri ulei de măsline, 1 crenguță de cimbru, 1 linguriță sare, cuișoare, piper.

Mod de preparare

Se fierb în 2 litri de apă, timp de 20 minute, usturoiul, o crenguță de cimbru, cuișoarele, o linguriță cu sare și un praf de piper. Feliile subțiri de pâine se taie în pătrățele mici, se acoperă cu brânză telemea rasă și cu uleiul de măsline și se lasă într-o tavă în cuptor, câteva minute, până se topește brânza. Se așează apoi în castronul cu supă și se toarnă peste ele supa strecurată.

Mod de servire

Se servește caldă.

Iepure cu slănină și verdețuri

Ingrediente

iepure, marinată (ulei de măsline cu condimente și verdeturi), usturoi, verdețuri proaspete, slănină (să aibă și ceva carne), sos de roșii.

Mod de preparare

Iepurele se taie în bucăți și se unge cu marinata. Se adaugă usturoiul și verdeața, tăiate fin. Fiecare bucată de carne se înfășoară în felii subțiri de slănină (se prinde cu o scobitoare). Se adaugă sosul de roșii (condimentat) și se dă la cuptor.

Mod de servire

Se servește cu mămăligă.

miercuri, 10 martie 2021

Tort de morcovi

Ingrediente

5 gălbenușuri, 250 g zahăr, 250 g morcovi dați prin răzătoare, 250 g migdale măcinate, 1 lămâie, 80 g făină, 1 lingură praf de copt, 5 albușuri (bătute), 1 vârf de cuțit sare.

Mod de preparare

Gălbenușurile cu zahărul se bat până se face o spumă. Se adaugă morcovul, migdalele și lămâia(sucul și coaja, dată prin răzătoare). Se presară apoi făina cu praful de copt, iar, la sfârșit, albușurile (bătute spună) și sarea. De preferință, se alege o formă rotundă, care se unge cu unt (ulei) și se tapetează cu făină. Tortul se dă la cuptor (180 grade) circa 50 minute.

Mod de servire

Se poate servi și cu

glazură de lămâie din: 250 g zahăr vanilat, 2-3 linguri suc de lămâie 

sau

glazură de cireșe din: 250 g zahăr vanilat, 1 lingură apă, 1-2 linguri cireșe.

marți, 9 martie 2021

Chnoblibrot (Pâine cu usturoi)

Ingrediente

1 baghetă pâine, 70 g unt, 1 căpățâna usturoi.

Mod de preparare

Se topește untul, se pisează usturoiul și se amestecă până sunt ca o cremă. Se taie bagheta felii și se dă prin crema obținută. Se pune la prăjit cu puțin unt. Se lasă puțin timp pe foc, pînă când a luat o culoare maronie.

Mod de servire

Se servește înainte de masă.

luni, 8 martie 2021

Prăjitură Raffaello

Ingrediente

Cremă: 750 ml frișcă lichidă (sau smântână), 700-750 g ciocolata albă (cu cât ciocolata e mai multă, cu atât iese crema mai tare), 1 plic întăritor de frisșcă, câteva picături de esență de migdale sau lichior de cocos.

Blat 1: 3 ouă, 200 g zahăr, 100 ml ulei, 100 ml lapte (se poate folosi și lapte de cocos, amestecat cu lichior de cocos sau migdale), 200 g făină, 1 plic praf de copt.

Blat 2: 5 albușuri, 150 g zahăr, 150 g fulgi de cocos, 200 g făină, ½ plic praf de copt, câteva picături esență de migdale.

Mod preparare

Cremă: Smântâna se pune pe foc, până ce dă să fiarbă, apoi se adaugă ciocolata și se amestecă încontinuu până aceasta s-a topit. Se adaugă esența de migdale sau lichiorul și se pune la rece peste noapte, în frigider. Înainte de a fi întinsă între blaturi se amestecă bine cu mixerul.

Blat 1: Se separă ouăle. Gălbenușurile se freacă cu 100 g zahăr, laptele și uleiul. Albușurile se bat spumă cu cele 100 g zahăr rămase, se amestecă cu gălbenușurile și, în final, cu făina, amestecată cu praf de copt. Totul se toarnă într-o tavă căptușită cu hârtie de copt și se coace circa 20-25 de minute la 180 de grade C (tava folosită este de 25/35 cm).

Blat 2: Albușurile se bat spumă, împreună cu zahărul, până ce spuma este tare. Se adaugă fulgii de cocos, făina, amestecată cu praful de copt, și esența de migdale. Totul se toarnă în tava căptușită cu hârtie pergament și se coace la 180 grade C circa 20-25 de minute (tava folosită este de 25/35 cm).

Finalizare: A doua zi, când blaturile sunt gata coapte și răcite, se asamblează prăjitura: Blatul 1 este la bază. Se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare și se însiropează cu lichior de cocos. Se întinde crema. Se așează deasupra blatul 2. Se acoperă din nou cu cremă și se presară totul cu fulgi de cocos. Se dă la frigider (congelator) peste noapte.